Presentaties, evenementen, beurzen, expert-meetings. In cold case-land nog een te ontginnen gebied. Coordinatie is nodig.
Al eerder verscheen een artikel over het gevoerde beleid rond cold cases. Het totaaloverzicht ontbreekt in de keten. Veel verschillende wets- en beleidswijzigingen, veel handelingswijzigingen, pluralisme in (overheids)organisaties en partners, meerjarige trajecten, veel innovatie, beperkte implementatie en het ontbreken van daadkrachtig zichtbaar leiderschap. Dit alles blijft leiden tot een enorme werkdruk rond cold cases. Zeker de forensische en ICT-ontwikkelingen zorgen voor een enorme voorsprong op beleidsmakers en uitvoerende diensten. Niet voor niks is het "de aanpak van cold cases" als een veelheid en complex bestempeld. Een zichtbare coördinatie ontbreekt. "Cold case" ontbreekt zelfs op het overzicht van de deskundigheidsgebieden van Politie Nederland, terwijl internationaal bezien het onderzoeken van een cold case als expertise gezien dient te worden.
Over de (door)ontwikkeling van de aanpak van cold cases wordt niet of nauwelijks gecommuniceerd door het ministerie, justitie en politie. Soms verschijnt berichtgeving over innovatieve projecten door bijvoorbeeld het Q-team binnen de politie. Het Q-team concludeerde zelf al dat met cold cases en artificiële intelligence weinig snelheid gemaakt kan worden om het maatschappelijke probleem aan te pakken. De behoefte is groot, de technische ontwikkelingen gaan snel maar de politie is niet in staat om hier op in te spelen. De politie onderzoekt, houdt toezicht, innoveert, ontwikkelt en maakt beleid kennelijk tegen beter weten in. Binnen de politie ontbreken essentiële voorwaarden om het proces cold cases naar een hoger en beter plan te trekken: het management moet keuzes maken na succesvolle innovatieve ideeën en het draagvlak ontbreekt vervolgens. Het oorspronkelijke idee om door innovatie een cultuurverandering (bij de aanpak van cold cases) door te voeren blijkt achterhaald.
Deze situatie roept om sturing en toezicht van bovenaf: zoals een Departementale Taskforce Cold Cases en Vermiste Personen bij het Ministerie van Justitie en Veiligheid. Buiten justitie en politie om zijn er talrijke innovaties en activiteiten. Particulier onderzoekers, misdaadjournalisten, forensisch specialisten , stichtingen etc. die zelfstandig innovaties en kennisnetwerken opzetten. Alleen burgerparticipatie blijft op afstand staan van cold caseteams. Een goed voorbeeld van een succesvol initiatief is de Cold Case Homicide Investigators Association: een non-profit organisatie gericht op het opzetten van een esprit d'corps onder onderzoekers van cold case moordzaken. Het forum is inzetbaar op lokaal en internationaal niveau en biedt ondersteuning bij kennisuitwisseling, het beheer, en operationeel en strategisch advies bij cold cases. Ook komen de nieuwste ontwikkelingen op het gebied van forensische technologie en laboratoriumwetenschappen aan bod, veelal door externe partijen. Ook wordt input geleverd voor de training en opleiding voor politie- en justitiemedewerkers rond cold case onderzoeken. Ook faciliteert de organisatie bij seminars en conferenties.
Een cold case gerelateerd evenement dichterbij huis dat zeker een hoog interesseniveau kent is die op 7 oktober aanstaande. De organisatie is in handen van Belgische en Nederlandse wetenschappers. Hoewel genetica en historische demografie twee afzonderlijke disciplines zijn die grotendeels onafhankelijk hebben gefunctioneerd, delen beide disciplines gemeenschappelijke interesses en hebben ze elkaar veel te bieden. Omdat DNA van generatie op generatie wordt doorgegeven, zijn historische bevolkingsgegevens - genealogieën, bevolkingsregisters, vitale registratiegegevens - niet alleen van grote waarde voor historische demografen, maar ook voor genetici. Net als historische demografen zijn (populatie)genetici geïnteresseerd in demografische gebeurtenissen, zoals geboorte, partnerselectie, huwelijk, migratie en overlijden. Reden genoeg voor beide disciplines om elkaar te ontmoeten en samen te werken, van elkaar te leren en de mogelijkheden voor gezamenlijk interdisciplinair onderzoek te verkennen. Inmiddels een niet meer weg te denken activiteit binnen cold case onderzoeken.
Het aanbod van cold case specifieke evenementen is beperkt in Nederland, terwijl juist in cold cases kennisdeling van belang is. De Nationale Politie is niet in staat om het proces "cold case" naar een hoger plan te krijgen zo blijkt. Een Departmentale Taskforce Cold Case en Vermiste Personen is de oplossing om de coordinatie en toezicht uit te voeren op het proces cold cases en daarmee faciliterend op te treden voor evenementen, beurzen en bijeenkomsten. De tijd dringt voor nabestaanden.
Bekijk hier documentatie over de innovaties rond cold cases Q-team
Bekijk hier de factsheet Landelijke deskundigheidsmakelaar
Overzicht deskundigheidsgebieden Politie Nederland.
Bekijk hier een relevant artikel op SocialDNA
Bekijk hier het initiatief voor een conferentie van Cold Case Homicide Investigators Association
Inschrijven voor de workshop kan hier