Doorgaan naar hoofdcontent

Forensisch genetisch genealogische DNA-onderzoek: Verenigde Staten sinds 2018 al 150x succesvol. Nu Nederland nog.

Binnen het parlementaire stelsel zijn diverse Kamer- en Commissievragen gesteld en is het onderwerp aan de orde geweest: Forensisch genetisch genealogisch DNA-onderzoek. Echter tot op heden heeft de minister van Justitie en Veiligheid de Kamer nog niet geïnformeerd over de voortgang en de mogelijkheden in Nederland. De privacywetgeving maakt een belangrijk onderdeel uit bij het nemen van beslissingen. De Verenigde Staten daarentegen behalen inmiddels wekelijks successen met de genealogische techniek in combinatie met de bloedsporen uit de databanken van justitie en politie. Bloedsporen die veilig zijn gesteld binnen het opsporingsonderzoek. De methodiek heeft in de Verenigde Staten weer geleid tot DNA-bewijs in een 50 (!) jaar oude moordzaak in Sacramento. 

De moord betreft die op Nancy Marie Bennallack, een 28-jarige rechtbankverslaggever die in oktober 1970 op brute wijze werd doodgestoken in haar appartement in Sacramento. De zaak bleef bijna 52 jaar een cold case. Haar familie en vrienden, waaronder haar verloofde met wie ze ongeveer een maand later zou trouwen, vroegen zich tientallen jaren af ​​of onderzoekers ooit de persoon zouden vinden die haar vermoordde. Met behulp van dezelfde DNA-genealogische technieken die zijn gebruikt om de Golden State Killer en de NorCal Rapist te identificeren en te vangen, hebben onderzoekers van het Sacramento County Sheriff's Office en het Sacramento County District Attorney's Office een dader aan kunnen wijzen. 

Richard John Davis is geïdentificeerd als de man die Bennallack meer dan 30 keer heeft neergestoken en haar bijna heeft onthoofd. “We hebben een familielid dat zo vriendelijk was om hun DNA te verstrekken. En we konden bevestigen dat hij onze verdachte is", zegt rechercheur Micky Links, die in 2010 met pensioen ging na een carriere met moordonderzoeken. In 2005 begon weer gewerkt te worden aan de zaak. Het nieuws over de doorbraak in het 52-jarige moordonderzoek, de oudste cold case die in de geschiedenis van de county is opgelost, werd woensdag bekendgemaakt tijdens een persconferentie. 

Ten tijde van de moord was Davis 27 en woonde hij met een kamergenoot in een appartement tegenover Bennallack in hetzelfde complex. Davis bleef daar tot 1974 of 1975 wonen, vertelde zijn voormalige kamergenoot aan de onderzoekers. Davis stierf op 54-jarige leeftijd aan complicaties van alcoholisme op 2 november 1997. Helaas zal er geen enkele vorm van juridische gerechtigheid zijn, maar na zoveel jaar krijgt de familie wel een antwoorden op een hoop vragen. 

Het bewijsmateriaal op de plaats delict toonde aan dat Bennallack een felle strijd voerde tegen haar aanvaller. De verdachte is mogelijk met een meswond vertrokken, aangezien onderzoekers een bloedspoor uit haar appartement vonden dat wees op een snee in de hand of arm. Davis en zijn kamergenoot behoorden tot de 500 mensen die door de sheriff-onderzoekers werden ondervraagd in de weken nadat Bennallack werd vermoord, waarbij aan wordt getoond dat veelal de dader al in het dossier zit. Davis en zijn kamergenoot bevestigden elkaars alibi's en er waren geen aanwijzingen dat de rechercheurs tijdens het (getuigen)verhoor in 1970 een wond op de armen of handen van Davis zagen. 

Destijds kon men iemands bloedgroep bepalen. Het duurde bijna 50 jaar na de moord op Bennallack voordat DNA genetisch genealogisch onderzoek toegepast kon worden. In 2004 werd een DNA-profiel ontwikkeld van bloeddruppels die op de plaats delict werden gevonden. Daarna is 18 jaar lang elke week het DNA-profiel door de databases met veroordeelden heen gehaald zonder resultaat. In november 2019 lanceerden het Sheriff's Office en het District Attorney's Office een forensisch genetisch genealogisch onderzoek. Een DNA-profiel werd op de open-source genealogische website geladen om mensen te vinden die mogelijk familie van de verdachte zijn en om hun zoekopdracht te verfijnen totdat onderzoekers een match kunnen bevestigen. Op 21 juli gebruikten onderzoekers DNA-bewijs om Davis te identificeren als de verdachte in de moord op Bennallack. Inmiddels zijn sinds de aanhouding van de Golden State killer in 2018 150 zaken in de Verenigde Staten opgelost dankzij forensisch genetisch genealogisch onderzoek met misdaden die terug gaan tot de jaren '60. 

Lees hier verder over de overwegingen van de minister in 2019 
Bekijk hier het mediabericht



Populaire posts van deze blog

Kindervermissingen. Doodverklaard. Michelle Willard en anderen. Na 40 jaar toch gevonden.

Om eerst maar een voorbeeld te pakken. In 1985 verdwijnt de dan bijna 3 jaar oude Haagse peuter Michelle Willard spoorloos. Ze zou verkocht zijn, door haar vader nog wel. Vader Dick Willard heeft tegen zijn broer gezegd dat ze in goede handen is en in Spanje zou verblijven. Michelle zelf zou haar nieuwe identiteit zelf niet weten, zo verklaarde Dick. Hij zou haar onder een andere identiteit hebben verkocht. Vader Dick had alles zelf geregeld en Michelle zelf ook weggebracht. De exacte omstandigheden hoe Michelle is verdwenen is nooit bekend geworden. Vader Dick Willard wordt in 1991 vermoord en neemt vele geheimen mee zijn graf in. Michelle heeft nog familie en dat biedt theoretische gezien nog kansen. Zelfs na bijna 40 jaar. In Houston Texas verdween in 1981 een baby onder de naam 'Holly' onder bizarre omstandigheden. Haar beide ouders werden vermoord en de moordzaak is tot op heden nog niet opgelost. Maar het bijzondere is dat hun baby Holly niet op de plaats delict werd aang

UPDATE Cold case Germa van den Boom uit 1984.

UPDATE 21-04-2023 Op 20 oktober 2022 bracht de Peter R. de Vries Foundation de vermissingszaak van Germa van den Boom opnieuw onder de aandacht. Een beloning van een kwart miljoen euro werd uitgeloofd voor de tip die leidt naar de vondst van Germa. De deadline van zes maanden is voorbij en vanaf vandaag kan er geen aanspraak meer gemaakt worden op de beloning bij het aanbrengen van een nieuwe tip.  Het afgelopen half jaar zijn er rond de 275 tips binnengekomen bij de Foundation. Deze zijn allemaal zorgvuldig bekeken en (anoniem) doorgestuurd aan het cold caseteam van politie Eenheid Zeeland-West-Brabant. Het team is momenteel nog steeds bezig met de laatste tips uit te rechercheren. Het kwart miljoen euro blijft dan ook beschikbaar voor de gouden tip tot dat het cold caseteam alle tips die tot en met 20 april 2023 bij de Peter R. de Vries Foundation zijn binnengekomen heeft onderzocht. Wij verwachten dat we binnen enkele maanden bekend kunnen maken hoe dit onderzoek is afgerond.  Ondan

UPDATE: Hoge Raad doet uitspraak over onjuiste tekst bij beëdiging. Geen gevolgen zaak Nicky Verstappen.

Geen gevolgen voor opgeloste (lopende) cold casezaken. Het gebruik van een onjuiste tekst bij de beëdiging van een aantal raadsheren en raadsheren-plaatsvervanger in het gerechtshof ’s-Hertogenbosch leidt niet tot vernietiging van de uitspraken in de zaken die deze raadsheren (mee) hebben behandeld en beslist. Dat heeft de Hoge Raad vandaag geoordeeld n.a.v. twee vorderingen tot cassatie in het belang der wet; één in een strafzaak en één in een belastingzaak. Bekijk hier de uitspraak van de Hoge Raad ----------------------------------------- PG bij de Hoge Raad: het gebruik van een onjuiste tekst bij beëdigingen in het hof ‘s-Hertogenbosch hoeft niet te leiden tot vernietiging van uitspraken Conclusie PG Het gebruik van de onjuiste tekst bij de beëdigingen hoeft volgens de PG niet te leiden tot vernietiging van uitspraken in zaken die door deze raadsheren (mee) zijn behandeld en beslist. Dit legt hij in zijn vorderingen als volgt uit. Een beëdiging van een rechter of raadsheer heeft me