Duits cold case team vroeg hulp aan burgers: telefoonboek 1989/1990. Seriemoordenaar pleegt zelfmoord.
Een Duits cold case team zet het onderzoek voort ondanks het feit dat de vermoedelijke seriemoordenaar zelfmoord heeft gepleegd kort na zijn aanhouding. Zou de oplossing nabij zijn in een beruchte Duitse cold case? Ook Verenigde Staten en Frankrijk richten cold case teams op om mogelijk andere zaken van bekende seriemoordenaars in beeld te brengen. Begint Nederland met een speciaal team voor Willem van Eijk, Koos Hertogs, Frans Hooijmaijers, Gerard Spruijt, Michel Stokx etc?
De Duitse politie vroeg burgers om hulp in de zoektocht naar oude telefoonboeken: voor de verwerking van een bijzondere aanwijzing in een eerder onopgeloste moordzaak is een telefoonboek uit het jaar 1990 of een volledige, analoge uitgave uit het jaar 1989 vereist in de coldcase-afdeling van de politie van Lüneburg (Noord Duitsland). Daarbij moest het telefoonboek in ieder geval de gegevens bevatten van de deelstaat Hamburg. De woordvoerster bevestigde tegenover de media dat het om de cold case gaat van de zogenaamde Göhrde-moorden. De telefoonboekedities worden door het onderzoeksteam gebruikt om zeer specifieke telefoonnummers uit die tijd te kunnen controleren. Het Duitse onderzoeksteam beschikte wel over uit het stadsarchief beschadigde exemplaren, maar die zijn niet geschikt voor de digitalisering. Slechts een dag na de oproep ontving de politie het telefoonboek dat ze nodig hadden. Naast de vele verstrekte telefoonboeken en cd's heeft het onderzoeksteam ook nog meer informatie gekregen over de moorden. In de zomer van 1989 werden namelijk binnen enkele weken twee koppels vermoord in het Göhrde-woud door waarschijnlijk één en dezelfde dader.
Op 12 juli 1989 vonden bessenplukkers de zwaar ontbonden lichamen van Ursula en Peter Reinold - ze waren naakt en verborgen onder takken. De twee slachtoffers zijn waarschijnlijk vermoord en gewurgd. Het stel was al vermoord in mei 1989 toen ze op excursie gingen naar de Göhrde. In juli 1989 werden de lichamen van een ander koppel ontdekt: Ingrid Warmbier uit Uelzen en Bernd-Michael Köpping uit Hannover. Slechts 800 meter van de eerste plaats delict. Er wordt uitgegaan dat deze nieuwe slachtoffers zijn vermoord op de dag dat het eerdere stel dood is gevonden. Het bos stond toen vol met politieagenten. De begraafplaatstuinier Kurt-Werner Wichmann, die eerder was veroordeeld voor ernstige seksuele misdrijven, wordt ervan verdacht de dader te zijn. Definitief bewijs ontbrak. In 1993 pleegde de 44-jarige Wichmann uit Lüneburg zelfmoord terwijl hij op grond van andere aanklachten in de gevangenis zat.
Pas 28 jaar later volgt een opsporingssucces voor de politie van Lüneburg. Als onderdeel van een routineonderzoek van de zaak wordt een DNA-spoor gevonden in een van de auto's van de slachtoffers. Het DNA kan worden toegewezen aan de overleden verdachte Kurt-Werner Wichmann. Aangezien de verdachte overleden is, is de zaak juridisch gesloten. Maar onderzoekers geloven dat er een medeplichtige is. De politie van Lüneburg heeft daarom een speciaal bureau opgericht dat ook andere mogelijke misdaden van Kurt-Werner Wichmann landelijk onderzoekt en wat ook leidt tot de identiteit van een medeplichtige.
Een bijzondere ontwikkeling is dat de zaak van de vermiste 41-jarige Birgit Meier uit Lüneburg cruciale informatie opleverde voor het identificeren van de dader van de Göhrde-moorden. Ze was verdwenen in 1989, kort nadat ze van haar man was gescheiden. De politie vermoedde een misdrijf. Op de dag van haar verdwijning op 15 augustus 1989 had ze een afspraak met de notaris om haar huis in Brietlingen bij Lüneburg te verkopen. Wichmann was al eerder met haar ex-man in contact gekomen en is mogelijk op die dag Meier tegen het lijf gelopen. Hij had eerder getuinierd voor de buren van Birgit Meier. Er waren al verdenkingen tegen Kurt-Werner Wichmann in de Birgit Meier-zaak in 1989 en hij werd ondervraagd, maar zijn vermeende alibi werd niet nader gecontroleerd.
Pas met de aanstelling van een nieuwe officier van justitie in Lüneburg zijn verdere onderzoeken begonnen. In 1993 werd de tuinman aangeklaagd op verdenking van moord in de Birgit Meier-zaak en voerde de politie een huiszoeking uit. De onderzoekers vonden twee klein kaliber geweren, een omgebouwd levend pistool, stun guns, geluiddempers, handboeien, kalmeringsmiddelen en slaappillen en martelwerktuigen in een geheime kamer. Afgesloten met een geluiddichte deur die alleen hij en zijn broer mochten betreden. Kurt-Werner Wichmann werd gearresteerd toen hij betrokken was bij een verkeersongeval en er wapens werden gevonden in zijn voertuig. Tien dagen na zijn arrestatie hing de 43-jarige Wichmann zichzelf op. Na zijn dood kwam er een einde aan de reeks moorden in de bossen rond Lüneburg.
Ondanks het overlijden van de verdachte zet het Duitse cold case team het onderzoek voort.
Bekijk hier het nieuwsbericht
Bekijk svo's Gohrde Morden
Bekijk hier de Wikipediapagina