Genetisch genealogieprogramma van procureur-generaal succesvol. Drie cold cases opgelost met meerdere slachtoffers.
Dat genetische genealogisch onderzoek een bijdrage levert aan de waarheidsvinding in cold cases en het (voor een deel) beantwoorden van vragen van nabestaanden is inmiddels wel overtuigend bewezen. In Californie heeft een procureur-generaal de resultaten gepresenteerd van een succesvol genetisch genealogieprogramma. Procureur-generaal Bob Ferguson heeft vandaag aangekondigd dat het DNA forensisch genetische genealogieprogramma heeft geholpen bij het oplossen van drie cold cases, waaronder één met meerdere slachtoffers: gewelddadige verkrachting in 2003 van een 17-jarige vrouw, in 2003 en 2004 gewelddadige aanrandingen bij woninginbraken en een moord in 1995. Voordat het programma actief werd hadden deze zaken geen actieve aanwijzingen. De DNA-profielen waren geüpload naar CODIS, de nationale criminele DNA-databank, zonder resultaat. De verdachten zijn inmiddels aangehouden en aangeklaagd. Het programma is dusdanig succesvol dat de procureur-generaal tijdens een persconferentie heeft aangegeven hiermee door te zullen gaan.
Het forensisch genetische genealogieprogramma heeft tot nu toe 23 cold case-onderzoeken ondersteund. Met behulp van dit programma zijn drie zaken opgelost en de door het programma gegenereerde aanwijzingen leiden mogelijk nog tot de aanhouding en vervolging van 20 andere verdachten. Het programma maakt deel uit van het ‘Sexual Assault Kit Initiative’ van de procureur-generaal. Voor het programma is bijna 300.000 euro vrijgemaakt. Om in aanmerking te komen, mogen de cases bovendien geen actieve leads en geen CODIS-matches hebben. Tot op heden hebben de onderzoeksteams 120.000 euro gebruikt van het totale programmafonds.
Het programma is tot stand gekomen omdat een rechercheur een verzoek deed voor de financiering van forensisch genetisch genealogisch onderzoek van het DNA van de plaats delict in zijn cold case zaak. Een motivatie was ook dat de rechercheur werd beperkt in zijn onderzoek omdat in Combined DNA Index System (CODIS) alleen DNA van veroordeelde daders bevat. De rechercheur wilde uitsluiten dat de dader in zijn cold case zaak nog nooit veroordeeld was en zo dus weg kon komen met een veroordeling. Uiteindelijk boekte het forensisch onderzoeksbureau DNA Labs International de eerste resultaten. Labs International heeft het DNA-profiel geüpload naar een openbare database die wordt beheerd door GEDMatch en Family Tree DNA. Genealogen van DNA Labs International verstrekten de namen van personen die mogelijk de verdachte zouden kunnen zijn aan het onderzoeksteam. Een logische stap was om de andere DNA-profielen ook verder te onderzoeken.
Procureur-generaal Ferguson heeft inmiddels ook prioriteit gegeven aan het wegwerken van de achterstand in de cold cases met een zedenachtergrond. Op een zelfde manier probeert hij met een programmabudget van 2,25 miljoen euro de achterstanden weg te werken van de nog liggende zedenkits met veiliggesteld DNA-materiaal. Hiervoor is ook een website gelanceerd om het publiek op de hoogte te houden en uitgebreide informatie te verstrekken over het SAKI-programma van Washington, onderdeel van een nationaal initiatief om de achterstand in verkrachtingszaken weg te werken.
Politiek bestuurlijk beslissingen draaien om geld, middelen en mensen. Het wachten is op de eerste resultaten van een dergelijk programma voor Nederlandse cold cases.
Bekijk het persbericht hier.
Bekijk de website van DNA Labs International hier.
Bekijk het mediabericht hier.
Bekijk de website van DNA Labs International hier.
Bekijk het mediabericht hier.