Frankrijk stelt nationaal cold case team in werking met nieuwe werkwijze: focus op bekende (serie)moordenaars.
De Franse media opende de kranten met het bericht dat 107 dossiers zijn verzonden naar het nieuwe gerechtelijk centrum gewijd aan onopgeloste zaken. Enkele maanden geleden werd een nieuw nationaal gerechtelijk centrum in Nanterre (Hauts-de-Seine) opgericht. Deze pool van specialisten van het Franse OM en de politie legt zich volledig toe op "cold cases".
De Nationale Politie heeft binnen korte termijn al 107 onopgeloste zaken overgedragen aan dit speciale cold case team. In zeven van deze dossiers is inmiddels al sprake van een ronde zaak die door Sabine Kheris, de magistraat die de leiding heeft over deze cold case pool en de zaken op zitting zal brengen. Voor tien andere zaken zal een gerechtelijk vooronderzoek worden geopend en vier zaken worden ook voorbereid voor een vooronderzoek. In korte tijd een succesformule.
Verschillende selectiecriteria
Deze 107 dossiers werden geselecteerd op basis van een aantal criteria, volgens Franck Dannerolle, het hoofd van de afdeling binnen de politie die zich bezig houdt met geweldsdelicten. Onder andere wordt gekeken hoe oud de zaak is, de serialiteit van de feiten, bepaalde bijzonder gewelddadige werkwijzen en de victimologie van bepaalde slachtoffers zoals kinderen. Volgens Dannerolle moet dit gerechtelijk centrum de rechercheurs in staat stellen "de koers te blijven verfijnen" van potentiele verdachten, zelfs als ze al in de gevangenis zitten. Tot nu toe konden ze alleen werken vanuit specifieke misdaden, zoals moord of verkrachting, op een specifieke tijd en plaats. Met deze nieuwe werkwijze kunnen ze nu de tegenovergestelde route nemen, te beginnen met het pad van een persoon die ervan wordt verdacht meerdere misdaden te hebben gepleegd. Bekende daders staan nu centraal.
"Er was geen specifiek wettelijk kader om deze weg te bewandelen”, specificeert hij. "Toen het feitenonderzoek eenmaal was afgerond, konden we er niet meer aan werken." Het dossier belandde door de beperkte mogelijkheden in het archief.
Vier dossiers leiden naar een bekende seriemoordenaar: Michel Fourniret
Met dit nieuwe instrument, waarvoor het gerechtelijk centrum van Nanterre de exclusieve bevoegdheid zal hebben, hopen de onderzoekers daarom de oplossing van bepaalde onopgeloste zaken te versnellen. Dit idee werd decennialang gesteund en gevraagd door verenigingen van families van slachtoffers en door advocaten die gespecialiseerd zijn in "cold cases", in het bijzonder door Didier Seban en Corinne Herrmann, met name bekend om het verdedigen van de vader van Estelle Mouzin, wiens seriemoordenaar Michel Fourniret de moord heeft bekend. Van de zeven dossiers die Sabine Kheris (zie foto) al geopend heeft, betreffen er vier misdaden waarvan "de boeman van de Ardennen" Michel Fourniret de hoofdverdachte is. Een bekende dader dus.
Zou het in Nederland als de focus wordt gelegd op deze werkwijze wellicht ook nog kunnen leiden tot forensische verrassingen van zaken uit de jaren '60 en later? Ook voor Nederlandse seriemoordenaars zoals Willem van Eijk, Koos Hertogs, Frans Hooijmaijers, Aalt Mondria, Patrick Soultana, Gerard Spruit, Michel Stockx en Hans van Zon geldt dat nagenoeg voor allemaal niet uitgesloten is dat zij meerdere slachtoffers hebben gemaakt.
Bekijk hier het Franse mediabericht