Een wetenschappelijke publicatie aan te bevelen voor officieren van justitie, opsporingsambtenaren belast met cold cases, mediaproducenten en misdaadjournalisten.
Uit de wetenschappelijk publicatie komt wel een heel praktisch idee naar voren om cold cases twee keer per jaar in het nieuws te brengen. De aandacht voor cold cases kan op een zeer eenvoudige wijze worden gepubliceerd via multimediakanalen:
- een opsporingsbericht in de vorm van de verjaringsdag van het slachtoffer
- een opsporingsbericht in de vorm van de sterf- of verdwijningsdag van het slachtoffer.
Naast het voortbrengen van dit soort praktische zaken brengt de publicatie ook enkele good- en bad-practices naar voren. De ontwikkeling van social media heeft geleid tot de opkomst van een 24-uurs nieuwsplatform, dat druk uitoefent op justitie en politie om in te spelen op de vraag van de maatschappij en de media naar informatie.
In een rapport voor de Policing and Reducing Crime Unit wordt erkend dat de media en de publieke belangstelling voor moorden groot is, maar dat dit na een paar dagen zal afnemen. Beschreven wordt dat in het geval van cold cases en het weer opzoeken van de media na een aanzienlijke tijdsperiode dit negatief kan worden ontvangen door het publiek. Het publiek zal vraagtekens zetten bij de tijdsduur tussen incident en het opzoeken van de media en waarom de zaak nog niet is opgelost. Justitie en politie kunnen dit ondervangen door transparantie te tonen in de zaak en hun positiviteit en toewijding mee te nemen in de opsporingscommunicatie.
Een primaire doelstelling van de politie bij het gebruik van de media is het verkrijgen van nieuwe getuigen. Getuigen aan te moedigen en naar voren te komen en te helpen met de zaak door vragen te beantwoorden. Naast forensisch ook belangrijk, omdat de sociale omgeving van getuigen kan veranderen in loop der jaren.
Justitie en politie dienen zich de vraag te stellen: "Als iemand 20 jaar geleden niet heeft gebeld, waarom zouden ze dan nu wel bellen?" Uit de publicatie blijkt dat er nog een weg te bewandelen is voor justitie, politie en de media om nog meer samen te werken en de opsporingscommunicatie niet als een generieke moord te bezien. Opsporingscommunicatie verdient meer maatwerk vanuit het oogpunt van specialisme en het betrekken van nabestaanden bij de opsporingscommunicatie.