De Wetenschappelijk Raad voor het Regeringsbeleid heeft een interessante rapportage uitgebracht over de nieuwe systeemtechnologie Artificial Intelligence. In een aanbiedingsbrief aan de Miniter-President concludeert de Raad dat de overheid zich actiever moet voorbereiden op een samenleving waarin artificiele intelligentie een grote rol speelt. Zo wordt in het rapport ook verwezen naar cold cases. Volgens de Raad zou de politie inmiddels experimenteren met machine learning om te voorspellen welke cold cases de hoogste kans hebben op een doorbraak en dus zinvol zijn om verder te onderzoeken.
In het rapport heeft de Raad een tabel opgenomen van AI voorbeelden in Nederland, waaronder het door de politie inschatten van de kansrijkheid van cold cases.
Overigens verwijst de Raad voor dit experiment naar 2018, waar de politie de Minister heeft laten weten reeds met tientallen dossiers aan de slag te zijn gegaan. Deze dossiers zouden zijn gedigitaliseerd, in een aparte politiedatabase zijn gezet en bewerkt zijn met tekstmining en machinelearning.
Als Kennis Centrum Cold Cases is ook kritiek neer te leggen bij de rapportage van de Raad. Binnen zogenaamde nieuwe systeemtechnologieen als Artificial Intelligence wordt uitgegaan van een gedigitaliseerd dossier. De politie schat de kansrijkheid van een cold case in op het beschikbare dossier, terwijl een dossier niet eens volledig hoeft te zijn. De Raad gaat er vanuit dat een dossier van de politie over een cold case altijd compleet is. Verhuizingen, tijdsgeest en reorganisaties hebben in elke organisatie invloed op een archief. Is het dan wel zuiver genoeg om de kansrijkheid van een cold case volledig in te schatten op basis van een dossier waarvan niet duidelijk is of deze compleet is? Een groot afbreukrisico om volledig te vertrouwen op AI technologieën. Een fysiek dossier zal altijd door een ervaren rechercheur (bij voorkeur een zogenaamde 'dossierbouwer') getoetst moeten worden op de compleetheid voordat het dossier gedigitaliseerd en gebruikt kan worden.