Een boek. Een documentaire. Een podcast. Een website. Crowdfunding. Post- en straatcampagne. Een compleet verhaal.
Op 1 december 1994 verdween Melissa Witt van de parkeerplaats van Bowling World in Fort Smith, Arkansas in de Verenigde Staten. Zes weken later, op 13 januari 1995, ontdekten jagers in de buurt van Turner's Bend in het Ozark National Forest het naakte en gewurgde lichaam van Melissa Witt. Ze was pas 19 jaar oud. Eind 2015 werd een team, gedreven door de wens om gerechtigheid voor Melissa Witt te vinden, samengesteld om het verhaal van Melissa's leven en dood te vertellen. Een interview met een van de initiatiefnemers, LaDonna Humphrey, laat ook zien dat het burgerinitiatief mede aan de basis stond voor de inrichting van het overheidsplatform NamUS. Tot op de dag van vandaag is nog niemand voor het gerecht gebracht en veroordeeld.
Humphrey hoopt met haar boek 'The Girl I Never Knew' de belangstelling voor de decennia-oude zaak nieuw leven in te blazen. Het recent uitgebrachte boek bevat meer details over de zaak van Witt dan destijds openbaar werden gemaakt. De opbrengst van de boekverkoop gaat direct terug naar de financiering om de zaak op te lossen, waaronder billboards en een hotline voor mensen om tips door te geven. Humphrey was ooit begonnen met een organisatie genaamd "Let's Bring Them Home", een nationaal programma voor vermiste volwassenen dat voor coördinatie zorgde tussen instanties en media evenals middelen voor families van de vermisten. Dit heeft tien jaar geduurd tot de opkomst van een programma dat werd gefinancierd door de federale overheid genaamd NamUs.
Toch wilden de initiatiefnemers het werk doorzetten. Het idee was om een documentaire te maken om meer aandacht te vragen voor onopgeloste zaken. De keuze was de zaak van Melissa Witts. Het maken van de documentaire duurt uiteindelijk zever jaar na intensief informatie verzamelen en interviews af te nemen. Ook het boek bleek een succes te zijn en belandde uiteindelijk in de Top20. Het doel van het boek is dat het iemand zal helpen de moed te vinden om naar voren te komen (en informatie te brengen) die nodig is om deze zaak op te lossen. Ook de tiplijn wordt druk gebruikt.
De burgerparticipatie in deze vorm is uniek in een cold case. Het vertrouwen moest worden opgebouwd bij justitie en politie, omdat men geen gevoelige informatie wilde vrijgeven. Uiteindelijk deelde justitie en politie genoeg stukken die de zaak niet in gevaar zouden brengen en die in de openbaarheid kon worden gebracht. Ook uniek was het in beeld brengen van de impact op vrienden en familie en de gemeenschap. Zoiets was daarvoor nog nooit gebeurd. Het veranderde de gemeenschap heel snel in participatie bij de cold case zaak van Melissa Witt.
Bekijk de speciale website over Melissa Witt
Bekijk de website van Fort Smith Police Department
Bekijk de website van NamUS