Een van de primair belangrijkste taken bij het oppakken van een cold case is een inventarisatie van de omgeving en de plaats delict zelf ten tijde van de gebeurtenis. Nederland is enorm veranderd. Veel onderzoekers gebruiken hiervoor het digitale kaartarchief van het Kadaster.
Bij het lezen van een dossier wordt de nadruk gelegd op de verklaringen van getuigen. Niet alleen is van belang wat ze hebben gezien, maar vooral waar ze zich bevonden tijdens hun waarneming. Looproutes, voertuigen die wegreden et cetera. Ook voor eventuele hulpverleners die als eerste ter plaatse waren kan een geografische kaart uit de tijd van het incident toch nog voor nieuwe herinneringen zorgen. Vaak is een dergelijke kaart een punt van herkenning.
Op 18 februari 1815 werd het Topographisch Bureau opgericht. Sinds die datum verzamelt en ontsluit de Nederlandse overheid geografische informatie. In 2004 werd de organisatie onderdeel van het Kadaster met meer dan 200 jaar topografische kaarten van topniveau. Vanaf 2006 is begonnen met het maken van digitale luchtfoto’s van (delen van) Nederland, deze worden in Topotijdreis getoond.