Doorgaan naar hoofdcontent

Frankrijk stelt nationaal cold case team in werking met nieuwe werkwijze: focus op bekende (serie)moordenaars.

De Franse media opende de kranten met het bericht dat 107 dossiers zijn verzonden naar het nieuwe gerechtelijk centrum gewijd aan onopgeloste zaken. Enkele maanden geleden werd een nieuw nationaal gerechtelijk centrum in Nanterre (Hauts-de-Seine) opgericht. Deze pool van specialisten van het Franse OM en de politie legt zich volledig toe op "cold cases". 

De Nationale Politie heeft binnen korte termijn al 107 onopgeloste zaken overgedragen aan dit speciale cold case team. In zeven van deze dossiers is inmiddels al sprake van een ronde zaak die door Sabine Kheris, de magistraat die de leiding heeft over deze cold case pool en de zaken op zitting zal brengen. Voor tien andere zaken zal een gerechtelijk vooronderzoek worden geopend en vier zaken worden ook voorbereid voor een vooronderzoek. In korte tijd een succesformule. 

Verschillende selectiecriteria

Deze 107 dossiers werden geselecteerd op basis van een aantal criteria, volgens Franck Dannerolle, het hoofd van de afdeling binnen de politie die zich bezig houdt met geweldsdelicten. Onder andere wordt gekeken hoe oud de zaak is, de serialiteit van de feiten, bepaalde bijzonder gewelddadige werkwijzen en de victimologie van bepaalde slachtoffers zoals kinderen. Volgens Dannerolle moet dit gerechtelijk centrum de rechercheurs in staat stellen "de koers te blijven verfijnen" van potentiele verdachten, zelfs als ze al in de gevangenis zitten. Tot nu toe konden ze alleen werken vanuit specifieke misdaden, zoals moord of verkrachting, op een specifieke tijd en plaats. Met deze nieuwe werkwijze kunnen ze nu de tegenovergestelde route nemen, te beginnen met het pad van een persoon die ervan wordt verdacht meerdere misdaden te hebben gepleegd. Bekende daders staan nu centraal. 

"Er was geen specifiek wettelijk kader om deze weg te bewandelen”, specificeert hij. "Toen het feitenonderzoek eenmaal was afgerond, konden we er niet meer aan werken." Het dossier belandde door de beperkte mogelijkheden in het archief. 

Vier dossiers leiden naar een bekende seriemoordenaar: Michel Fourniret

Met dit nieuwe instrument, waarvoor het gerechtelijk centrum van Nanterre de exclusieve bevoegdheid zal hebben, hopen de onderzoekers daarom de oplossing van bepaalde onopgeloste zaken te versnellen. Dit idee werd decennialang gesteund en gevraagd door verenigingen van families van slachtoffers en door advocaten die gespecialiseerd zijn in "cold cases", in het bijzonder door Didier Seban en Corinne Herrmann, met name bekend om het verdedigen van de vader van Estelle Mouzin, wiens seriemoordenaar Michel Fourniret de moord heeft bekend. Van de zeven dossiers die Sabine Kheris (zie foto) al geopend heeft, betreffen er vier misdaden waarvan "de boeman van de Ardennen" Michel Fourniret de hoofdverdachte is. Een bekende dader dus. 

Zou het in Nederland als de focus wordt gelegd op deze werkwijze wellicht ook nog kunnen leiden tot forensische verrassingen van zaken uit de jaren '60 en later? Ook voor Nederlandse seriemoordenaars zoals Willem van Eijk, Koos Hertogs, Frans Hooijmaijers, Aalt Mondria, Patrick Soultana, Gerard Spruit, Michel Stockx en Hans van Zon geldt dat nagenoeg voor allemaal niet uitgesloten is dat zij meerdere slachtoffers hebben gemaakt.   

Bekijk hier het Franse mediabericht 



Populaire posts van deze blog

Kindervermissingen. Doodverklaard. Michelle Willard en anderen. Na 40 jaar toch gevonden.

Om eerst maar een voorbeeld te pakken. In 1985 verdwijnt de dan bijna 3 jaar oude Haagse peuter Michelle Willard spoorloos. Ze zou verkocht zijn, door haar vader nog wel. Vader Dick Willard heeft tegen zijn broer gezegd dat ze in goede handen is en in Spanje zou verblijven. Michelle zelf zou haar nieuwe identiteit zelf niet weten, zo verklaarde Dick. Hij zou haar onder een andere identiteit hebben verkocht. Vader Dick had alles zelf geregeld en Michelle zelf ook weggebracht. De exacte omstandigheden hoe Michelle is verdwenen is nooit bekend geworden. Vader Dick Willard wordt in 1991 vermoord en neemt vele geheimen mee zijn graf in. Michelle heeft nog familie en dat biedt theoretische gezien nog kansen. Zelfs na bijna 40 jaar. In Houston Texas verdween in 1981 een baby onder de naam 'Holly' onder bizarre omstandigheden. Haar beide ouders werden vermoord en de moordzaak is tot op heden nog niet opgelost. Maar het bijzondere is dat hun baby Holly niet op de plaats delict werd aang

UPDATE Cold case Germa van den Boom uit 1984.

UPDATE 21-04-2023 Op 20 oktober 2022 bracht de Peter R. de Vries Foundation de vermissingszaak van Germa van den Boom opnieuw onder de aandacht. Een beloning van een kwart miljoen euro werd uitgeloofd voor de tip die leidt naar de vondst van Germa. De deadline van zes maanden is voorbij en vanaf vandaag kan er geen aanspraak meer gemaakt worden op de beloning bij het aanbrengen van een nieuwe tip.  Het afgelopen half jaar zijn er rond de 275 tips binnengekomen bij de Foundation. Deze zijn allemaal zorgvuldig bekeken en (anoniem) doorgestuurd aan het cold caseteam van politie Eenheid Zeeland-West-Brabant. Het team is momenteel nog steeds bezig met de laatste tips uit te rechercheren. Het kwart miljoen euro blijft dan ook beschikbaar voor de gouden tip tot dat het cold caseteam alle tips die tot en met 20 april 2023 bij de Peter R. de Vries Foundation zijn binnengekomen heeft onderzocht. Wij verwachten dat we binnen enkele maanden bekend kunnen maken hoe dit onderzoek is afgerond.  Ondan

UPDATE: Hoge Raad doet uitspraak over onjuiste tekst bij beëdiging. Geen gevolgen zaak Nicky Verstappen.

Geen gevolgen voor opgeloste (lopende) cold casezaken. Het gebruik van een onjuiste tekst bij de beëdiging van een aantal raadsheren en raadsheren-plaatsvervanger in het gerechtshof ’s-Hertogenbosch leidt niet tot vernietiging van de uitspraken in de zaken die deze raadsheren (mee) hebben behandeld en beslist. Dat heeft de Hoge Raad vandaag geoordeeld n.a.v. twee vorderingen tot cassatie in het belang der wet; één in een strafzaak en één in een belastingzaak. Bekijk hier de uitspraak van de Hoge Raad ----------------------------------------- PG bij de Hoge Raad: het gebruik van een onjuiste tekst bij beëdigingen in het hof ‘s-Hertogenbosch hoeft niet te leiden tot vernietiging van uitspraken Conclusie PG Het gebruik van de onjuiste tekst bij de beëdigingen hoeft volgens de PG niet te leiden tot vernietiging van uitspraken in zaken die door deze raadsheren (mee) zijn behandeld en beslist. Dit legt hij in zijn vorderingen als volgt uit. Een beëdiging van een rechter of raadsheer heeft me