Update 7 november 2022 - De winnaar
Maar liefst 28 auteurs gingen de uitdaging aan en stuurden een verhaal in. Een jury van Hebban Teamleden (dank aan Greet, Gea, Helma, Marieke, Kimberly, Chantal, Wendy en Inge!) en medewerkers van Bureau Dupin hebben alle verhalen gelezen en beoordeeld. Er kwam een duidelijke winnaar uit. Het verhaal 'Het spijt me Ineke' van Marc J.A. Smets kreeg de meeste punten en heeft de wedstrijd gewonnen.
Het geredigeerde verhaal van de winnaar is hier te lezen
-------------------------------------------------------------------------
Een belangrijk element in het onderzoeken van cold cases is de zogenaamde burgerparticipatie. Burgerinitiatief Bureau Dupin en platform Hebban zetten een schrijfwedstrijd in om nieuwe inzichten te krijgen vanuit een fictief perspectief. Bureau Dupin gebruikt de burgerparticipatie in de vorm van de kreet 'knowledge of the crowd' en proberen dit te gebruiken in hun onderzoeken van cold cases. Het bureau probeert een zaak op te lossen door vele verschillende expertises bij elkaar te brengen. In nauwe samenwerking met Hebban roept Bureau Dupin nu schrijvers op om hun fictieve steentje bij te dragen.
Bureau Dupin is een collectief van onderzoekers, dat zich samen met de politie inzet om oude moordzaken op te lossen. Als de politie vastloopt in een moordonderzoek, roept Bureau Dupin de hulp in van nadenkers, techneuten, verbandleggers, filosofen, bouwers, verhalenvertellers, journalisten en ontrafelaars. 'Samen denken we anders, weten we meer en komen we verder. Onze achtergrond onderscheidt ons. Het zoeken naar de waarheid verbindt ons.'
Het verhaal
Schrijvers kunnen hun fantasie en hun vaardigheid met woorden inzetten om de wereld te duiden en inzichtelijk te maken. Bureau Dupin en Hebban vroegen zich af of het mogelijk is om door een fictieve uitwerking van een echte cold case te komen tot nieuwe inzichten. Kunnen schrijvers op die manier helpen met het inkleuren van de grijze gebieden binnen de zaak? Daarom worden alle auteurs uitgedaagd om hun ideeën over de hieronder beschreven zaak om te zetten in een kort verhaal. Belangrijk daarbij is dat de hoofdpersonen 'gewone' burgers, journalisten of schrijvers zijn (en niet de bekende zaakoplossers zoals politieagenten, rechercheurs, forensisch onderzoekers of advocaten). Op de website zijn de voorwaarden terug te vinden waaraan een zaak moet voldoen.
Bekijk de website hier.
Bekijk de website van Bureau Dupin hier