Misdaadjournalistiek blaast nieuw leven in Zaak Beckum: een serie verhalen en een podcast. Een need-to-know cold case.
Deze zaak is op de (opsporings)pagina's van justitie en politie niet terug te vinden, zover de zoektocht reikt. De reden voor het niet eenvoudig vinden van informatie over de 1700 cold cases in Nederland is dat justitie en politie geen centrale database beschikbaar stellen aan de maatschappij. Om bepaalde cold cases toch weer actueel te krijgen zijn nabestaanden afhankelijk van burgerparticipatie en misdaadjournalistiek. Ramon Kunst via mediabedrijf Tubantia duikt in de podcastserie de "Zaak Beckum". Een onschuldig gezin dat wordt aangevallen. Een gewelddadige seksbranche. Een arrestatieteamlid dat wordt doodgeschoten. Het klinkt als drie zaken, maar het is er één. Vragen rijzen als waarom een onschuldig gezin zomaar wordt aangevallen en hoe kan het dat deze zaak nog steeds niet is opgelost? In vijf afleveringen zoekt Ramon antwoorden in een zaak die nog steeds gevoelig ligt. De Beckumer 'verwisselmoord' is in 2022 exact 25 jaar geleden. Voldoende concrete aanwijzingen maar de zaak werd tot op heden nooit opgelost. Ook journalisten Jan Colijn en Tom Meerbeek van TVOost besteden aandacht aan de zaak, waarmee het weer volop in de actualiteit staat.
Zoals het er nu uitziet moet er sprake zijn van een vergismoord op het slachtoffer Alouis Meijerink een kwart eeuw geleden. De politie zou hele concrete aanwijzingen hebben in welke kringen de daders van de 'Beckumer verwisselmoord' gezocht moesten worden. Alle slachtoffers waren totaal onschuldig. Doel van de media-aandacht is dat er nog steeds personen rondlopen die iets weten over de zaak maar dit nog niet hebben getipt aan de journalisten of de politie.
De kennelijke vergismoord gaat over timmerman Alouis Meijerink (47) en zijn echtgenote Trudie, die beiden op grove wijze worden toegetakeld. Alouis overlijdt enkele weken later na het incident. De politie zet fors in met een speciaal team maar krijgt het bewijs tegen de vermoedelijke daders niet rond. De zaak speelt zich af in het rustieke dorpje Beckum nabij Hengelo en wordt landelijk nieuws. In de nacht van 23 op 24 augustus 1997 komt de dan 16-jarige zoon des huizes rond middernacht thuis na een avondje stappen. Voor het huis hoort hij via het openstaande raam van de slaapkamer zijn moeder binnen gillen. Eenmaal binnen vindt hij zijn vader zwaargewond liggend op de vloer van de garage. Later treft hij zijn moeder aan op bed. De zoon rent de straat op en buurtbewoners alarmerend de politie. Vader Alouis overlijdt en moeder belandt na de mishandeling in een rolstoel en moet lange tijd revalideren.
Het rechercheteam heeft geen enkel idee over het motief. Vader Meijerink blijkt timmerman en een liefhebbende vader. Zijn echtgenote werkt in de verpleging. De zaak heeft echter alle kenmerken van een afrekening in het criminele milieu. Het onderzoeksteam ontvangt informatie dat de daders zich mogelijk hebben vergist doordat ze het verkeerde huis zijn binnengedrongen. Het rechercheteam komt er al snel achter dat aan de overkant de 22-jarige Andreas K., woont. Iemand die zich ophoudt in de destijds hoogtijdagen van de Enschedese prostitutie en grote schulden in dit wereldje hebben. Het rechercheteam is vanaf dat moment overtuigd van het feit dat het om een vergismoord moet gaan en deze Andreas K. het doelwit was.
Het rechercheteam kreeg een verdachte in het vizier: de dan 42-jarige Benny S. uit Moordrecht. Als het zwaarbewapende arrestatieteam de woning binnendringt in Den Haag aan de Onyxstraat, opent Benny S. meteen het vuur. De 28-jarige Rotterdamse hoofdagente Allegonda Gremmer wordt dodelijk getroffen. Allegonda is tot op heden het eerste en enige vrouwelijke lid van een arrestatieteam geweest. Het wrange is dat de verdachte Benny S. een alibi had voor de nachtelijke mishandeling op het echtpaar Meijerink. S. krijgt uiteindelijk levenslang onder meer voor het doodschieten van Allegonda Gremmer.
Ondanks alle inzet van justitie en politie worden geen nieuwe aanknopingspunten gevonden en het actieve onderzoek stopt. De zaak wordt een cold case. Totdat in 2012 een tip binnenkomt met namen uit de prostitutiewereld die verantwoordelijk zouden zijn voor de (dodelijke) mishandeling. Forensische sporen worden met de nieuwste technieken nog een keer onderzocht, waarbij toch nog twee aanhoudingen worden verricht. Maar ook nu krijgen justitie en politie de zaak niet rond en de zaak raakt langzaam aan wederom in de vergetelheid. Ondanks de concrete aanwijzingen in welke hoek de daders zitten is het justitie en politie niet gelukt de zaak op te lossen. Ook de 15.000 euro tipgeld heeft geen gouden tip op kunnen leveren.
Kennelijk is de stap voor de persoon of de personen die de gouden wetenschap hebben over wie de mishandelingen hebben uitgevoerd om naar de politie te stappen te groot. Niet ondenkbaar als de potentiele tipgever zelf actief is in dit milieu. De podcast kan wellicht een bijdrage leveren om toch aan de gouden informatie te komen. Het zal niet de eerste podcast zijn die tot een veroordeling van een verdachte zal leiden.
Beluister hier de podcast over de Zaak Beckum
Bekijk hier het mediabericht