Het Ministerie van Economische Zaken en Klimaat heeft Dialogic de opdracht gegeven een verkenning te doen naar de toegevoegde waarde van ruimtevaart voor Nederland. In de rapportage wordt een verwijzing gemaakt naar de opsporingsmethodieken alsmede de onderzoeken naar cold cases:
Voor alle diensten op het gebied van vrede en veiligheid geldt dat ruimtevaarttoepassingen naar verwachting meer binnen handbereik komen (onder andere door de opkomst van microsatellieten) en breder zullen worden ingezet. Daarbij is - net als in de andere domeinen – een verschuiving te verwachten van interventie naar early warning en voorspellen. Voor de brandweer betekent dit bijvoorbeeld het beter kunnen voorzien van natuurrampen. Ook voor Defensie geldt dat het door betere informatie beter kan anticiperen op mogelijke problemen. Doel is uiteindelijk de veiligheidsprofessional op de grond van de best mogelijke informatie te voorzien. Voor Defensie zijn ontwikkelingen als radartechnologie voor space situational awareness, quantum encryptie en lasercommunicatie voor satellietcommunicatie en uiteraard (zeer) hoge resolutie satellietfoto’s voor observatie veelbelovend. Voor de politie geldt nog specifiek dat juist ook tijdreeksen en historische data veelbelovend zijn, bijvoorbeeld bij cold cases, maar ook voor gebruik van satellietdata voor opsporingsprocessen.
Het inzetten van gegevens uit een satelliet voor een cold case onderzoek is zeker geen fictie meer, maar echt realiteit.
Lees het verkennende onderzoek hier.