De wereld achter opsporingscommunicatie. Justitie en Buitenlandse zaken hadden al zicht op verblijfplaats.
De beelden waarin nabestaanden aan het woord komen over de moord uit 1995 op Karin Maarleveld zeggen genoeg. Dit gebeurde in de nacht van 16 op 17 oktober 1995. Karin werd dood in haar woning in de Wormerveerstraat in Amsterdam gevonden. Het bijzondere is dat de verdachte A(c)hmed Ezzat na de moord in een grenshospitium zat omdat hij illegaal in Nederland verbleef. Het zag er naar uit dat de moord op Karin Maarleveld een cold case zou worden, daar het onderzoek vastliep. Totdat een oplettende rechercheur bij een verhoor van Ezzat zag dat er bloed op zijn kleding zat. Ezzat werd verhoord omdat hij had gemeld dat hij meer wist over de dood van het slachtoffer. Uiteindelijk bleek op de kleding van Ezzat relevant DNA te zitten. Ezzat was inmiddels alweer op vrije voeten gesteld wegens gebrek aan bewijs. Uiteindelijk is hij uitgezet naar zijn geboorteland Egypte omdat hij illegaal in Nederland verbleef. In juni 1998 wordt Ezzat door het Gerechtshof toch onherroepelijk veroordeeld tot 10 jaar gevangenisstraf.
Justitie en politie hebben nu een campagne opgezet voor burgerparticipatie. Justitie en politie vragen reizigers uit te kijken naar Ezzat. Hij bevindt zich mogelijk nog in Egypte, maar het is ook mogelijk dat hij elders verblijft, wellicht onder een andere naam. Het verhaal van Justitie en politie is echter niet compleet, daar (wijlen) Peter R. de Vries samen met Kees van der Spek drie jaar na de moord op Karin Maarleveld de verblijfplaats van Ezzat hebben achterhaald. Ook hebben zij Ezzat gesproken en in beeld gebracht. Justitie geeft aan dat het 'lastig' is om dit soort veroordeelden naar Nederland te krijgen in verband met het ontbrekende uitleveringsverdrag met het betreffende land. Kees van der Spek gaat hier uitgebreid op in in zijn boek "Achter de schermen bij Peter R. de Vries".
Dit roept vragen op voor Justitie en Buitenlandse Zaken. Als in 1998 al de verblijfplaats van Ezzat is achterhaald door burgerparticipatie en zelfs beeldmateriaal beschikbaar is van het uiterlijk van Ezzat, wat heeft zich op diplomatiek niveau afgespeeld? Misschien hebben Justitie en Buitenlandse Zaken inmiddels wel een diplomatieke oplossing met Egypte voor de eventuele uitlevering van Ezzat.
Wellicht is dit alsnog in de opsporingscommunicatie op te nemen om de motivatie voor burgerparticipatie tot een hoger niveau te krijgen. Het zou net als in 1998 een grote teleurstelling voor de nabestaanden zijn om de verblijfplaats van Ezzat wel te achterhalen, maar hij niet uitgeleverd kan worden aan Nederland om zijn straf uit te zitten.
Bekijk hier een mediabericht uit die tijd
Bekijk hier een actueel mediabericht
Bekijk hier de opsporingspagina
Bekijk hier een actueel mediabericht
Bekijk hier de opsporingspagina