De Verenigde Staten lopen voor wat betreft cold case zaken mijlenver vooruit op andere landen. Dit neemt niet weg dat ook Nederland grote stappen maakt in het ontwikkelen van innovatieve strategieën rond een cold case. In de VS is men reeds lange tijd bezig om studenten te koppelen aan echt vast zittende cold case zaken. Ook in Nederland worden inmiddels studenten ingezet, helaas nog te weinig en te voorzichtig. Met name het delen van informatie en privacy is in Nederland nog een heikel punt.
Gelukkig laten de Amerikanen nu zien dat hun werkwijze vruchten af kan werpen. Studenten stortten zich op het dossier van meters papier en begonnen een digitaliseringsslag. De focus lag op een sigaret die de verdachte op de plaats delict had achtergelaten. Met een minimale DNA match werd een koppeling gelegd met een genealogisch onderzoek. Via familieverbanden kon een mogelijke verdachte worden achterhaald. Uiteindelijk werd de identiteit van de dader bekend en kon deze na 35 jaar zijn straf ondergaan. Lees het fantastische initiatief van Western Michigan University hier.
In Nederland zijn ontwikkelingen gaande om private genealogische databanken te gaan gebruiken, echter privacyregels van de commerciële partijen zorgen nog voor hoge drempels. Hogescholen en universiteiten in Nederland maken kleine stapjes samen met politie en justitie.
Voor de combinatie van DNA, artificial intelligence, studenten en particuliere genealogische databanken is nog een lange (juridische) weg te gaan in Nederland.