Doorgaan naar hoofdcontent

Seriemoordenaar Richard "The Torsokiller" Cottingham legt bekentenissen af. Maar kloppen die wel? De tijd dringt voor justitie en politie.

Een bizarre ontwikkeling in de Verenigde Staten. Seriemoordenaar Richard Cottingham is gaan praten met families van slachtoffers. En justitie en politie moeten haast maken, want seriemoordenaar Cottingham heeft een zwakke gezondheid. De 75-jarige veroordeelde die beweert verantwoordelijk te zijn voor bijna 100 moorden en bekend werd als de "Torso Killer" en de "Times Square Killer" omdat hij zich voornamelijk op prostituees richtte, wil openheid van zaken geven. Ook spreekt hij met Peter Vronsky,  de auteur / historicus die gespecialiseerd is in seriemoordenaars, over hoe hij nog meer vrouwen vermoordde waaronder minstens twee in Rockland in de Verenigde Staten. Het cold caseteam zegt dat een van de bekentenissen niet overeenkomt met de feiten. Nabestaanden en politie komen hierdoor in een conflictsituatie. De nabestaanden zijn namelijk van mening dat Cottingham nu wel de waarheid vertelt, juist omdat de nabestaanden al maanden met hem in contact staan. Hij lijkt oprechte bedoelingen te hebben. 

Het Openbaar Ministerie van Rockland heeft zijn verklaringen aanvaard dat hij Lorraine McGraw, een 26-jarige moeder, op 1 maart 1970 heeft vermoord en haar in elkaar geslagen lichaam in South Nyack heeft gedumpt. Passanten vonden McGraw gewurgd en geslagen op Tweed Boulevard. Het slachtoffer, een drugsverslaafde, werkte in clubs en bars. Het Rockland County District Attorney's Office stemde ermee in de 75-jarige Cottingham niet te vervolgen omdat hij meerdere levenslange gevangenisstraffen uitzit zonder voorwaardelijke vrijlating in ruil voor zijn bekentenissen. In de Verenigde Staten wordt regelmatig met veroordeelden onderhandeld over de waarheidsvinding. Zo kan een veroordeelde eerder vrijkomen als hij bijvoorbeeld de locatie aanwijst waar een vermist persoon zou liggen. Ook voor seriemoordenaar Cottingham was een soortgelijke deal opgezet. De kleindochter van slachtoffer McGraw zei dat ze de overeenkomst met Cottingham had ondertekend, aangezien hij had beloofd de dood van haar grootmoeder in detail te beschrijven en hoe hij haar kende. 

Ondanks dat Cottingham haar nooit definitief heeft verteld dat hij haar grootmoeder heeft vermoord, gelooft ze dat hij dat wel heeft gedaan. Hij had beloofd alles te vertellen wanneer ze face-to-face met elkaar zouden praten. Afgelopen vrijdag heeft die ontmoeting uiteindelijk toch niet plaatsgevonden. Het Openbaar Ministerie en een rechercheur zouden de overeenkomst naar de media hebben gelekt en de belofte voor een gesprek tussen haar en Corringham niet na te zijn gekomen. "Hij vertelde me dat hij het me persoonlijk zou vertellen", zei ze. Dit eraan toevoegend dat ze het gevoel heeft dat ze gedurende anderhalf jaar een vertrouwensrelatie met Cottingham heeft ontwikkeld via e-mails en telefoontjes. 

Auteur en onderzoeker van seriemoordenaars Peter Vronsky zei dat Cottingham ook beweert dat hij op 7 oktober 1974 een jong meisje heeft vermoord. Vronsky denkt dat het om slachtoffer Lisa Thomas gaat. In een van de meest beruchte onopgeloste moorden van Rockland werd het zwaar toegetakelde hoofd van de tiener gevonden door haar vader in een open veld. Thomas, die bij haar ouders en broers en zussen woonde, was geblinddoekt gevonden met een rode doek die ze in haar portemonnee droeg. De recherche voerde in de gevangenis gesprekken met seriemoordenaar Cottingham tijdens een 18 maanden durend onderzoek. Bij dit onderzoek werden ook andere instanties en extern deskundige Vronsky betrokken. Verschillende mensen hebben in de loop der jaren geprobeerd te bekennen dat ze Thomas hebben vermoord, maar al die verklaringen zijn ontkracht. 

Ondanks alle inzet gelooft het cold caseteam niet dat de feiten de beweringen van Cottingham over  de moord op Thomas ondersteunen. Het cold caseteam deelde vorige week mede dat de moord op het meisje Thomas een open zaak blijft. Veel van zijn slachtoffers werden namelijk seksueel misbruikt. In de zaak van Thomas was dit niet het geval. "Ik zie Cottingham echt niet als verdachte in de Thomas-zaak," schreef cold caserechercheur Chris Maloney aan Vronsky in een e-mail in juli van dit jaar. “Verschillende modus operandi. Heel, heel weinig om hem op dit moment zelfs maar te verbinden aan de zaak van Thomas, afgezien van het feit dat hij een maniakale seriemoordenaar is. Ik heb ook een hele goede andere verdachte in dat geval. Het cold caseteam wees Vronsky er wel op dat seriemoordenaar Cottingham wel in aanmerking komt voor de dood van een andere vrouw. 

Seriemoordenaar Cottingham zit sinds 1981 in New Jersey gevangen voor meerdere levenslange gevangenisstraffen voor moord, plus aanvullende voorwaarden voor misdaden zoals seksueel misbruik en ontvoering. Hij wordt vastgehouden in de South Woods State Prison in Bridgeton, New Jersey. Auteur en historicus Vronsky, die gepromoveerd is in de geschiedenis en zichzelf als forensisch historicus beschouwt, heeft boeken geschreven over seriemoordenaars en werkt aan een documentaire. “Sinds COVID is het moeilijk om gevangenen in de gevangenis persoonlijk te bezoeken”, zei Vronsky. “Sindsdien praat ik bijna elke dag met seriemoordenaar Richard Cottingham − de Torso Killer en neem ik onze gesprekken op, op audio- en videobezoeken, of ik nu thuis of onderweg ben, in de hoop informatie te krijgen over de 85-100 moorden die hij naar eigen zeggen in de jaren zestig en zeventig heeft gepleegd. Hij verkeert na 40 jaar in een zeer kwetsbare gezondheid", zei Vronsky, eraan toevoegend dat Cottingham diabetes en nierproblemen heeft. 'Hij kan elk moment doodgaan. Daarom is het belangrijk dat de politie nu met hem praat.' 

Vronsky zegt dat hij neigt naar het geloven van Cottingham, hoewel hij in de Thomas-zaak "50/50 op hem als de dader" aanwijst maar er aan toevoegt dat hij nog geen valse bekentenissen heeft afgelegd. Het cold caseteam wijst Vronsky er op dat alle informatie makkelijk online te vinden is en seriemoordenaar Cottingham geen contact met het slachtoffer had. Hij kon haar naam niet eens weten. Ze werd 100 meter van haar huis gevonden. Ze heeft nooit in zijn auto gereden. Het cold caseteam denkt dat de verklaring over de moord op Thomas een onzinverhaal is. De moeder van het slachtoffer geloofde nooit dat een vreemdeling zoals Cottingham haar dochter had vermoord, maar eerder mensen die op het veld achter het winkelcentrum rondhingen vanwege persoonlijke problemen met de tiener. Moeder Barbara Thomas stierf in juli 2020 op 81-jarige leeftijd, maar vrienden en kennissen hebben gezworen haar strijd voort te zetten.  

Cottingham vertelde het tijdschrift Rolling Stone en Vronsky dat hij als tiener in New Jersey mensen begon te vermoorden. "Ik probeer al heel lang de duisternis te begrijpen die mijn ziel tijdens mijn jeugd omhulde", vertelde Cottingham aan Rolling Stone. "Wroeging was toen geen onderdeel van mijn denkproces. Toen de zon onderging en de maan opkwam, kwam de dierlijke vorm die in ons allemaal is naar buiten en beheerste mijn acties.” In juni veroordeelde een rechter in Bergen County, New Jersey, Cottingham tot nog twee keer levenslang voor het doden van twee tienermeisjes uit Hudson County in augustus 1974. 

Nabestaande McGraw zei dat de dood van haar grootmoeder een catastrofaal effect had op haar familie, vooral haar moeder, die toen een kind was en nooit is hersteld van het verlies. Ook zei de dochter dat de traumatische opvoeding van haar moeder invloed had op haar opvoeding.

Cottingham, een vader van drie kinderen die ooit als computeroperator werkte. Spreekt hij de waarheid of haalt hij zijn informatie van het internet en geeft het hem nog steeds de kick om justitie en politie op een dwaalspoor te zetten? Voor nabestaanden een nagenoeg onmogelijke opgave om in contact te blijven met seriemoordenaar Cottingham. 

Bekijk hier het mediabericht
Bekijk de Facebookpagina Justice for Lisa Thomas
Bekijk het interview met Cottingham in het magazine Rollingstone




Populaire posts van deze blog

Kindervermissingen. Doodverklaard. Michelle Willard en anderen. Na 40 jaar toch gevonden.

Om eerst maar een voorbeeld te pakken. In 1985 verdwijnt de dan bijna 3 jaar oude Haagse peuter Michelle Willard spoorloos. Ze zou verkocht zijn, door haar vader nog wel. Vader Dick Willard heeft tegen zijn broer gezegd dat ze in goede handen is en in Spanje zou verblijven. Michelle zelf zou haar nieuwe identiteit zelf niet weten, zo verklaarde Dick. Hij zou haar onder een andere identiteit hebben verkocht. Vader Dick had alles zelf geregeld en Michelle zelf ook weggebracht. De exacte omstandigheden hoe Michelle is verdwenen is nooit bekend geworden. Vader Dick Willard wordt in 1991 vermoord en neemt vele geheimen mee zijn graf in. Michelle heeft nog familie en dat biedt theoretische gezien nog kansen. Zelfs na bijna 40 jaar. In Houston Texas verdween in 1981 een baby onder de naam 'Holly' onder bizarre omstandigheden. Haar beide ouders werden vermoord en de moordzaak is tot op heden nog niet opgelost. Maar het bijzondere is dat hun baby Holly niet op de plaats delict werd aang

UPDATE Cold case Germa van den Boom uit 1984.

UPDATE 21-04-2023 Op 20 oktober 2022 bracht de Peter R. de Vries Foundation de vermissingszaak van Germa van den Boom opnieuw onder de aandacht. Een beloning van een kwart miljoen euro werd uitgeloofd voor de tip die leidt naar de vondst van Germa. De deadline van zes maanden is voorbij en vanaf vandaag kan er geen aanspraak meer gemaakt worden op de beloning bij het aanbrengen van een nieuwe tip.  Het afgelopen half jaar zijn er rond de 275 tips binnengekomen bij de Foundation. Deze zijn allemaal zorgvuldig bekeken en (anoniem) doorgestuurd aan het cold caseteam van politie Eenheid Zeeland-West-Brabant. Het team is momenteel nog steeds bezig met de laatste tips uit te rechercheren. Het kwart miljoen euro blijft dan ook beschikbaar voor de gouden tip tot dat het cold caseteam alle tips die tot en met 20 april 2023 bij de Peter R. de Vries Foundation zijn binnengekomen heeft onderzocht. Wij verwachten dat we binnen enkele maanden bekend kunnen maken hoe dit onderzoek is afgerond.  Ondan

UPDATE: Hoge Raad doet uitspraak over onjuiste tekst bij beëdiging. Geen gevolgen zaak Nicky Verstappen.

Geen gevolgen voor opgeloste (lopende) cold casezaken. Het gebruik van een onjuiste tekst bij de beëdiging van een aantal raadsheren en raadsheren-plaatsvervanger in het gerechtshof ’s-Hertogenbosch leidt niet tot vernietiging van de uitspraken in de zaken die deze raadsheren (mee) hebben behandeld en beslist. Dat heeft de Hoge Raad vandaag geoordeeld n.a.v. twee vorderingen tot cassatie in het belang der wet; één in een strafzaak en één in een belastingzaak. Bekijk hier de uitspraak van de Hoge Raad ----------------------------------------- PG bij de Hoge Raad: het gebruik van een onjuiste tekst bij beëdigingen in het hof ‘s-Hertogenbosch hoeft niet te leiden tot vernietiging van uitspraken Conclusie PG Het gebruik van de onjuiste tekst bij de beëdigingen hoeft volgens de PG niet te leiden tot vernietiging van uitspraken in zaken die door deze raadsheren (mee) zijn behandeld en beslist. Dit legt hij in zijn vorderingen als volgt uit. Een beëdiging van een rechter of raadsheer heeft me