Doorgaan naar hoofdcontent

Nationale Vermiste Personen Week: Intensieve campagne samen met hoog tipgeld van ruim 340.000 euro in Australische cold case.

Met name de Verenigde Staten en Australië betrekken bij de opsporingscommunicatie emotie. Speciale projecten rond cold cases en vermiste personen en opsporingsberichten zijn de afgelopen jaren enorm veranderd: veel opsporingscommunicatie vindt plaats vanuit het slachtoffer en nabestaanden komen steeds vaker in beeld. Zo houdt Australië jaarlijks een actieweek onder de naam National Missing Persons Week die altijd in de eerste week van augustus plaatsvindt met als doel aandacht te vragen voor de uitdagingen rond vermiste personen. De week wordt ook gebruikt om langdurig vermiste personen  extra aandacht te geven en de Australische gemeenschap voor te lichten. De verdwijning van Tony Jones in 1982 was de katalysator voor de oprichting van de National Missing Persons Week (NMPW) in Australië door de familie Jones. De openingsweek vond plaats met een herdenkingsdienst in Townsville in 1988, waar de burgemeester van Townsville een boom plantte ter nagedachtenis aan de heer Jones. NMPW gaat tot op de dag van vandaag door en wordt ondersteund in de hele sector van vermiste personen. Ook binnen de bredere gemeenschap wordt de week omarmd om het bewustzijn van het effect voor nabestaanden te vergroten. De week moet ook bijdragen aan het hopelijk antwoorden krijgen voor nabestaanden door de vermissingszaken in de media te brengen. 

Ter ondersteuning van de NMPW wordt ook een jaarlijkse politiecampagne gestart waarbij aandacht wordt gevraagd voor de uitdagingen die er zijn voor de nabestaanden en ook voor justitie en politie. De jaarlijkse politiecampagne vormt een aanvulling op andere campagnes, evenementen, initiatieven en herdenkingsdiensten van families en die van belangenbehartigingsnetwerken, overheids- en niet-gouvernementele organisaties. Eerdere politie campagnes waren onder andere gericht op hoe burgers kunnen participeren bij vermissingen, om vermisten die nog leven te vragen om zichzelf weer op de foto te zetten voor nabestaanden, dat het voor levende vermisten duidelijk moet zijn dat er achterblijvers zijn die de vermisten elke dag missen, dat vermisten niet weg moeten lopen maar komen praten en ze een manier kunnen vinden om wat van zich te laten horen. Ook onderwerpen als dementie en vermiste personen, het gebruik van billboards en elke dag een dag langer wachten met opsporen  van vermisten een verloren dag is bij vermissingen. Elke campagne heeft een relevant onderwerp. 

Tijdens deze week maakte de politie van Queensland bekend een beloning van $ 500.000 uitgeloofd te hebben voor informatie over de vermoedelijke moord op een 21-jarige vrouw in Rockhampton 33 jaar geleden. Michelle Coral Lewis is voor het laatst gezien op haar fiets op weg naar haar huis op 14 januari 1989 rond 22.45 uur. De reis had slechts een paar minuten moeten duren. Noch het lichaam van Lewis, noch de fiets zijn ooit gevonden. Door de hoge beloning hoopt de politie dat bijvoorbeeld een beller uit die tijd zich meldt. De beller zei dat hij informatie had over de verdwijning van Lewis, maar het gesprek werd beëindigd voordat het kon worden doorverbonden met het rechercheteam. 

Door de intensieve campagneweek in combinatie met de beloning van ruim 340.000 euro is het nu tijd voor getuigen om na 33 jaar stilte naar de politie te stappen, aldus de Australische politie. 




 

Populaire posts van deze blog

Kindervermissingen. Doodverklaard. Michelle Willard en anderen. Na 40 jaar toch gevonden.

Om eerst maar een voorbeeld te pakken. In 1985 verdwijnt de dan bijna 3 jaar oude Haagse peuter Michelle Willard spoorloos. Ze zou verkocht zijn, door haar vader nog wel. Vader Dick Willard heeft tegen zijn broer gezegd dat ze in goede handen is en in Spanje zou verblijven. Michelle zelf zou haar nieuwe identiteit zelf niet weten, zo verklaarde Dick. Hij zou haar onder een andere identiteit hebben verkocht. Vader Dick had alles zelf geregeld en Michelle zelf ook weggebracht. De exacte omstandigheden hoe Michelle is verdwenen is nooit bekend geworden. Vader Dick Willard wordt in 1991 vermoord en neemt vele geheimen mee zijn graf in. Michelle heeft nog familie en dat biedt theoretische gezien nog kansen. Zelfs na bijna 40 jaar. In Houston Texas verdween in 1981 een baby onder de naam 'Holly' onder bizarre omstandigheden. Haar beide ouders werden vermoord en de moordzaak is tot op heden nog niet opgelost. Maar het bijzondere is dat hun baby Holly niet op de plaats delict werd aang

UPDATE Cold case Germa van den Boom uit 1984.

UPDATE 21-04-2023 Op 20 oktober 2022 bracht de Peter R. de Vries Foundation de vermissingszaak van Germa van den Boom opnieuw onder de aandacht. Een beloning van een kwart miljoen euro werd uitgeloofd voor de tip die leidt naar de vondst van Germa. De deadline van zes maanden is voorbij en vanaf vandaag kan er geen aanspraak meer gemaakt worden op de beloning bij het aanbrengen van een nieuwe tip.  Het afgelopen half jaar zijn er rond de 275 tips binnengekomen bij de Foundation. Deze zijn allemaal zorgvuldig bekeken en (anoniem) doorgestuurd aan het cold caseteam van politie Eenheid Zeeland-West-Brabant. Het team is momenteel nog steeds bezig met de laatste tips uit te rechercheren. Het kwart miljoen euro blijft dan ook beschikbaar voor de gouden tip tot dat het cold caseteam alle tips die tot en met 20 april 2023 bij de Peter R. de Vries Foundation zijn binnengekomen heeft onderzocht. Wij verwachten dat we binnen enkele maanden bekend kunnen maken hoe dit onderzoek is afgerond.  Ondan

UPDATE: Hoge Raad doet uitspraak over onjuiste tekst bij beëdiging. Geen gevolgen zaak Nicky Verstappen.

Geen gevolgen voor opgeloste (lopende) cold casezaken. Het gebruik van een onjuiste tekst bij de beëdiging van een aantal raadsheren en raadsheren-plaatsvervanger in het gerechtshof ’s-Hertogenbosch leidt niet tot vernietiging van de uitspraken in de zaken die deze raadsheren (mee) hebben behandeld en beslist. Dat heeft de Hoge Raad vandaag geoordeeld n.a.v. twee vorderingen tot cassatie in het belang der wet; één in een strafzaak en één in een belastingzaak. Bekijk hier de uitspraak van de Hoge Raad ----------------------------------------- PG bij de Hoge Raad: het gebruik van een onjuiste tekst bij beëdigingen in het hof ‘s-Hertogenbosch hoeft niet te leiden tot vernietiging van uitspraken Conclusie PG Het gebruik van de onjuiste tekst bij de beëdigingen hoeft volgens de PG niet te leiden tot vernietiging van uitspraken in zaken die door deze raadsheren (mee) zijn behandeld en beslist. Dit legt hij in zijn vorderingen als volgt uit. Een beëdiging van een rechter of raadsheer heeft me