Doorgaan naar hoofdcontent

Genetisch genealogieprogramma van procureur-generaal succesvol. Drie cold cases opgelost met meerdere slachtoffers.

Dat genetische genealogisch onderzoek een bijdrage levert aan de waarheidsvinding in cold cases en het (voor een deel) beantwoorden van vragen van nabestaanden is inmiddels wel overtuigend bewezen. In Californie heeft een procureur-generaal de resultaten gepresenteerd van een succesvol genetisch genealogieprogramma. Procureur-generaal Bob Ferguson heeft vandaag aangekondigd dat het DNA forensisch genetische genealogieprogramma heeft geholpen bij het oplossen van drie cold cases, waaronder één met meerdere slachtoffers: gewelddadige verkrachting in 2003 van een 17-jarige vrouw, in 2003 en 2004 gewelddadige aanrandingen bij woninginbraken en een moord in 1995. Voordat het programma actief werd hadden deze zaken geen actieve aanwijzingen. De DNA-profielen waren geüpload naar CODIS, de nationale criminele DNA-databank, zonder resultaat. De verdachten zijn inmiddels aangehouden en aangeklaagd. Het programma is dusdanig succesvol dat de procureur-generaal tijdens een persconferentie heeft aangegeven hiermee door te zullen gaan. 

Het forensisch genetische genealogieprogramma heeft tot nu toe 23 cold case-onderzoeken ondersteund. Met behulp van dit programma zijn drie zaken opgelost en de door het programma gegenereerde aanwijzingen leiden mogelijk nog tot de aanhouding en vervolging van 20 andere verdachten. Het programma maakt deel uit van het ‘Sexual Assault Kit Initiative’ van de procureur-generaal. Voor het programma is bijna 300.000 euro vrijgemaakt. Om in aanmerking te komen, mogen de cases bovendien geen actieve leads en geen CODIS-matches hebben. Tot op heden hebben de onderzoeksteams 120.000 euro gebruikt van het totale programmafonds.

Het programma is tot stand gekomen omdat een rechercheur een verzoek deed voor de financiering van forensisch genetisch genealogisch onderzoek van het DNA van de plaats delict in zijn cold case zaak. Een motivatie was ook dat de rechercheur werd beperkt in zijn onderzoek omdat in Combined DNA Index System (CODIS) alleen DNA van veroordeelde daders bevat. De rechercheur wilde uitsluiten dat de dader in zijn cold case zaak nog nooit veroordeeld was en zo dus weg kon komen met een veroordeling. Uiteindelijk boekte het forensisch onderzoeksbureau DNA Labs International de eerste resultaten. Labs International heeft het DNA-profiel geüpload naar een openbare database die wordt beheerd door GEDMatch en Family Tree DNA. Genealogen van DNA Labs International verstrekten de namen van personen die mogelijk de verdachte zouden kunnen zijn aan het onderzoeksteam. Een logische stap was om de andere DNA-profielen ook verder te onderzoeken. 

Procureur-generaal Ferguson heeft inmiddels ook prioriteit gegeven aan het wegwerken van de achterstand in de cold cases met een zedenachtergrond. Op een zelfde manier probeert hij met een programmabudget van 2,25 miljoen euro de achterstanden weg te werken van de nog liggende zedenkits met veiliggesteld DNA-materiaal. Hiervoor is ook een website gelanceerd om het publiek op de hoogte te houden en uitgebreide informatie te verstrekken over het SAKI-programma van Washington, onderdeel van een nationaal initiatief om de achterstand in verkrachtingszaken weg te werken. 

Politiek bestuurlijk beslissingen draaien om geld, middelen en mensen. Het wachten is op de eerste resultaten van een dergelijk programma voor Nederlandse cold cases. 





Populaire posts van deze blog

Kindervermissingen. Doodverklaard. Michelle Willard en anderen. Na 40 jaar toch gevonden.

Om eerst maar een voorbeeld te pakken. In 1985 verdwijnt de dan bijna 3 jaar oude Haagse peuter Michelle Willard spoorloos. Ze zou verkocht zijn, door haar vader nog wel. Vader Dick Willard heeft tegen zijn broer gezegd dat ze in goede handen is en in Spanje zou verblijven. Michelle zelf zou haar nieuwe identiteit zelf niet weten, zo verklaarde Dick. Hij zou haar onder een andere identiteit hebben verkocht. Vader Dick had alles zelf geregeld en Michelle zelf ook weggebracht. De exacte omstandigheden hoe Michelle is verdwenen is nooit bekend geworden. Vader Dick Willard wordt in 1991 vermoord en neemt vele geheimen mee zijn graf in. Michelle heeft nog familie en dat biedt theoretische gezien nog kansen. Zelfs na bijna 40 jaar. In Houston Texas verdween in 1981 een baby onder de naam 'Holly' onder bizarre omstandigheden. Haar beide ouders werden vermoord en de moordzaak is tot op heden nog niet opgelost. Maar het bijzondere is dat hun baby Holly niet op de plaats delict werd aang

UPDATE Cold case Germa van den Boom uit 1984.

UPDATE 21-04-2023 Op 20 oktober 2022 bracht de Peter R. de Vries Foundation de vermissingszaak van Germa van den Boom opnieuw onder de aandacht. Een beloning van een kwart miljoen euro werd uitgeloofd voor de tip die leidt naar de vondst van Germa. De deadline van zes maanden is voorbij en vanaf vandaag kan er geen aanspraak meer gemaakt worden op de beloning bij het aanbrengen van een nieuwe tip.  Het afgelopen half jaar zijn er rond de 275 tips binnengekomen bij de Foundation. Deze zijn allemaal zorgvuldig bekeken en (anoniem) doorgestuurd aan het cold caseteam van politie Eenheid Zeeland-West-Brabant. Het team is momenteel nog steeds bezig met de laatste tips uit te rechercheren. Het kwart miljoen euro blijft dan ook beschikbaar voor de gouden tip tot dat het cold caseteam alle tips die tot en met 20 april 2023 bij de Peter R. de Vries Foundation zijn binnengekomen heeft onderzocht. Wij verwachten dat we binnen enkele maanden bekend kunnen maken hoe dit onderzoek is afgerond.  Ondan

UPDATE: Hoge Raad doet uitspraak over onjuiste tekst bij beëdiging. Geen gevolgen zaak Nicky Verstappen.

Geen gevolgen voor opgeloste (lopende) cold casezaken. Het gebruik van een onjuiste tekst bij de beëdiging van een aantal raadsheren en raadsheren-plaatsvervanger in het gerechtshof ’s-Hertogenbosch leidt niet tot vernietiging van de uitspraken in de zaken die deze raadsheren (mee) hebben behandeld en beslist. Dat heeft de Hoge Raad vandaag geoordeeld n.a.v. twee vorderingen tot cassatie in het belang der wet; één in een strafzaak en één in een belastingzaak. Bekijk hier de uitspraak van de Hoge Raad ----------------------------------------- PG bij de Hoge Raad: het gebruik van een onjuiste tekst bij beëdigingen in het hof ‘s-Hertogenbosch hoeft niet te leiden tot vernietiging van uitspraken Conclusie PG Het gebruik van de onjuiste tekst bij de beëdigingen hoeft volgens de PG niet te leiden tot vernietiging van uitspraken in zaken die door deze raadsheren (mee) zijn behandeld en beslist. Dit legt hij in zijn vorderingen als volgt uit. Een beëdiging van een rechter of raadsheer heeft me