In augustus 1990 was Michelle Koski net 17 geworden. Ze stond op het punt de middelbare school af te ronden en was van plan naar de universiteit te gaan. Op de avond van 20 augustus 1990 kreeg ze een lift naar een ontmoetingsplaats voor tieners in de buurt van Maltby, een plaats in de driehoek van Washington, de Golf van Alaska en Canada. Het is niet duidelijk wie haar de rit heeft gegeven. Vijf dagen later werd haar lichaam gevonden in de bossen door een vrouw die haar hond uitliet. Ze was verkracht, geslagen en gewurgd.
Meer dan 31 jaar later zegt de cold case-eenheid van Snohomish County Sheriff's Office dat ze eindelijk een verdachte in de moord op Koski hebben kunnen identificeren. Na jaren van onderzoek en nieuwe ontwikkelingen in DNA-technologie en onderzoekende genetische genealogie is de verdachte geïdentificeerd als Robert A. Brooks. Het onderzoeksteam heeft heel veel mensen uit kunnen sluiten met DNA-bewijs. Er was nooit een DNA-match in het Combined DNA Index System (CODIS) en de zaak bleef koud.
De verdachte Brooks had als kind veel problemen en hij werd op 18 augustus 1990 op 22-jarige leeftijd uit de gevangenis vrijgelaten. Hij woonde bij een familielid op slechts een paar stratenblokken van waar Koski destijds woonde. Het onderzoeksteam werkte opnieuw samen met Parabon Labs om deze zaak op te lossen met behulp van genetische genealogie. Parabon Lab maakte gebruik van niet-geïdentificeerd DNA van de plaats delict. Via databases probeert het instituut met openbare gegevens van voorouders om een persoon te identificeren via familieleden.
In de Koski-zaak was het DNA-monster een mix tussen het slachtoffer en de vermoedelijke moordenaar. Volgens het onderzoeksteam was het lab in staat om "het mengsel te deconvolueren en ervoor te zorgen dat dit naar de dader zouden leiden." De stamboom leidde uiteindelijk tot de broers van de verdachte. Brooks was nooit op de radar van de onderzoekers. Hij stierf in 2016.
Toch brengt de identiteit van de moordenaar de langverwachte afsluiting van Koski's familie en vrienden. Het onderzoeksteam weet nog steeds niet precies zeker hoe de wegen van de verdachte en het slachtoffer elkaar kruisten. Desalniettemin was de inzet van genealogische forensische opsporing wederom succesvol.
Bekijk hier het mediabericht.
Bekijk hier het mediabericht start onderzoek
Bekijk hier de Cold Case Playcards in het onderzoek
Bekijk hier de website van het forensische onderzoeksbureau