Vakliteratuur: Universitaire en hogeschool (forensische) coldcase programma's. Doorontwikkelen naar eenduidigheid.
Een aantal opsporingsinstanties in de Verenigde Staten hebben de hulp ingeroepen van studenten bij het beoordelen van cold case moorden. Ook in Nederland is deze ontwikkeling gaande. De gedachte is dat studenten vanuit de forensische studierichting voordelen bieden door de frisse blik in combinatie met enthousiasme voor het werk. Toch blijkt dat de begeleiding van studenten en het werken met een protocol de nodige aandacht nodig hebben.
De thesis beschrijft het onderzoek naar beschikbare geschreven protocollen en de procedure die wordt gebruikt door studenten bij het uitvoeren van dossieronderzoek en -analyse. De meerderheid van de respondenten concludeerde dat ze geen geschreven protocol hebben en in plaats daarvan vertrouwen op journalistieke principes of de richting van de politieorganisatie. Voor de thesis is begonnen met het verzamelen van geschreven protocollen van andere universitaire cold case-programma's. Het blijkt dat deze programma's verschillende vormen aannemen en er lijkt een gebrek te zijn aan vastgestelde protocollen en procedures voor de beoordeling van een cold case dossier.
Het doel van de thesis was om de behoefte te begrijpen van wetshandhavingsinstanties die cold case-misdrijven onderzoeken en de ontwikkeling in richtlijnen voor best practices voor een cold case-programma in een setting met studenten. Het resultaat is een handleiding met best practices en richtlijnen dat is bedoeld voor het gebruik door instellingen voor hoger onderwijs met een focus op het opleiden van studenten voor carrières in de forensische wetenschap.
Onder andere bevat de thesis best-practices op het helpen van docenten en begeleiders bij het implementeren van een studie op het hoogste niveau voor studenten voor de beoordeling en analyse van cold case dossiers. Daarnaast worden problemen met de administratieve en cursusstructuur aangepakt, richtlijnen voor het proces van het beoordelen van cold cases en het produceren van zinvolle rapporten voor de opsporingsinstantie.
Een andere uitkomst is dat door het vooruitstrevende karakter van technologische ontwikkelingen de best practices en richtlijnenhandleiding regelmatig moeten worden bijgewerkt bij voorkeur via een (gecentraliseerd) universitair coldcaseprogramma.
Ook in Nederland is een beweging gaande van het inzetten van studenten voor cold case onderzoeken alsmede educatieve programma's via diverse universiteiten en hogescholen. Op dit moment zijn de studierichtingen en minors niet op elkaar afgestemd en ontbreekt ook een centrale regie op een eenduidige uitvoering van educatie. De in de Verenigde Staten opgestelde thesis is een bijdrage in de doorontwikkeling van een (gecentraliseerd) universitair coldcaseprogramma in Nederland.