Doorgaan naar hoofdcontent

UPDATE: The Case Breakers blijven successen boeken met het ontwikkelde cold case concept. Over Jimmy Hoffa en D.B. Cooper.

Er zijn nu een kwart miljoen onopgeloste moorden in de Verenigde Staten en die FBI-statistiek groeit met meer dan 6000 per jaar. De reden: vanwege de stijgende nationale misdaadcijfers kan slechts 5% van de politiediensten het zich veroorloven om ‘cold case’-teams te bemannen om deze problemen op te lossen. De resulterende achterstand vernietigt het moreel van de organisatie en snijdt de kwetsbare levenslijnen naar generaties rouwende familieleden door. Toch zorgen nieuwe wetgeving, forensische technieken en de cold casecultuur in de Verenigde Staten voor een enorme doorontwikkeling, iets waar een voorbeeld aan genomen kan worden in Nederland.  Met de bescheiden minimaal 1700 cold cases (exclusief overigens zedenzaken en vermiste personen) moet het de Nederlandse centrale overheid toch lukken dit beter te organiseren. Het Openbare Ministerie en de Nationale Politie dienen beter toeberust te worden door het departement van Justitie en Veiligheid als het gaat om mensen, middelen en geld. Ook ontkomt men er niet meer aan om het concept Wet Verplichte Aanpak Cold Cases en Vermiste Personen verder door te ontwikkelen, the-best-of-the-best te verzamelen in een landelijk Cold Caseteam en samen te werken met andere partijen buiten justitie en politie om. Zo is eerder op dit platform al geschreven over The Case Breakers (zie onderaan pagina). 

Thomas J. Colbert heeft, al 18 jaar crisismanagementtrainer, een oplossing gevonden. Met de steun van goedhartige burgers, zakenpartners en overheidsinstanties heeft hij een elite-eenheid van voormalige opsporingsambtenaren gerekruteerd om deze maatschappelijke plaag aan te pakken. ‘The Case Breakers’, een bijnaam die nu een non-profitorganisatie is, heeft drie doelen: het oplossen van cold cases, het financieren van meer vrijwilligers en het bevorderen van carrières in de openbare dienst. Colbert zei: “Deze helden geven gehoor aan de roep van slachtoffers van misdrijven die de hoop en gerechtigheid hebben opgegeven.” 

Nu heeft The Case Breakers-organisatie de aandacht op zich gevestigd door ontwikkelingen in een wereldwijde bekende zaak: de verdwijning van Jimmy Hoffa op 30 juli 1975. Een bekentenis op het sterfbed en onafhankelijke bronnen in drie staten leidden de Case Breakers (CB's) naar de vermoedelijke begraafplaats van vakbondsleider Jimmy Hoffa. Een geofysicus met een grondradar maakte beelden op de afgelegen locatie tot 1,5 meter diepte (omdat GPR de kleilaag niet kan binnendringen). Niettemin beschreef de energieke aardwetenschapper, bedreven in woorden als ‘anomalie’ en ‘verstoring’, het in termen die een gangster zou kunnen uiten: de locatie lijkt haastig ‘opgegraven en opgevuld’ te zijn. 

Voor degenen die een badge dragen, is niets erger dan leren dat een partner die je vertrouwde corrupt is. Stel je nu voor dat hij je favoriete oom was, de vader die je nooit hebt gehad, en je inspiratie voor het aantrekken van een uniform. Dan kom je er decennia na zijn dood achter dat de hele carrière van deze gepensioneerde politieman een leugen was – via een telefoontje van de CB’s. Michelle, een al dertig jaar gepensioneerde hulpsheriff, kreeg die klap te verduren. Oude documenten, foto's en getuigen hebben de vrijwillige onderzoekers ervan overtuigd dat haar rolmodel-familielid in het geheim een beruchte maffialeider-zaak had geholpen bij het ontvoeren, vermoorden en begraven van Hoffa. 

Michelle kreeg voor het eerst lucht van dit wespennest in 1996, maanden vóór de dood van haar oom, toen ze over de bekende bosweg naar zijn afgelegen caravan vlakbij de grens met Canada reed. De oom onthulde eerst een speelkaart bedekt met gekrabbeld handschrift. Michelle zag bovenaan het woord ‘Hoffa’, de naam van de misdaadbaas, een afspraakdatum en een precieze begraafplaats. Nadat ze de schoppenaas terug had gebracht naar de schuilplaats, sprak de zieke ex-politiesergeant de noodlottige laatste woorden uit: ‘Als mij iets overkomt, weet je wat je moet doen.’ 

Toen haar geliefde oom stierf, erfde Michelle zijn kleine landgoed. Ze had eerder haar oude vriend Jim ingelicht en nadat hij haar had getroost, herinnerde hij haar aan haar badge: ‘Vergeet niet naar die kaart te zoeken.’ Maar terwijl ze de details opnieuw in zich opnam, werd Michelle bang voor haar eigen familie en familieleden verdeelde over meerdere staten. Het was haar beslissing, en Jim stemde ermee in dat ze het bestaan van de kaart tussen hen zouden houden.

Jim werd later een van de veertig vrijwilligers van de CB’s, geleid door een tiental voormalige FBI- en Amerikaanse Marshals. Met de zegen van teamorganisator Thomas J. Colbert nam Jim in 2020 contact op met zijn oude vlam en overtuigde haar ervan dat alle gangsters waar ze zich zorgen over maakte al lang verdwenen waren. Hoewel Michelle toegaf dat de onthullingen over het dubbelleven van haar overleden oom haar emoties in de war hadden gebracht, stemde ze er van harte mee in om te helpen de Hoffa-puzzel op te lossen.

Nadat de veelbetekenende speelkaart met de aas was doorgestuurd naar de teamleden, spoorden ze snel oudere getuigen in het hele land op die zich enkele van dezelfde details konden herinneren. Colbert gelooft nu dat CSI-forensisch onderzoek en DNA van Hoffa's familieleden zullen onthullen dat zijn lichaam voor het eerst verborgen was in de grensbossen in 1975. Twee decennia later, om een reden die alleen dode mannen kennen, werden zijn stoffelijke resten honderden kilometers verderop naar een bepaalde plek verplaatst in ‘een heel druk winkelcentrum’. Zijn de stoffelijke resten van de vakbondsleider er na al die jaren nog steeds? Of heeft de menigte ze weer verplaatst? Alleen een opgraving zal het uitwijzen. 

Bovendien vertelde Thomas J. Colbert, oprichter van Case Breakers, dat het team een van de 'top'-experts op het gebied van kadaverhonden naar de locatie had gebracht, de gepensioneerde politieagent Carren Corcoran, en dat haar hond verschillende keren een positief signaal gaf. "Deze specialist heeft, volgens mij, meer dan 200 gevallen van het vinden van doden of vermisten", zei Colbert. "Ze is fenomenaal en ze heeft haar hond meegenomen, en waar gaat de hond heen? Recht naar de grondpenetratieradar drie jaar eerder en daar raakten we opgewonden." De hond, genaamd Moxy, "richtte, kwispelde, blafte en snuffelde zich een weg naar vier 'treffers' op de oude locatie van het derde honk van het stadion", aldus het persbericht. De volgende stap, zo vertelt Colbert, is om samen te werken met de lokale wetshandhavers en de FBI om op de locatie te graven, en Case Breakers zegt dat de FBI er al mee heeft ingestemd om zich in de nieuwe claims te verdiepen na een bespreking tussen een Case Breakers-teamlid en 42-jarige federale onderzoeker Jim Christy. De FBI heeft een verzoek om commentaar afgewezen ‘vanwege het lopende onderzoek’.






------------------------------------------------------------------------
Een kijkje achter de schermen bij een cold case. Niet zomaar een cold case, maar de zoektocht naar de identiteit van een vliegtuigkaper die op een bijzondere wijze de buit van 200.000 dollar veilig wist te stellen. Heel Amerika en Canada houden zich al decennia bezig met deze cold case. Een absolute kijktip om ook de volharding te zien van het cold case initiatief The Case Breakers. Ook bijzonder is dat dit initiatief de FBI via de rechter zover kreeg om een dossier openbaar te laten maken. 

Populaire posts van deze blog

Kindervermissingen. Doodverklaard. Michelle Willard en anderen. Na 40 jaar toch gevonden.

Om eerst maar een voorbeeld te pakken. In 1985 verdwijnt de dan bijna 3 jaar oude Haagse peuter Michelle Willard spoorloos. Ze zou verkocht zijn, door haar vader nog wel. Vader Dick Willard heeft tegen zijn broer gezegd dat ze in goede handen is en in Spanje zou verblijven. Michelle zelf zou haar nieuwe identiteit zelf niet weten, zo verklaarde Dick. Hij zou haar onder een andere identiteit hebben verkocht. Vader Dick had alles zelf geregeld en Michelle zelf ook weggebracht. De exacte omstandigheden hoe Michelle is verdwenen is nooit bekend geworden. Vader Dick Willard wordt in 1991 vermoord en neemt vele geheimen mee zijn graf in. Michelle heeft nog familie en dat biedt theoretische gezien nog kansen. Zelfs na bijna 40 jaar. In Houston Texas verdween in 1981 een baby onder de naam 'Holly' onder bizarre omstandigheden. Haar beide ouders werden vermoord en de moordzaak is tot op heden nog niet opgelost. Maar het bijzondere is dat hun baby Holly niet op de plaats delict werd aang

UPDATE Cold case Germa van den Boom uit 1984.

UPDATE 21-04-2023 Op 20 oktober 2022 bracht de Peter R. de Vries Foundation de vermissingszaak van Germa van den Boom opnieuw onder de aandacht. Een beloning van een kwart miljoen euro werd uitgeloofd voor de tip die leidt naar de vondst van Germa. De deadline van zes maanden is voorbij en vanaf vandaag kan er geen aanspraak meer gemaakt worden op de beloning bij het aanbrengen van een nieuwe tip.  Het afgelopen half jaar zijn er rond de 275 tips binnengekomen bij de Foundation. Deze zijn allemaal zorgvuldig bekeken en (anoniem) doorgestuurd aan het cold caseteam van politie Eenheid Zeeland-West-Brabant. Het team is momenteel nog steeds bezig met de laatste tips uit te rechercheren. Het kwart miljoen euro blijft dan ook beschikbaar voor de gouden tip tot dat het cold caseteam alle tips die tot en met 20 april 2023 bij de Peter R. de Vries Foundation zijn binnengekomen heeft onderzocht. Wij verwachten dat we binnen enkele maanden bekend kunnen maken hoe dit onderzoek is afgerond.  Ondan

UPDATE: Hoge Raad doet uitspraak over onjuiste tekst bij beëdiging. Geen gevolgen zaak Nicky Verstappen.

Geen gevolgen voor opgeloste (lopende) cold casezaken. Het gebruik van een onjuiste tekst bij de beëdiging van een aantal raadsheren en raadsheren-plaatsvervanger in het gerechtshof ’s-Hertogenbosch leidt niet tot vernietiging van de uitspraken in de zaken die deze raadsheren (mee) hebben behandeld en beslist. Dat heeft de Hoge Raad vandaag geoordeeld n.a.v. twee vorderingen tot cassatie in het belang der wet; één in een strafzaak en één in een belastingzaak. Bekijk hier de uitspraak van de Hoge Raad ----------------------------------------- PG bij de Hoge Raad: het gebruik van een onjuiste tekst bij beëdigingen in het hof ‘s-Hertogenbosch hoeft niet te leiden tot vernietiging van uitspraken Conclusie PG Het gebruik van de onjuiste tekst bij de beëdigingen hoeft volgens de PG niet te leiden tot vernietiging van uitspraken in zaken die door deze raadsheren (mee) zijn behandeld en beslist. Dit legt hij in zijn vorderingen als volgt uit. Een beëdiging van een rechter of raadsheer heeft me