Petities een nieuw oud instrument om aandacht te vragen voor cold cases? Niet alleen 'wat', maar ook 'wie' is belangrijk.
Nabestaanden, professionals in de operationele praktijk, wetenschappers, misdaadjournalisten en andere belanghebbenden en geïnteresseerden participeren in de ontwikkeling van de kwaliteit van cold case onderzoeken. In het (operationele) werkveld wordt enorm hard gewerkt. Met name de wetenschap op het gebied van DNA heeft een enorme vlucht genomen waarbij Nederland internationaal bezien een bijzondere positie heeft ingenomen. Justitie en politie willen wel, maar kunnen vaak niet door redenen van geld, middelen en mensen. De politiek heeft behoudens de Kamervragen gesteld in de vaste Kamercommissie Justitie en Veiligheid nog geen zichtbare wetgeving en / of beleid geproduceerd. Het blijft bij verkenningen, experimenten en het beantwoorden van de vragen in de vaste commissie zonder verdere stappen naar verantwoording of verantwoordelijkheid van de minister.
Een van de instrumenten om de politiek in beweging te krijgen is het gebruik maken van hoofdstuk 1 artikel 5 van de Grondwet: "Ieder heeft het recht verzoeken schriftelijk bij het bevoegd gezag in te dienen." In het kort over artikel 5 Grondwet ofwel het petitierecht.
Een petitie is een verzoekschrift aan de overheid. Naast de mogelijkheid om via een verzoekschrift een klacht in te dienen bij de overheid, is het ook mogelijk een onderwerp aanhangig te maken. Een onderwerp waar de samenleving zich mee bezig houdt en de samenleving vindt dat de overheid in beweging moet komen. Bij de overheid rust de plicht om het verzoekschrift in ontvangst te nemen, echter ontbreekt de plicht om uitvoering te geven aan het verzoek. Een ieder kan een verzoekschrift indienen bij het bevoegd gezag. Dit wordt het 'recht van petitie' genoemd. Aan de petitie zitten verder weinig vereisten. De start van een petitie kan van een individu of een collectief komen. Ook is er geen ondergrens aan het aantal handtekeningen. De opgestelde petitie kan als vorm in een brief zijn verwerkt maar ook digitaal worden opgemaakt. De petitie bevat een motivatie omklede beschrijving waar de petitie voor of tegen is bedoeld, wat het doel is en wie de actor is / actoren zijn van de petitie.
Voor wat betreft petities rond cold cases zijn reeds in Nederland en in het buitenland initiatieven ondernomen. Met resultaat, maar veelal zonder (zichtbaar) resultaat. Een van de succesvolle petities is de petitie die is opgesteld om aandacht te vragen voor de meer dan 1000 onopgeloste moorden in Nederland. Uiteindelijk behaalde de petitie een groot aantal handtekeningen en nodigde de minister nabestaanden uit aan tafel. Na dit gesprek besteedde de vaste Kamercommissie voor Justitie en Veiligheid enkele malen aandacht aan cold cases. Bij de overige petities ontbrak het aan slagkracht en draagvlak, overigens zonder dat dit de indieners is te verwijten. Ondanks dat de beleving op de werkvloer enorm is valt maatschappelijk bezien nog veel aan aandacht en interesse te behalen. Maar ook het werkveld mag, kan en moet (publiekelijk) kritischer zijn naar de politiek. De politiek is namelijk aan zet. Een investering in mensen, middelen en geld zullen zorgen voor nieuw elan en zichtbaarheid van slachtoffers en nabestaanden. Met grote regelmaat zijn wetenschappelijke inzichten gepubliceerd over de 'hoe-vraag' waar de minister en het departement mee aan de slag kunnen om bijvoorbeeld een departementale Taskforce Cold Case & Vermiste Personen in te richten.
De toekomstige indieners van een 'cold case' petitie dienen rekening te houden met de wetenschap de politiek een bijna kant- en klaar instrument voor te leggen. De innovatie in en rond het verzoekschrift moet multidisciplinair uit het werkveld komen, daar de overheid zelf niet innovatief en passief is ingesteld. Burger- en professionalsparticipatie in een samenwerkende vorm is de basis van een petitie met een grotere slagkracht als eindresultaat. Een petitie (verzoekschrift) is een doelgerichte methode, waarbij alleen rekening moet worden gehouden dat niet alleen het 'wat' (onderwerp van het verzoekschrift) maar ook 'wie' het verzoekschrift indient. Zeker vooraanstaande cold case specialisten kunnen hier een belangrijke rol en bijdrage in leveren. Het petitierecht is tenslotte een nieuw oud effectief instrument om de overheid in beweging te krijgen.
Bekijk Petities.nl
Bekijk Petitie24.nl
Bekijk de voorlichting van de Rijksoverheid
Bekijk hier archief petitie Leon Groeneweg
Bekijk hier archief petitie Anne Faber
Bekijk hier archief petitie 1000 onopgeloste moorden
Bekijk hier archief petitie Minder privacy bij moord
Bekijk hier archief Officiele status voor vermisten
Bekijk hier archief petitie Meer openheid van politiedossier bij cold case
Bekijk voorbeeld actuele petitie Verenigde Staten
Bekijk het mediabericht over de petitie 1000 onopgeloste moorden
Bekijk Petitie24.nl
Bekijk de voorlichting van de Rijksoverheid
Bekijk hier archief petitie Leon Groeneweg
Bekijk hier archief petitie Anne Faber
Bekijk hier archief petitie 1000 onopgeloste moorden
Bekijk hier archief petitie Minder privacy bij moord
Bekijk hier archief Officiele status voor vermisten
Bekijk hier archief petitie Meer openheid van politiedossier bij cold case
Bekijk voorbeeld actuele petitie Verenigde Staten
Bekijk het mediabericht over de petitie 1000 onopgeloste moorden