Experimenteren op het gebied van publiek private opsporing. Zo kan de missie van BlueM wel worden omschreven. Na een succesvolle Hackathon voor cold case onderzoeken, vond nu een hackathon plaats in het kader van het zoeken van veroordeelde personen die nog een straf moesten ondergaan.
Blue-M vond de inspiratie in Bellingcat, een burger-onderzoeksjournalistiek netwerk dat is opgericht door de Britse blogger Eliot Higgins en staat ingeschreven als stichting in Nederland. Het netwerk is gespecialiseerd in factchecken en het uitvoeren van Open Source Intelligence (OSINT). Bellingcat maakt daarbij onder andere gebruik van online bronnen, zoals sociale media en open data. Ook publiceert de organisatie handleidingen over de gebruikte werkmethoden met als doel anderen aan te sporen hetzelfde te doen.
Eind 2018 werd de kracht van open bronnen onderzoek letterlijk zichtbaar voor het grote publiek toen de Bellingcatdocumentaire ‘Truth in a post-truth world’ in première ging op het Internationaal Documentaire Festival Amsterdam (IDFA). Geïnspireerd door deze documentaire organiseerde Blue-M een Open Source Intelligence (OSINT)-masterclass met Bellingcat-oprichter Eliot Higgins. Het succes van deze dag gaf de aanzet tot een serie hackathons, waarmee de afgelopen twee jaar OSINT-onderzoek en de wisdom of the crowd zijn toegepast op coldcases. In het kader van vernieuwende en innovatieve werkwijzen organiseerde BlueM Amsterdam op 27 augustus 2019 een Coldcase Hackathon. BlueM is een beweging binnen de politie die als doel heeft om politiemensen uit te dagen om buiten de standaard patronen te denken en beter aan te sluiten op de veranderingen in de maatschappij. Een hackathon is een evenement waarbij teams in een relatief korte tijd proberen om vernieuwende en innovatieve oplossingen te vinden voor problemen of thema’s. Gedurende een hele dag werkten politiemensen samen met medewerkers van defensie, private partijen zoals KPN en TNO en (cyber)vrijwilligers, in verschillende gemengde gelegenheidsteams aan een aantal coldcases die door coldcaseteams werden ingebracht. Het doel was enerzijds het forceren van een doorbraak in de coldcases, anderzijds om te leren en te experimenteren met betrekking tot publiekprivate samenwerking in een opsporingsonderzoek. Uit de evaluatie kwam naar voren dat de waarde van de hackathon als gelegenheid voor deelnemers om te netwerken, kennis te delen en te leren van elkaars werkwijzen. De hackathon heeft hierdoor bijgedragen aan de professionalisering van de deelnemers. De resultaten van de hackathon zijn gedeeld met het onderzoeksteam.
Bezoek de website van Bellingcat hier.
Bezoek de website van BlueM hier
Download de handleiding voor een Hackathon
Bekijk de evaluatie van de cold case Hackathon hier.