Project Persist, ofwel Project Volharden. En dat doet het team van de South Australia Police Major Crime Investigation Crime Branch. Een project bestaand uit centralisatie, samenvoegen van kennis, standaardisatie, samenwerken met externe partijen, beleid voor middellange termijn, politiek bestuurlijke steun en vooral volharden.
Onlangs is een uitgebreide cold case-campagne gelanceerd om mensen met informatie aan te moedigen hun stilzwijgen te doorbreken en naar voren te komen. Een volgende stap in de succesformule van dit cold case team. Ook maakt het team steeds intensiever gebruik van de speelkaarten om deze rond te delen in gevangenissen en soortgelijke instellingen. Het team heeft er ook voor gezorgd dat er continu cold case zaken worden getoond op een scherm op belangrijke verblijfsruimten in dezelfde instellingen. Een beleid voor de lange termijn wat z'n vruchten blijkt af te werpen. In tegenstelling tot de Nederlandse cold case kalender, die na vier jaargangen al werd beëindigd.
Een bekende theorie is dat na verloop van tijd relaties en allianties tussen verdachten, vrienden en getuigen stuklopen. Deze breuk tussen mensen kan vaak de drempel van mensen om belastend bewijs tegen de verdachte te leveren wegnemen. Mensen willen vaak graag praten met de politie over de ander waarmee zij in onmin zijn geraakt. In de afgelopen jaren heeft het Australische cold case team veel succes gehad om mensen uit vervlogen tijden kritische informatie te laten verstrekken aan de politie over oude onopgeloste moorden. Veel informatie kwam los over allerlei personen die betrokken waren bij een cold case zaak. Het team heeft gebruik gemaakt van fricties en ruzies tussen oude vrienden en kennissen.
Het team van de South Australia Police Major Crime Investigation Branch is inmiddels erkend met een Premier's Excellence Award voor Operation Persist. De operatie, gericht op onopgeloste moordzaken in Zuid-Australië, werd in 2015 gelanceerd en omvatte 114 zaken (die 127 slachtoffers vertegenwoordigen) die, ondanks dat er in het verleden uitgebreid onderzoek naar was gedaan, om verschillende redenen onopgelost waren gebleven.
De zaken dateerden vanaf 1960 en werden elk onderworpen aan een beoordeling om mogelijke nieuwe onderzoekslijnen te achterhalen. Naast het verkennen van nieuwe onderzoeks- en forensische mogelijkheden, is het project gebouwd op een fundament van samenwerking en betrokkenheid van meerdere instanties. Diverse subject matter experts van allerlei organisaties werden betrokken bij de beoordeling en het onderzoek, zoals het gevangeniswezen, forensische specialisten, opsporings- en communicatiespecialisten en (commerciële) mediabedrijven.
In de samenwerking werden tactieken gebruikt zoals onder meer volledige case-reviews, beloningen die werden aangeboden voor een veroordeling, voor succesvolle tips voor het terugvinden van vermiste lichamen, een strategische mediacampagne, het benutten van nieuwe forensische kansen en het verstrekken van informatie aan rechtstreeks aan gevangenen in gevangenissen. Elke zaak kende een totaalpakket aan tactieken.
Operatie Persist heeft inmiddels als resultaat dat tien moorden zijn opgelost, 17 daders gearresteerd en stoffelijke resten zijn teruggevonden van drie slachtoffers die respectievelijk al 45 jaar, 18 jaar en zeven jaar vermist waren. Een basis voor de Australische overheid om de Operatie voort te zetten.
Bekijk nieuwsartikel over Project Persist
Bekijk nieuwsartikel over speelkaarten
Bekijk de website van Crime Stoppers Australië hier.
Bekijk hier persbericht over Operatie Persist
Bekijk hier de uitreiking 2019 Award