Wetenschap: Politievrijwilligers cold case onderzoeken. Hoe ver is de minister met de invulling van deze rol?
Vanuit de politiek is het al een tijd rustig als het gaat om de stand van zaken rond geld, middelen en mensen bij cold case onderzoeken. De minister vond de ontwikkeling van het inzetten van vrijwilligers een interessant inzicht. Zo zou een idee zijn om een wervingscampagne op te zetten. Vanuit de Politieacademie heeft een onderzoek plaatsgevonden in het kader van een afstudeeropdracht. Centrale vraag in dit onderzoek is: Op welke wijze(n) kunnen politievrijwilligers van meerwaarde zijn voor de opsporing binnen de politie-eenheid Midden-Nederland?
Geconcludeerd kan worden dat de meerwaarden van politievrijwilligers het meest effectief tot hun recht komen in de rol van adviseur. Om deze reden wordt aanbevolen om politievrijwilligers in een rol als adviseur binnen de opsporing in te zetten. Hiertoe dient van alle politievrijwilligers helder te zijn welke opleidings- en werkachtergrond zij hebben. Deze achtergronden dienen in een database geregistreerd te worden. Onderzoeksteams kunnen in gevallen dat zij verlegen zitten om bepaalde kennis, deze database ter hand nemen en vervolgens een beroep doen op een politievrijwilliger met specifieke kennis en ervaring. Tevens bestaat er een mogelijkheid om als opsporing politievrijwilligers breed over (specialistische) problemen binnen de opsporing te bevragen. Hiervoor is instemming van de politievrijwilligers benodigd.
Een aantal jaar verder zou de politie (met behulp van het departement op basis van de uitspraken van de minister) op weg moeten zijn met de inrichting en plaatsing van deze adviseurs binnen cold case teams van de eenheden. Een instrument om de stand van zaken te toetsen is wellicht te ontwikkelen door de Inspectie Justitie en Veiligheid. Hoever is de minister (lees: politie) met de invulling van deze rol van politievrijwilligers in de organisatie van cold case onderzoeken?
Lees hier de wetenschappelijke publicatie.