Nabestaanden willen aandacht voor hun zaak. Justitie en politie moeten "brengen" in plaats van alleen "halen".
In de Verenigde Staten is men via de Senaat en lokale wetgeving op weg naar verantwoordelijkheid en verantwoording voor de politiek (functionarissen) als het gaat om cold cases. Zo is in de wetgeving van de staat Virginia in de Verenigde Staten een regeling opgenomen voor het publiceren en onderhouden van een website met cold case slachtoffers. In de regeling staat bijvoorbeeld duidelijk vermeld dat "The Superintendent of State Police shall establish and maintain a searchable electronic database of cold cases to assist law-enforcement agencies in the development of information leading to the identification and arrest of persons who may have committed the crimes or to persons who may have relevant information to solve the case. Such database shall be available to the public through the Department of State Police official website." Duidelijker kan een verantwoordelijkheid niet worden omschreven als ook het doel dat de database beschikbaar wordt gesteld aan de maatschappij. In Nederland is een dergelijke wettelijke regel nog niet doorgevoerd.
De nieuwe over de gehele staat doorzoekbare database met cold cases leidde al tot een aanwijzing in een 19-jarig oude cold case. Naast de nieuwe website werd ook via een commissie geld vrijgemaakt voor de financiering van het platform. Het duurde twee jaar voor dat het wetsvoorstel door het Huis en de Senaat ging maar uiteindelijk heeft de politiek unaniem besloten dat het platform en de financiering voor cold cases er moest komen. De database is medio juni gelanceerd. De directeur "Public Relations" van de politie gaf aan dat zaken van alle lokale korpsen toegevoegd zullen worden in de loop van de tijd. De overheid heeft haar verantwoordelijkheid genomen en laat hiermee zien dat een dergelijk platform ook behoord tot de openbare registers. Er zullen mensen zijn die informatie hebben die ze, om welke reden dan ook, al die jaren niet naar voren hebben gebracht. Iedereen heeft altijd een mobiel bij zich. Je weet nooit wanneer ze het echt zien en via het platform kunnen ze reageren.
Binnen Justitie en Politie in Nederland is nog sprake van "informatie halen in plaats van brengen." De website van de Nederlandse politie over cold cases zijn (ernstig) verouderd en veelal zijn de instrumenten voor de Opsporingscommunicatie in de experimentele fase. Gelijkend aan de politiek, justitie en politie in Virginia is het tijd om "informatie te brengen in plaats van alleen te halen." Samen met Subject Matter Experts op het gebied van online marketing kunnen Justitie en Politie een effectieve online strategie opzetten met behulp van een Nederlandse database met cold case dossiers, een Google Ads campagne en een analyse via Google Analytics. Als basis kan dienen het Nationaal Social Media Onderzoek, waarbij de opsporingsdiensten kunnen leren waar de doelgroep zit. De doelgroep van de duizenden getuigen die nog steeds met informatie rondlopen die nog niet is gedeeld met Justitie en Politie. Ook kan de website worden voorzien van een chatmodule met moderators om die twijfelende getuige (overigens is via een Google tool te zien waar deze getuige zich bevindt en op welke zaak hij of zij heeft gekeken) direct te benaderen. Zo is bijvoorbeeld onder oudere getuigen nog steeds Facebook populair. Door de diverse tools van Google en Facebook zijn die getuigen van een bepaalde cold case geografisch bezien te benaderen via Social Media.
Helaas maken Justitie en politie alleen repressief gebruik van internet en "wordt alleen informatie gehaald en niet gebracht". Met een juiste internetstrategie (bijvoorbeeld via het concept DGDBVD = Doelgroep, Doelbereik en Verdienmodel) kunnen Justitie en politie (voor de nabestaanden) online getuigen bereiken en wellicht nog overhalen om hun essentiële informatie te laten delen. Met alleen Opsporing Verzocht en incidentele multimediale berichten blijven Justitie en politie achteraan lopen in de internetwereld van tegenwoordig. Keiharde internetmarketing zal zorgen voor een groot aantal antwoorden voor nabestaanden.
Bekijk hier de cold case website van Virginia
Bekijk hier het mediabericht
Bekijk hier het overheidsbesluit
Bekijk hier de website van de initiatiefnemende politica
Bekijk hier de cold case pagina van de Nederlandse politie
Bekijk hier (de niet actuele) pagina van de Cold Case Kalender
Bekijk het Nationale Social Media Onderzoek
Bekijk een analyse van het NSMO
Bekijk hier de Social Media factsheet 2021
Bekijk hier de website van het Q-team