Doorgaan naar hoofdcontent

Mysterie van de Somerton-man opgelost forensische genetische genealogie. Puzzelen in een 4000 personen grote familiestamboom.

De Tamám Shud-zaak, ook bekend als het "Mysterie van de Somerton Man", is een onopgeloste zaak van een niet-geïdentificeerde man die op 1 december 1948 dood werd gevonden op het strand van Somerton Park, net ten zuiden van Adelaide in Australië. De bijnaam voor deze zaak komt van de Perzische uitdrukking "tamám shud" ofwel "is voltooid". Deze tekst stond op een stukje papier dat maanden later in de zak van de broek van de man werd gevonden. Het was afkomstig van de laatste pagina van een kopie van Rubaiyat van Omar Khayyám, geschreven door de 12e-eeuwse dichter Omar Khayyám. De politie kwam tot deze conclusie nadat hiervoor een opsporingsbericht was geplaatst of iemand een aanwijzing had voor dit briefje. Sindsdien wordt er intens gespeculeerd over de identiteit van het slachtoffer, de doodsoorzaak en de gebeurtenissen die eraan voorafgingen. 

Een Zuid-Australische academicus beweert nu dat hij de "Somerton-man" heeft geïdentificeerd als een 43-jarige elektrotechnisch ingenieur uit Melbourne. Hiermee is een begin gemaakt om eindelijk antwoorden te kunnen bieden in een van de meest beruchte cold cases van Australië. Toen geen enkele nabestaande naar voren kwam om de "Somerton-man" te identificeren, hadden de autoriteiten alleen cryptische aanwijzingen. Een jasje en stropdas waarvan de labels zijn afgesneden, ongebruikte trein- en buskaartjes – en het stukje papier. De arts die de autopsie uitvoerde op het moment van de ontdekking geloofde dat de man was overleden aan hartfalen als gevolg van vergiftiging, en de lijkschouwer sloot moord niet uit. 

Derek Abbott van de Universiteit van Adelaide vertelt anno 2022 dat hij gelooft dat de man die op 1 december 1948 werd gevonden Carl "Charles" Webb is, een 43-jarige elektrotechnisch ingenieur uit Melbourne. De Zuid-Australische politie heeft nog geen verklaring vrijgegeven over de identiteit van de man of een update gegeven over hun eigen onderzoek na de opgraving van het lichaam van de man vorig jaar. Abbotts onderzoek werd uitgevoerd met de Amerikaanse genealoog Colleen Fitzpatrick. De onderzoekers analyseerden DNA-bewijs van haren die afkomstig waren in een gipsafgietsel dat meer dan een halve eeuw geleden door onderzoekers van het gezicht van de man was gemaakt. Fitzpatrick vertelde de Guardian dat zij en Abbott begonnen met een match in een DNA-database (een zogenaamde DNA-neef van Somerton-man) en vervolgens zijn stamboom uitbouwden totdat ze iemand vonden die voldeed aan de beschrijving van wie ze zochten. De genealogische familieboom bestond uit 4.000 mensen. 

Webb werd geboren in 1905, maar werd later geïdentificeerd "als een persoon zonder overlijdensakte", zei Abbott. Over de reden waarom de Melbourne-man in Adelaide was, zei Abbott: "We hebben bewijs dat hij van zijn vrouw was gescheiden en dat ze naar Zuid-Australië was verhuisd, dus mogelijk was hij gekomen om haar op te sporen." Fitzpatrick zei: “Dit is een geweldig mysterie om op te lossen. Het is een van de meest interessante gevallen in de geschiedenis van Australië geweest. Het is veel meer dan de Somerton-man identificeren als Carl Webb, het is ook het oplossen van het mysterie van hoe en waarom hij stierf – dat kan jaren duren.”  

Het slachtoffer had een bladzijde in het bezit van een boek. Een getuige meldde zich met een boek waaruit een laatste bladzijde was gescheurd. Ook werd het handschrift gevonden in de achterkant van het boek. Reden voor allerlei scenario's en complottheorieën over de zaak. Uit het boek was niet alleen de laatste pagina eruit gescheurd, maar bevatte ook onsamenhangend schrift waarvan werd aangenomen dat het een code was. Men ging er vanuit dat het slachtoffer een Russische spion was. Op de achteromslag stond ook het telefoonnummer van een jonge verpleegster – later door Abbott geïdentificeerd als Jo Thomson – die op vijf minuten lopen afstand verbleef van de plek waar de man dood werd gevonden. Toen Thomson door de autoriteiten werd meegenomen om het slachtoffer te identificeren bleek duidelijk dat ze de man kende. Abbott had geprobeerd contact op te nemen met de familie Thomson, maar de belangrijke getuigen bleken al overleden. Tussen het slachtoffer en de familie Thomson zou geen genetische relatie zijn. Nu de naam bekend is, zijn er nog zoveel vragen. Sterker nog, er zijn waarschijnlijk meer vragen toen de naam nog niet bekend was. De onderzoekers sluiten niet uit dat het zelfmoord is geweest, daar het boek in die tijd bekend stond als een soort zelfmoordhandboek. De zaak is nu gekanteld van "wie is de Somerton man" naar "de mysterieuze Charles Webb."

Bekijk hier het mediabericht
Bekijk hier de Wikipediapagina van de zaak






 

Populaire posts van deze blog

Kindervermissingen. Doodverklaard. Michelle Willard en anderen. Na 40 jaar toch gevonden.

Om eerst maar een voorbeeld te pakken. In 1985 verdwijnt de dan bijna 3 jaar oude Haagse peuter Michelle Willard spoorloos. Ze zou verkocht zijn, door haar vader nog wel. Vader Dick Willard heeft tegen zijn broer gezegd dat ze in goede handen is en in Spanje zou verblijven. Michelle zelf zou haar nieuwe identiteit zelf niet weten, zo verklaarde Dick. Hij zou haar onder een andere identiteit hebben verkocht. Vader Dick had alles zelf geregeld en Michelle zelf ook weggebracht. De exacte omstandigheden hoe Michelle is verdwenen is nooit bekend geworden. Vader Dick Willard wordt in 1991 vermoord en neemt vele geheimen mee zijn graf in. Michelle heeft nog familie en dat biedt theoretische gezien nog kansen. Zelfs na bijna 40 jaar. In Houston Texas verdween in 1981 een baby onder de naam 'Holly' onder bizarre omstandigheden. Haar beide ouders werden vermoord en de moordzaak is tot op heden nog niet opgelost. Maar het bijzondere is dat hun baby Holly niet op de plaats delict werd aang

UPDATE Cold case Germa van den Boom uit 1984.

UPDATE 21-04-2023 Op 20 oktober 2022 bracht de Peter R. de Vries Foundation de vermissingszaak van Germa van den Boom opnieuw onder de aandacht. Een beloning van een kwart miljoen euro werd uitgeloofd voor de tip die leidt naar de vondst van Germa. De deadline van zes maanden is voorbij en vanaf vandaag kan er geen aanspraak meer gemaakt worden op de beloning bij het aanbrengen van een nieuwe tip.  Het afgelopen half jaar zijn er rond de 275 tips binnengekomen bij de Foundation. Deze zijn allemaal zorgvuldig bekeken en (anoniem) doorgestuurd aan het cold caseteam van politie Eenheid Zeeland-West-Brabant. Het team is momenteel nog steeds bezig met de laatste tips uit te rechercheren. Het kwart miljoen euro blijft dan ook beschikbaar voor de gouden tip tot dat het cold caseteam alle tips die tot en met 20 april 2023 bij de Peter R. de Vries Foundation zijn binnengekomen heeft onderzocht. Wij verwachten dat we binnen enkele maanden bekend kunnen maken hoe dit onderzoek is afgerond.  Ondan

UPDATE: Hoge Raad doet uitspraak over onjuiste tekst bij beëdiging. Geen gevolgen zaak Nicky Verstappen.

Geen gevolgen voor opgeloste (lopende) cold casezaken. Het gebruik van een onjuiste tekst bij de beëdiging van een aantal raadsheren en raadsheren-plaatsvervanger in het gerechtshof ’s-Hertogenbosch leidt niet tot vernietiging van de uitspraken in de zaken die deze raadsheren (mee) hebben behandeld en beslist. Dat heeft de Hoge Raad vandaag geoordeeld n.a.v. twee vorderingen tot cassatie in het belang der wet; één in een strafzaak en één in een belastingzaak. Bekijk hier de uitspraak van de Hoge Raad ----------------------------------------- PG bij de Hoge Raad: het gebruik van een onjuiste tekst bij beëdigingen in het hof ‘s-Hertogenbosch hoeft niet te leiden tot vernietiging van uitspraken Conclusie PG Het gebruik van de onjuiste tekst bij de beëdigingen hoeft volgens de PG niet te leiden tot vernietiging van uitspraken in zaken die door deze raadsheren (mee) zijn behandeld en beslist. Dit legt hij in zijn vorderingen als volgt uit. Een beëdiging van een rechter of raadsheer heeft me