Doorgaan naar hoofdcontent

De opstand tegen het boek Het Verraad van Anne Frank: het effect voor de waarheidsvinding is overweldigend.

Een cold case heeft meerdere nare kanten. Ver bovenaan het verdriet van nabestaanden, daarna onder andere in willekeurige volgorde de radeloosheid van rechercheurs en de angst voor herhaling van het delict door de dader. Een positieve kant is dat een cold case zich uitstekend leent om er over te praten en te schrijven met als doel de waarheidsvinding. Zo dacht het onderzoeksteam met een nieuw onderzoek naar het verraad van Anne Frank, 's-werelds bekendste cold case, wellicht ook een bijdrage te kunnen leveren aan de oplossing van dit mysterie. Inmiddels is iedereen wel bekend met de uitkomst van het boek: voor het onderzoeksteam staat de naam van de Joodse notaris Arnold van den Bergh bovenaan de lijst van verdachten voor het verraad van de familie Frank. Al snel kwam een deel van de Joodse gemeenschap in opstand tegen de uitkomsten van het boek. De media stortte zich volledig op de uitkomsten en tot slot verscheen van een aantal wetenschappers een rapport met de titel: "Kritische analyse van argumentatie en brongebruik in Het verraad van Anne Frank". 

Het boek kreeg dusdanig veel aandacht dat het wereldwijd in hoge aantallen werd verkocht in meerdere vertalingen. Ook in Nederland werd het boek goed verkocht, totdat de druk voor de uitgeverij te hoog werd. De uitgever besloot het Nederlandstalige boek van de markt te halen. Wel werd nog een inlegvel toegevoegd met de volgende tekst. 

"Vanavond is bij een bijeenkomst van Spui25 in Amsterdam door een aantal vooraanstaande deskundigen een uitermate kritisch rapport gepresenteerd over het onderzoek dat beschreven wordt in het boek Het verraad van Anne Frank. Op basis van de conclusies van het rapport hebben wij besloten dat het boek per direct niet meer leverbaar is. De boekhandel zullen wij oproepen hun voorraad te retourneren."
De uitgeverij bood ook nog excuses aan als volgt: 
"Wij hechten eraan nogmaals onze oprechte verontschuldigingen aan te bieden aan degenen die door de inhoud van het boek gegriefd zijn."

Het boek is nog wel te verkrijgen in andere talen en de uitgeverij in de Verenigde Staten heeft zich opgesteld dat het boek gewoon vrij verkrijgbaar moet zijn, ongeacht de uitkomst van het onderzoek. Ook het onderzoeksprogramma Argos heeft een uitzending gewijd aan het onderwerp, waarbij ook een nabestaande (kleindochter) aan het woord komt. 

Doel van politie, justitie, wetenschap en journalistiek is waarheidsvinding in cold cases. Het effect van het uitbrengen van het boek is overweldigend, daar ook nu weer stappen zijn gezet om dichterbij de waarheidsvinding te komen. Wist Otto Frank inderdaad wie zijn verrader was of blijft het verraad van de familie Frank vanaf vandaag nog steeds een cold case zonder enig zicht op een dader? Het laatste woord zal over deze cold case zaak nog niet zijn geschreven of gesproken. 

Bekijk hier de rapportage onderzoek naar het boek
Bekijk hier de berichtgevingen van de uitgever.
Bekijk hier de uitzending van Argos Medialogica




Populaire posts van deze blog

Kindervermissingen. Doodverklaard. Michelle Willard en anderen. Na 40 jaar toch gevonden.

Om eerst maar een voorbeeld te pakken. In 1985 verdwijnt de dan bijna 3 jaar oude Haagse peuter Michelle Willard spoorloos. Ze zou verkocht zijn, door haar vader nog wel. Vader Dick Willard heeft tegen zijn broer gezegd dat ze in goede handen is en in Spanje zou verblijven. Michelle zelf zou haar nieuwe identiteit zelf niet weten, zo verklaarde Dick. Hij zou haar onder een andere identiteit hebben verkocht. Vader Dick had alles zelf geregeld en Michelle zelf ook weggebracht. De exacte omstandigheden hoe Michelle is verdwenen is nooit bekend geworden. Vader Dick Willard wordt in 1991 vermoord en neemt vele geheimen mee zijn graf in. Michelle heeft nog familie en dat biedt theoretische gezien nog kansen. Zelfs na bijna 40 jaar. In Houston Texas verdween in 1981 een baby onder de naam 'Holly' onder bizarre omstandigheden. Haar beide ouders werden vermoord en de moordzaak is tot op heden nog niet opgelost. Maar het bijzondere is dat hun baby Holly niet op de plaats delict werd aang

UPDATE Cold case Germa van den Boom uit 1984.

UPDATE 21-04-2023 Op 20 oktober 2022 bracht de Peter R. de Vries Foundation de vermissingszaak van Germa van den Boom opnieuw onder de aandacht. Een beloning van een kwart miljoen euro werd uitgeloofd voor de tip die leidt naar de vondst van Germa. De deadline van zes maanden is voorbij en vanaf vandaag kan er geen aanspraak meer gemaakt worden op de beloning bij het aanbrengen van een nieuwe tip.  Het afgelopen half jaar zijn er rond de 275 tips binnengekomen bij de Foundation. Deze zijn allemaal zorgvuldig bekeken en (anoniem) doorgestuurd aan het cold caseteam van politie Eenheid Zeeland-West-Brabant. Het team is momenteel nog steeds bezig met de laatste tips uit te rechercheren. Het kwart miljoen euro blijft dan ook beschikbaar voor de gouden tip tot dat het cold caseteam alle tips die tot en met 20 april 2023 bij de Peter R. de Vries Foundation zijn binnengekomen heeft onderzocht. Wij verwachten dat we binnen enkele maanden bekend kunnen maken hoe dit onderzoek is afgerond.  Ondan

UPDATE: Hoge Raad doet uitspraak over onjuiste tekst bij beëdiging. Geen gevolgen zaak Nicky Verstappen.

Geen gevolgen voor opgeloste (lopende) cold casezaken. Het gebruik van een onjuiste tekst bij de beëdiging van een aantal raadsheren en raadsheren-plaatsvervanger in het gerechtshof ’s-Hertogenbosch leidt niet tot vernietiging van de uitspraken in de zaken die deze raadsheren (mee) hebben behandeld en beslist. Dat heeft de Hoge Raad vandaag geoordeeld n.a.v. twee vorderingen tot cassatie in het belang der wet; één in een strafzaak en één in een belastingzaak. Bekijk hier de uitspraak van de Hoge Raad ----------------------------------------- PG bij de Hoge Raad: het gebruik van een onjuiste tekst bij beëdigingen in het hof ‘s-Hertogenbosch hoeft niet te leiden tot vernietiging van uitspraken Conclusie PG Het gebruik van de onjuiste tekst bij de beëdigingen hoeft volgens de PG niet te leiden tot vernietiging van uitspraken in zaken die door deze raadsheren (mee) zijn behandeld en beslist. Dit legt hij in zijn vorderingen als volgt uit. Een beëdiging van een rechter of raadsheer heeft me