"Irelands Vanishing Triangle" weer actueel. Opvallend aantal verdwijningen van vrouwen gelijkend op Canada's "Highway of Tears".
Kijk- en lezerswaarschuwing - de beelden kunnen als schokkend worden ervaren -. De keuze voor publicatie is gemaakt om aandacht te blijven vragen voor cold case onderzoeken en daarmee ook kennis en best practices te delen over cold cases in binnen- en buitenland. Dit betreft een publicatie over bijzondere zaken in Ierland en Canada, respectievelijk "Ireland's Vanishing Triangle" en de "Highway of Tears". De aandacht voor de Ireland's Vanishing Triangle komt door de actualiteit rond een van de vrouwelijke slachtoffers, Deirdre Jacob. Zij verdween nabij haar huis in County Kildare in Ierland op 28 juli 1998. In augustus 2018 deelde de Gardai (Garda Siochana is benaming van de Ierse politie) dat haar verdwijning vanaf dat moment behandeld zou worden als een cold case moordzaak. De vermeende moordenaar zou Larry Murphy zijn. Tot tweemaal toe zou in de gevangenis informatie los gekomen zijn over het slachtoffer. Murphy zou tegen medegevangenen hebben gezegd dat hij haar met een hamer heeft omgebracht en met andere gevangenen zou hij informatie delen over hoe een lichaam goed te verstoppen. Tot op heden heeft nog geen veroordeling plaatsgevonden in de zaak van Deirdre Jacob. Zeker nabestaanden blijven strijdbaar richting politiek, justitie en politie.
Over de hele wereld zijn een serie moorden in een bepaald tijdsbestek bekend komen te staan onder een beschrijvende naam. Zo maakt de moord op Deirdre deel uit van Ireland's Vanishing Triangle en wordt als term veel wordt gebruikt in de Ierse media. Hiermee wordt verwezen naar een aantal opvallende verdwijningen van Ierse vrouwen in het midden tot het einde van de jaren negentig. In 1998 waren er in de afgelopen vijf jaar talloze jonge vrouwen als vermist opgegeven in Oost-Ierland. Toen de negentienjarige Deirdre Jacob in de zomer van 1998 op slechts enkele meters van haar huis verdween, zette de toenmalige Ierse politiecommissaris "Operatie Trace" op in de hoop vast te stellen of zes specifieke zaken met betrekking tot vermiste vrouwen verband hielden en of een seriemoordenaar of moordenaars waren actief in de oostelijke regio van Ierland. Het aantal zaken in deze reeks is al lang omstreden omdat er mogelijke verbanden zijn met zaken die teruggaan tot de jaren tachtig of zo recent als de jaren 2010.
In Canada is een soortgelijke seriemoorden op vrouwen bekend onder de term "Highway of Tears". De Highway of Tears is een 725 kilometer lange doorgaande weg in Canada waar vanaf 1970 vele vrouwen worden vermist en vermoord terug zijn gevonden. De term "Highway of Tears" werd bedacht tijdens een wake die destijds in 1998 werd gehouden voor de slachtoffers. De meeste slachtoffers kwamen uit een arme woongemeenschap en daarom was liften van A naar B voor velen vaak de enige manier om grote afstanden af te leggen om familie te zien of naar het werk, school of medische behandeling te gaan. Een andere factor die tot ontvoeringen en moorden leidt, is dat het gebied grotendeels geïsoleerd en afgelegen is. Factoren die gewelddadig gedrag vergroten, omdat daders een gevoel van straffeloosheid, privacy en het vermogen voelen om hun misdaden gemakkelijk uit te voeren en bewijsmateriaal te verbergen.
Bekijk de Wikipediapagina over Ireland's Vanishing Triangle
Bekijk de website over Deirdre Jacob
Bekijk de Wikipediapagina over de Highway of Tears
Bekijk het mediabericht over de doodsoorzaak door Larry Murphy
Bekijk het mediabericht verklaring politiek