Op het platform van het Cold Case Kennis Centrum is het al eerder aangehaald. Duizenden mensen in Nederland beschikken nog over informatie rond een cold case. Vaak cruciale informatie die kan leiden tot een oplossing. Maar hoe komt het toch dat deze duizenden mensen toch die stap niet maken. Voor politie en justitie ligt een taak om meer uitleg en toelichting te gaan geven wat er gaat gebeuren nadat je je hebt gemeld bij de politie met een cruciale tip. Is het wel handig om nu al kijkers, luisteraars en lezers te informeren dat hun identiteit geheim blijft als ze de informatie delen. Dat wekt al een gevoel van gevaarzetting. Werpt dat juist niet een drempel op? Of speelt een vertrouwenskwestie politie en justitie parten?
Ook in de zaak van Johan de Waal speelt dit de politie parten. Op maandagavond 9 januari 2012 at De Waal bij een goede vriendin die vlakbij hem woonde. Rond 19.20 uur liep hij terug naar huis om daar een kennis te ontmoeten met wie hij had afgesproken. Zijn hondje liet hij zolang bij de vriendin. Toen de kennis rond 19.45 uur arriveerde, was De Waal nergens te bekennen. De politie vermoedt dat De Waal bij zijn huis is opgewacht en daar om het leven is gebracht. Een getuige heeft rond 19.30 uur hulpgeroep gehoord vanaf het erf. Een andere getuige zag vanuit de verte een worsteling tussen twee personen. Het slachtoffer had problemen met een aantal mensen in zijn dorp. Hij had onder meer een langslepend conflict met zijn broer, die in 2011 overleed. Verder was De Waal betrokken bij verkeersincidenten en scheldpartijen. De vraag is nog altijd wie hem iets wilde aandoen en waarom?
Na de uitzending komen er tips binnen, maar toch lijkt het er op dat mensen niet durven te praten. Ondanks dat het team wat zich bezig houdt met opsporingscommunicatie zorgt voor diverse meldpunten als telefoonnummers en social media bestaat er nog steeds een grote drempel.
Na de uitzending kwam het onderzoeksteam met een update:
"Meer dan honderd tips in de week na de uitzending van 22 februari. Veel daarvan gingen over de spullen waarmee het lichaam van het slachtoffer was verzwaard. De recherche is met deze informatie aan de slag. Er wordt veel over de moord op Johan de Waal gesproken, maar het lijkt erop dat sommige mensen niet met de politie durven te praten. Daarom wijzen we u graag nogmaals op het Team Bijzondere Getuigen, dat bereikbaar is op het speciale nummer 06 - 2074 0912. Bij dat politieteam zorgt men ervoor dat uw informatie gebruikt kan worden, zónder dat uw naam bekend wordt. Die blijft afgeschermd van de rechercheurs, van de Officier van Justitie en van verdachte(n).
De vraag is of deze update van het onderzoeksteam helpt om getuigen zich alsnog te laten melden met informatie.
Lees meer over de zaak van Johan de Waal.