De wilde jaren '60,'70 en '80 van seriemoordenaars. Review oude cold case levert DNA-match op svo's.
Wat bij cold cases niet moet worden vergeten zijn de nabestaanden. Ook niet bij een zaak van vijftig jaar oud. Een moord van vandaag roept net zoveel emoties op als een moord van vijftig jaar terug. Dit zou een motivatie moeten zijn voor de professional om te blijven zoeken, echter veel zaken zijn inmiddels echt vergeten en niet eens meer terug te vinden op het internet. Onopgeloste zaken in de anonimiteit.
Een uitdaging voor politiekorpsen over de hele wereld is of er na zo'n lange tijd nog stukken van overtuiging zijn (svo's zijn sporen of materiaal waar sporen op kunnen zitten) en wat de kwaliteit van deze svo's zijn. Alle svo's zouden in theorie bij het Nederlands Forensisch Instituut moeten liggen, ook die van de jaren '60, '70 en '80.
In Nederland zijn ontwikkelingen om dossiers te digitaliseren met bijvoorbeeld hulp van politievrijwilligers. En als deze dossiers zijn gedigitaliseerd kunnen ook als voorbeeld studenten aan de slag via Artificial Intelligence om hiaten in het onderzoek te achterhalen.
Maar cold cases leunen zeker op forensisch onderzoek door het gebruik van nieuwe technologieën. Dus naast een gedigitaliseerd dossier (als tenminste alle getuigen zijn gehoord en hun verklaring is verwerkt) is ook de beschikbaarheid en kwaliteit van stukken van overtuiging essentieel. In tegenstelling tot Nederland is men in de Verenigde Staten actief met gerichte reviews van cold cases uit de jaren '60, '70 en '80. Ofwel de wilde jaren van seriemoordenaars.
Een van de bekende seriemoordenaars uit die tijd is Richard Cottingham uit New York. Een moordenaar die in de jaren '80 is veroordeeld voor het vermoorden van ten minste vijf vrouwen. Het vermoeden is dat hij volgens een verklaring verantwoordelijk is tussen de 80 en 100 moorden. Cottingham staat bekend als de Torso Killer, dit door het lugubere feit dat hij enkele slachtoffers achterliet zonder hoofd en handen.
Cottingham wordt nu ook door een DNA-match in relatie gebracht met een moord uit 1968. DNA van Cottingham werd na forensisch onderzoek gevonden op stukken van overtuiging rond de moord op de destijds 23-jarige Diane Cusick. Haar dochter Darlene Altman moest ruim vijftig jaar wachten op de oplossing van de moord op haar moeder. Ze had de hoop opgegeven, maar nu is er meer duidelijkheid nadat haar moeder na het winkelen vermoord werd teruggevonden door haar vader in haar auto.
De inmiddels 75-jarige Cottingham wordt ook gedocumenteerd in een serie op Netflix. Ondertussen is de politie bezig met meer DNA-matches die ook leiden naar Cottingham.
Wie weet volgen Politie Nederland, justitie en het Nederlands Forensisch Instituut met goed nieuws over reviews van cold cases uit de wilde jaren '60, '70 en '80 in Nederland.