Doorgaan naar hoofdcontent

Voor ons was het geen heroïnehoer. Het was mijn dochter en voor mijn dochter een zus. Belgische cold case-swap.

In de reportagereeks Cold Case brengen journalisten Karel Lattrez en Kurt Wertelaers het verhaal van de onopgehelderde moord op Sally Van Hecke, een 20-jarige vrouw uit Antwerpen. Na meer dan 20 jaar wachten hoopten de journalisten via hun eigen onderzoek de nabestaanden eindelijk het antwoord te geven op de vraag wie Sally heeft vermoord. Nu na zesentwintig jaar na de moord op Sally Van Hecke verhuist de cold case van de speurders van Antwerpen naar die van Turnhout. In een ultieme poging om de zaak op te lossen zal het dossier helemaal opnieuw herlezen worden door een nieuw team met frisse blik. “Hopelijk zien de nieuwe speurders wel een verband tussen de elementen die nu al in het dossier zitten. En zoeken ze niet met de rem op”, klinkt het zowel hoopvol als geërgerd bij de moeder van het slachtoffer. 

Het 'swappen' van onderzoeksdossiers komt bijvoorbeeld in Nederland niet veel voor, tenzij speciale projecten worden opgezet als destijds het onderzoek naar prostitutiemoorden in Nederland. Over het algemeen onderzoeken de eenheden van de Nationale Politie hun eigen cold cases. Cold casespecialisten geven aan dat het 'swappen' van onderzoeksdossiers (dus bijvoorbeeld in Nederland het uitruilen van cold cases met omliggende eenheden) zeker een meerwaarde heeft als een geheel nieuw team het onderzoek doet. 

De zaak in Belgie houdt al jaren de gemoederen bezig, zeker gezien de verhoudingen tussen nabestaanden, misdaadjournalisten, justitie en politie. Ook Nederlandse wetenschappers waren betrokken bij een heronderzoek van DNA-materiaal. Het DNA bleek toch niet te zijn van de door de misdaadjournalisten verdacht persoon. Claudy Pierret was een naam die tijdens het onderzoek ter sprake kwam, maar de zeventiger ontkent dat hij de dader is. “Ik heb niets te maken met de moord op Sally Van Hecke. Ik ken die vrouw helemaal niet”, zo zei Claudy Pierret aan zijn advocate Ellen De Raedt in de gevangenis van Beveren. Jaren geleden werd Pierret tot 20 jaar cel veroordeeld voor de moord op twee vrouwen. Zijn naam dook ook op in de zaak rond de verdwijning van de 13-jarige Maddy Hollanders, maar daarvoor werd hij nooit veroordeeld. Tijdens het proces hield Pierret vol dat hij De Nocker en Prinsen niet had vermoord. “Ik ben onschuldig. Ik zweer het”, klonk het toen. Later vertelde hij echter iets anders. “Hij erkent dat hij de moorden heeft gepleegd, waarvoor hij veroordeeld is. Al een hele tijd geleden heeft hij zijn verantwoordelijkheid genomen. Hij wil dit achter zich laten”, zei de advocaat. 

De zaak staat bekend om het signalement en een voertuig: een man met een paardenstaart en in het bezit van een blauwe Amerikaanse auto. Ook het onderzoek naar de Amerikaanse auto liep op niets uit, omdat bleek dat de auto pas een maand later na het delict vanuit elders was geëxporteerd. 

Zeker een zaak om te volgen, waarbij alle ingrediënten van opsporingscommunicatie, cold case technieken, forensisch, misdaadjournalistiek etc. aan bod komen. Al met al een slopend proces voor de nabestaanden die wachten op antwoorden. 

Zie het mediabericht 
Zie hier over Claudy Pierret
Bekijk hier een nieuwsoverzicht
Zie bericht over de Amerikaanse auto

Populaire posts van deze blog

Kindervermissingen. Doodverklaard. Michelle Willard en anderen. Na 40 jaar toch gevonden.

Om eerst maar een voorbeeld te pakken. In 1985 verdwijnt de dan bijna 3 jaar oude Haagse peuter Michelle Willard spoorloos. Ze zou verkocht zijn, door haar vader nog wel. Vader Dick Willard heeft tegen zijn broer gezegd dat ze in goede handen is en in Spanje zou verblijven. Michelle zelf zou haar nieuwe identiteit zelf niet weten, zo verklaarde Dick. Hij zou haar onder een andere identiteit hebben verkocht. Vader Dick had alles zelf geregeld en Michelle zelf ook weggebracht. De exacte omstandigheden hoe Michelle is verdwenen is nooit bekend geworden. Vader Dick Willard wordt in 1991 vermoord en neemt vele geheimen mee zijn graf in. Michelle heeft nog familie en dat biedt theoretische gezien nog kansen. Zelfs na bijna 40 jaar. In Houston Texas verdween in 1981 een baby onder de naam 'Holly' onder bizarre omstandigheden. Haar beide ouders werden vermoord en de moordzaak is tot op heden nog niet opgelost. Maar het bijzondere is dat hun baby Holly niet op de plaats delict werd aang

UPDATE Cold case Germa van den Boom uit 1984.

UPDATE 21-04-2023 Op 20 oktober 2022 bracht de Peter R. de Vries Foundation de vermissingszaak van Germa van den Boom opnieuw onder de aandacht. Een beloning van een kwart miljoen euro werd uitgeloofd voor de tip die leidt naar de vondst van Germa. De deadline van zes maanden is voorbij en vanaf vandaag kan er geen aanspraak meer gemaakt worden op de beloning bij het aanbrengen van een nieuwe tip.  Het afgelopen half jaar zijn er rond de 275 tips binnengekomen bij de Foundation. Deze zijn allemaal zorgvuldig bekeken en (anoniem) doorgestuurd aan het cold caseteam van politie Eenheid Zeeland-West-Brabant. Het team is momenteel nog steeds bezig met de laatste tips uit te rechercheren. Het kwart miljoen euro blijft dan ook beschikbaar voor de gouden tip tot dat het cold caseteam alle tips die tot en met 20 april 2023 bij de Peter R. de Vries Foundation zijn binnengekomen heeft onderzocht. Wij verwachten dat we binnen enkele maanden bekend kunnen maken hoe dit onderzoek is afgerond.  Ondan

UPDATE: Hoge Raad doet uitspraak over onjuiste tekst bij beëdiging. Geen gevolgen zaak Nicky Verstappen.

Geen gevolgen voor opgeloste (lopende) cold casezaken. Het gebruik van een onjuiste tekst bij de beëdiging van een aantal raadsheren en raadsheren-plaatsvervanger in het gerechtshof ’s-Hertogenbosch leidt niet tot vernietiging van de uitspraken in de zaken die deze raadsheren (mee) hebben behandeld en beslist. Dat heeft de Hoge Raad vandaag geoordeeld n.a.v. twee vorderingen tot cassatie in het belang der wet; één in een strafzaak en één in een belastingzaak. Bekijk hier de uitspraak van de Hoge Raad ----------------------------------------- PG bij de Hoge Raad: het gebruik van een onjuiste tekst bij beëdigingen in het hof ‘s-Hertogenbosch hoeft niet te leiden tot vernietiging van uitspraken Conclusie PG Het gebruik van de onjuiste tekst bij de beëdigingen hoeft volgens de PG niet te leiden tot vernietiging van uitspraken in zaken die door deze raadsheren (mee) zijn behandeld en beslist. Dit legt hij in zijn vorderingen als volgt uit. Een beëdiging van een rechter of raadsheer heeft me