Aanhouding in ruim 40 jaar (!) oude cold case zaak. Taskforce: "No victim will be forgotten". Het kan altijd nog.
De tijd dringt. Zeker voor nabestaanden. Alleen een dader kan het exacte verhaal vertellen. Waar zijn de Nederlandse cold case zaken online te vinden op de website van justitie of politie? Wat is de capaciteit van het NFI en andere forensische onderzoeksbureaus als het gaat om DNA onderzoeken in cold cases? Hoeveel DNA onderzoeken kan eigenlijk het NFI doen voor Nederlandse cold cases? Wat is de status van een cold case? In Nederland is geen landelijke database beschikbaar van cold cases, waar de namen van de slachtoffers maar ook de status bij staat vermeld. Het kan zo maar zijn dat getuigen denken dat de zaak is opgelost of niet meer in onderzoek is. Het lerende vermogen ligt in actieve en passieve opsporingscommunicatie. Actief als het opsporingsonderzoek opsporingscommunicatie actief in kan zetten en passief voor langdurige permanente opsporingscommunicatie. Politie en justitie zijn nog niet ingericht op deze twee vormen van opsporingscommunicatie. Tot op heden is de opsporingscommunicatie ad hoc en slaat de weegschaal nog door naar het instrument als tactisch middel. Een strategisch beleid ontbreekt. Zou de privacywetgeving politie en justitie teveel in de weg zitten om alle cold cases te publiceren? Voor moordzaken kent in ieder geval Amerika hele andere regels als het gaat om de privacy van slachtoffers, nabestaanden en verdachten.
Een goed voorbeeld dat ook hele oude zaken van 40 jaar en ouder alsnog opgelost kunnen worden met opsporingscommunicatie, tips en moderne technieken, waarbij ook de verdachte nog leeft is een zaak die zich afspeelt in Californie. Nabestaanden krijgen antwoorden op wie en waarom hun kind is ontvoerd en vermoord.
Een man wordt beschuldigd van moord op de dood van een 5-jarig meisje, Anne Pham. Anne werd ontvoerd 40 jaar geleden toen zij naar haar kleuterklas liep in de staat Californie. Ze verdween en werd nooit meer levend gezien na 23 januari 1982. Haar lichaam werd twee dagen later gevonden op de voormalige legerbasis Fort Ord. De misdaad bleef tientallen jaren onopgelost. Nieuwe DNA-testen leidden onderzoekers echter naar een man uit Nevada, Robert John Lanoue, inmiddels 70 jaar oud. Lanoue was 29 jaar oud op het moment van de moord op Anne en woonde in de buurt van het slachtoffer. Hij was een geregistreerde zedendelinquent in Nevada en had al een lange detentietijd achter de rug. Technologische vooruitgang hielp onderzoekers de zaak op te lossen.
In 2020 werkte de Cold Case Task Force van het District Attorney's Office van Monterey County samen met de Seaside Police Department om de zaak van Anne te heropenen. Ze wilden bewijsstukken inleveren voor DNA-onderzoek. In januari ontving de taskforce een beurs waarmee technisch onderzoek daadwerkelijk uitgevoerd kon worden. Een nieuw type DNA-test dat voorheen niet beschikbaar was voor eerdere onderzoekers, identificeerde Lanoue als de verdachte in de moord op Anne.