Alle onderzoeken hebben een gemene deler: Burgerparticipatie heeft voordelen voor Nederlandse cold case onderzoeken.
Richard H. Walton is wellicht de grondlegger in de wereld als het gaat om de eerste beschrijvingen van hoe een cold case team te werk zou moeten gaan. Zijn 'Practical Cold Case Homicide Investigations Procedural Manual" is tot op de dag van vandaag nog het basiswerk voor professionals die te maken hebben met cold case onderzoeken. Walton is ook een vooraanstaand lid van het grootste private onderzoeksorgaan dat zich bezig houdt met cold cases genaamd Vidocq. Hij vond al rond de eeuwwisseling dat een collectief van burgers gezien moesten worden als "private bronnen" voor een onderzoeksteam. Adcock en Stein beschrijven in hun "Cold Cases. An Evaluation Model with Follow-Up Strategies for Investigators" dat onderzoeksteams 'consultants' in kan schakelen. Pettem daaropvolgend benoemd in haar "Cold Case Research. Resources for unidentified, missing and cold homicide cases" een eventuele burgerparticipatie echt kan bestaan als een toegevoegd en zelfstandig reviewteam. Wellicht zijn "de gerede twijfel" initiatieven van Peter van Koppen ook te bezien als burgerparticipatie, maar dan met een wetenschappelijke grondslag die bij justitie en politie in die vorm wordt gemist. Burgerparticipatie optima forma in vele facetten. In Nederland hebben studenten onderzoek gedaan naar burgerparticipatie bij cold cases.
In de publicatie van 2015 "Onderzoek naar de methodiek van de Vidocq Society uit Philadelphia en de implementatie bij de herziening van cold cases in Nederland" worden de mogelijkheden bekeken of een bepaalde vorm van burgerparticipatie zou kunnen slagen in Nederland. Als conclusie wordt gesteld dat de vorm van burgerparticipatie zoals Vidocq Society deze invult in de Verenigde Staten relevant is als aanvulling op de werkwijze rond 2015 van het onderzoeken van cold cases. Vervolgonderzoek zou kunnen bijdragen tot een daadwerkelijke implementatie van een dergelijke groep in de Nederlandse opsporingspraktijk.
In de publicatie van 2018 "#burgerparticipatie in de opsporing" worden de belangrijkste bevindingen vastgelegd van ook een aantal andere onderzoeken rond burgerparticipatie. Zo wordt geconcludeerd dat burgers steeds vaker worden betrokken bij cold cases en dat de aandacht voor cold cases is toegenomen. Een ontwikkeling bij cold cases is dat er een verschuiving merkbaar is naar een multidisciplinaire cultuur waarbij samenwerken met ketenpartners centraal staat. Volgens dit onderzoek kan externe expertise veel opleveren. Ook een onderzoek naar de reviews door burgers wordt positief ontvangen en liggen hier kansen om burgers te betrekken bij cold case onderzoeken. Het onderzoek wordt aangevuld met diverse literatuur.
Tot op heden is nog weinig tot geen ruchtbaarheid gegeven aan de invulling van burgerparticipatie binnen cold case onderzoeken in Nederland. Ongetwijfeld zullen voor de individuele cold case onderzoeken externe specialisten worden geraadpleegd, maar dit is niet anders dan anders in de opsporingspraktijk. Echter van een grootschalig initiatief, waar de onderzoekers toch voor pleiten, komt op landelijk niveau nog niet duidelijk op de voorgrond. Ook hier kan wellicht de toekomstige Departementale Taskforce Cold Cases van het ministerie van Justitie en Veiligheid nog een begeleidende rol in betekenen. Alle onderzoeken naar burgerparticipatie hebben een gemene deler: Burgerparticipatie heeft voordelen voor Nederlandse cold case onderzoeken.
Download hier de publicatie over Vidocq uit 2015
Download hier #burgerparticipatie in de opsporing
Download hier burger review team bij cold cases
Download hier #burgerparticipatie in de opsporing
Download hier burger review team bij cold cases