Doorgaan naar hoofdcontent

UPDATE "Broodje aap verhaal" leidt toch tot hoge straf in cold case Patrick van Dillenburg. Een zaak zonder lijk.

UPDATE: 

Het gerechtshof in Amsterdam heeft woensdag de vrijspraak van de 52-jarige Ad K. teruggedraaid en hem in hoger beroep toch veroordeeld veroordeeld tot 16 jaar gevangenisstraf voor doodslag op Patrick van Dillenburg (in 2002) en het wegmaken van diens stoffelijk overschot. De rechtbank sprak K. in 2021 hiervan vrij.


© Adrien Stanziani

Het Openbaar Ministerie bracht het volgende persbericht: 

Het Openbaar Ministerie (OM) heeft in hoger beroep een gevangenisstraf van 18 jaar met aftrek van het voorarrest geëist tegen de man die verdacht wordt van het medeplegen van de moord op Patrick van Dillenburg en het laten verdwijnen van diens lichaam in 2002. 

De 38-jarige Amsterdammer verdween op 2 januari van dat jaar spoorloos. Aan het begin van de avond vertrok hij bij zijn vriendin met de boodschap dat hij later die avond terug zou komen. Dat gebeurt niet. Vanaf dat moment verneemt niemand nog iets van hem. Bij instanties en bedrijven waar iedereen vroeg of laat mee in aanraking komt, is niets nieuws meer over hem bekend. Ook in het buitenland is geen spoor van hem te vinden. In de visie van het OM staat buiten redelijke twijfel dat Van Dillenburg dood is. De zaak bleef lange tijd onopgelost en is in 2016 opgepakt als een coldcase. 

Bekennende verklaring

Binnen het coldcase onderzoek zijn diverse opsporingsmiddelen ingezet, waaronder het zogenaamde ‘werken onder dekmantel’ (WOD-)traject, waarbij opsporingsambtenaren in contact zijn gekomen met de verdachte en zijn vriendin en er een vriendschappelijke relatie is ontstaan. De verdachte heeft op enig moment aan een van de undercover opsporingsambtenaren verklaard dat hij samen met een ander, een medeverdachte die inmiddels is overleden, Van Dillenburg om het leven heeft gebracht door hem door het hoofd te schieten. De aanleiding zou een probleem rond drugs zijn geweest. Verdachte heeft zich na zijn aanhouding op het standpunt gesteld dat het een valse bekentenis is geweest, een ‘broodje aap verhaal’.

WOD-traject

Zowel in eerste aanleg als in hoger beroep staat de inzet en uitkomst van het WOD-traject ter discussie. De rechtbank heeft in eerste aanleg beide verdachten vrijgesproken en stelt dat door beperkte verslaglegging op een aantal onderwerpen onvoldoende kan worden beoordeeld of verdachte door de undercoveragenten niet in zijn verklaringsvrijheid is beperkt. Het OM is van opvatting dat hier geen sprake van is. Uit andere stukken kan afgeleid worden dat wat verdachte hierover zegt niet waar kan zijn. Gedurende het WOD-traject is verdachte uit zichzelf met zijn verklaring gekomen en heeft verdachte daar in latere ontmoetingen met de WOD’er over uitgeweid. Van de mr. Big-methode, die de verdediging meent te zien in het dossier, is wat het OM betreft in deze zaak dan ook geen sprake. In de visie van het OM is geen sprake van ontoelaatbare druk of handelingen vanuit de undercoveragenten waardoor er druk is komen te staan op de verklaringsvrijheid van verdachte.

Voorbedachte raad

In hoger beroep heeft aanvullend onderzoek plaatsgevonden. Zo is opnieuw gezocht naar een teken van leven van Van Dillenburg en zijn de opgenomen gesprekken nogmaals beluisterd om na te gaan of deze, met de kennis nu, belastende of ontlastende punten bevatten. Tevens heeft onderzoek plaatsgevonden naar een nieuwe belastende melding die in 2021 bij de politie is gedaan en waar uit blijkt dat het slachtoffer en verdachten in een drugsconflict verwikkeld waren geraakt. Deze verklaring staat niet op zichzelf maar past in hetgeen verdachte in het undercovertraject heeft verteld over de toedracht van de moord. Uit wat verdachte daar aan details heeft verteld leidt het OM af dat er sprake is geweest van voorbedachte rade.

Lees hier het persbericht. 


Populaire posts van deze blog

Kindervermissingen. Doodverklaard. Michelle Willard en anderen. Na 40 jaar toch gevonden.

Om eerst maar een voorbeeld te pakken. In 1985 verdwijnt de dan bijna 3 jaar oude Haagse peuter Michelle Willard spoorloos. Ze zou verkocht zijn, door haar vader nog wel. Vader Dick Willard heeft tegen zijn broer gezegd dat ze in goede handen is en in Spanje zou verblijven. Michelle zelf zou haar nieuwe identiteit zelf niet weten, zo verklaarde Dick. Hij zou haar onder een andere identiteit hebben verkocht. Vader Dick had alles zelf geregeld en Michelle zelf ook weggebracht. De exacte omstandigheden hoe Michelle is verdwenen is nooit bekend geworden. Vader Dick Willard wordt in 1991 vermoord en neemt vele geheimen mee zijn graf in. Michelle heeft nog familie en dat biedt theoretische gezien nog kansen. Zelfs na bijna 40 jaar. In Houston Texas verdween in 1981 een baby onder de naam 'Holly' onder bizarre omstandigheden. Haar beide ouders werden vermoord en de moordzaak is tot op heden nog niet opgelost. Maar het bijzondere is dat hun baby Holly niet op de plaats delict werd aang

UPDATE Cold case Germa van den Boom uit 1984.

UPDATE 21-04-2023 Op 20 oktober 2022 bracht de Peter R. de Vries Foundation de vermissingszaak van Germa van den Boom opnieuw onder de aandacht. Een beloning van een kwart miljoen euro werd uitgeloofd voor de tip die leidt naar de vondst van Germa. De deadline van zes maanden is voorbij en vanaf vandaag kan er geen aanspraak meer gemaakt worden op de beloning bij het aanbrengen van een nieuwe tip.  Het afgelopen half jaar zijn er rond de 275 tips binnengekomen bij de Foundation. Deze zijn allemaal zorgvuldig bekeken en (anoniem) doorgestuurd aan het cold caseteam van politie Eenheid Zeeland-West-Brabant. Het team is momenteel nog steeds bezig met de laatste tips uit te rechercheren. Het kwart miljoen euro blijft dan ook beschikbaar voor de gouden tip tot dat het cold caseteam alle tips die tot en met 20 april 2023 bij de Peter R. de Vries Foundation zijn binnengekomen heeft onderzocht. Wij verwachten dat we binnen enkele maanden bekend kunnen maken hoe dit onderzoek is afgerond.  Ondan

UPDATE: Hoge Raad doet uitspraak over onjuiste tekst bij beëdiging. Geen gevolgen zaak Nicky Verstappen.

Geen gevolgen voor opgeloste (lopende) cold casezaken. Het gebruik van een onjuiste tekst bij de beëdiging van een aantal raadsheren en raadsheren-plaatsvervanger in het gerechtshof ’s-Hertogenbosch leidt niet tot vernietiging van de uitspraken in de zaken die deze raadsheren (mee) hebben behandeld en beslist. Dat heeft de Hoge Raad vandaag geoordeeld n.a.v. twee vorderingen tot cassatie in het belang der wet; één in een strafzaak en één in een belastingzaak. Bekijk hier de uitspraak van de Hoge Raad ----------------------------------------- PG bij de Hoge Raad: het gebruik van een onjuiste tekst bij beëdigingen in het hof ‘s-Hertogenbosch hoeft niet te leiden tot vernietiging van uitspraken Conclusie PG Het gebruik van de onjuiste tekst bij de beëdigingen hoeft volgens de PG niet te leiden tot vernietiging van uitspraken in zaken die door deze raadsheren (mee) zijn behandeld en beslist. Dit legt hij in zijn vorderingen als volgt uit. Een beëdiging van een rechter of raadsheer heeft me