De opstand tegen het boek Het Verraad van Anne Frank: het effect voor de waarheidsvinding is overweldigend.
Een cold case heeft meerdere nare kanten. Ver bovenaan het verdriet van nabestaanden, daarna onder andere in willekeurige volgorde de radeloosheid van rechercheurs en de angst voor herhaling van het delict door de dader. Een positieve kant is dat een cold case zich uitstekend leent om er over te praten en te schrijven met als doel de waarheidsvinding. Zo dacht het onderzoeksteam met een nieuw onderzoek naar het verraad van Anne Frank, 's-werelds bekendste cold case, wellicht ook een bijdrage te kunnen leveren aan de oplossing van dit mysterie. Inmiddels is iedereen wel bekend met de uitkomst van het boek: voor het onderzoeksteam staat de naam van de Joodse notaris Arnold van den Bergh bovenaan de lijst van verdachten voor het verraad van de familie Frank. Al snel kwam een deel van de Joodse gemeenschap in opstand tegen de uitkomsten van het boek. De media stortte zich volledig op de uitkomsten en tot slot verscheen van een aantal wetenschappers een rapport met de titel: "Kritische analyse van argumentatie en brongebruik in Het verraad van Anne Frank".
Het boek kreeg dusdanig veel aandacht dat het wereldwijd in hoge aantallen werd verkocht in meerdere vertalingen. Ook in Nederland werd het boek goed verkocht, totdat de druk voor de uitgeverij te hoog werd. De uitgever besloot het Nederlandstalige boek van de markt te halen. Wel werd nog een inlegvel toegevoegd met de volgende tekst.
"Vanavond is bij een bijeenkomst van Spui25 in Amsterdam door een aantal vooraanstaande deskundigen een uitermate kritisch rapport gepresenteerd over het onderzoek dat beschreven wordt in het boek Het verraad van Anne Frank. Op basis van de conclusies van het rapport hebben wij besloten dat het boek per direct niet meer leverbaar is. De boekhandel zullen wij oproepen hun voorraad te retourneren."
De uitgeverij bood ook nog excuses aan als volgt:
"Wij hechten eraan nogmaals onze oprechte verontschuldigingen aan te bieden aan degenen die door de inhoud van het boek gegriefd zijn."
Het boek is nog wel te verkrijgen in andere talen en de uitgeverij in de Verenigde Staten heeft zich opgesteld dat het boek gewoon vrij verkrijgbaar moet zijn, ongeacht de uitkomst van het onderzoek. Ook het onderzoeksprogramma Argos heeft een uitzending gewijd aan het onderwerp, waarbij ook een nabestaande (kleindochter) aan het woord komt.
Doel van politie, justitie, wetenschap en journalistiek is waarheidsvinding in cold cases. Het effect van het uitbrengen van het boek is overweldigend, daar ook nu weer stappen zijn gezet om dichterbij de waarheidsvinding te komen. Wist Otto Frank inderdaad wie zijn verrader was of blijft het verraad van de familie Frank vanaf vandaag nog steeds een cold case zonder enig zicht op een dader? Het laatste woord zal over deze cold case zaak nog niet zijn geschreven of gesproken.
Bekijk hier de rapportage onderzoek naar het boek
Bekijk hier de berichtgevingen van de uitgever.
Bekijk hier de uitzending van Argos Medialogica