Hoe een schetsboek de sleutel kan zijn om het leven van de mysterieuze 'Edinburgh Man' meer in beeld te brengen. Studenten van een Cold Case Unit van de Glasgow Caledonian University pikken het dossier op nadat het politiewerk op een dood spoor liep.
Het slachtoffer kreeg de naam 'Edinburgh man' en werd in 1987 dood gevonden in Regent Street Gardens. Tot op heden weet niemand wie hij is, maar een groep toegewijde studenten probeert erachter te komen. "Er wordt aangenomen dat hij ofwel dakloos was, of dat hij een straatartiest was", zegt dr. Maureen Taylor, mededirecteur van de Cold Case Unit van de Glasgow Caledonian University. Daar werkt een team van studenten criminologie samen met de politie om negen onopgeloste zaken van vermiste personen in het Verenigd Koninkrijk te onderzoeken.
Tot de bezittingen van Edinburgh Man behoorde een rugzak met daarin een schetsboek en een horloge. Ook droeg hij een zilveren katholieke medaillon. Het schetsboek is de sleutel tot het werk van de eenheid; de vrijwillige onderzoekers geloven dat de tekeningen zullen helpen erachter te komen waar hij was voor zijn dood. "We proberen een beeld op te bouwen van de bewegingen van deze man, een visuele kaart van waar hij is geweest, maar we proberen echt de betekenis van deze locaties voor hem te ontrafelen," zei dr. Taylor. De inhoud van het schetsboek heeft aanwijzingen gegeven voor zijn bewegingen.
Een van de schetsen toont de Moorings Bar in Aberdeen, een etablissement waarvan bekend is dat het populair is bij motorrijders. "Als we een beroep doen op deze zaak, zullen sommige mensen die deze bar bezochten of deel uitmaken van die gemeenschap hem misschien herkennen", zei dr. Taylor. 'We proberen de naam voor deze man te vinden. We weten waar hij is begraven. En als we een naam voor hem vinden, kunnen we hem hopelijk repatriëren bij de familie die hem mist."
De eenheid is een jaar geleden opgericht door dr. Taylor en professor Lesley McMillan en bestudeert zaken die 'open' blijven bij de politie - die maandelijks updates krijgt -. "Het is niet zo dat de politie stopte met werken aan deze zaken", zei professor McMillan. 'Maar als alle onderzoekslijnen zijn uitgeput, kan de politie nergens heen. "Een van de dingen die we kunnen doen, is andere onderzoekslijnen volgen, nieuwe dingen proberen die misschien nog niet eerder zijn geprobeerd."
Derdejaarsstudent Karen Gardiner zei dat de groep probeerde "minutieuze details eruit te pikken" om nieuwe wegen te openen. In deze zaak is in ieder geval een grote stap gemaakt om de identiteit van de onbekende dode te achterhalen.
Bekijk de link van het artikel hier.