Duits cold caseteam vraagt publiek om telefoonboek uit 1989. En legt nu het publiek uit waarom. Groot onderzoek seriemoordenaar.
In Nederland kennen wij ook een aantal seriemoordenaars. In diezelfde periode dat zij actief waren zijn diverse andere moorden gepleegd, ook op kinderen, die tot op heden nog niet zijn opgelost. Zo wordt de inmiddels overleden Nederlandse seriemoordenaar Koos H. nog in verband gebracht met andere onopgeloste moorden in Nederland en daarbuiten. Zo zou Koos verantwoordelijk zijn voor de moord op de zogenaamde Zweedse meisjes. Wellicht kan het toekomstige landelijke cold case team van de Nationale Politie nog eens in de zaken duiken van bijvoorbeeld Koos H. Tenslotte kan met de huidige forensische techniek nog wel eens de waarheid achter de onopgeloste moorden worden achterhaald. In het buitenland worden steeds meer teams ingericht die verder onderzoek doen naar een specifieke seriemoordenaar, omdat niet uit te sluiten is dat deze daders meerdere moorden op hun geweten hebben. Zo heeft de Duitse politie ook een speciaal team ingericht dat onderzoek doet naar seriemoordenaar Kurt-Werner Wichmann. Het cold caseteam sluit niet uit dat ze nog tientallen misdrijven aan deze seriemoordenaar kan koppelen. In juli van dit jaar werd al aandacht besteed aan de oproep tot burgerparticipatie van de Duitse politie in een cold caseonderzoek. In de eerder onopgeloste strafzaak van de "Göhrde-moorden" was de politie ruim twee maanden geleden op zoek naar een oud telefoonboek uit 1989. Ze namen contact op met de bevolking - en kregen een exemplaar.
Wat hebben de rechercheurs gevonden? Ze hebben het nu gepubliceerd. Een meer dan 30 jaar oud telefoonboek hielp de onderzoekers in de zaak van de zogenaamde Göhrde-moorden. Vanwege het lopende onderzoek in juli jongstleden wilde het cold caseteam echter geen verdere informatie verstrekken. In juli vroeg de politie de bevolking om hulp omdat ze een spoor in een cold case nastreefde dat niet eerder was nagestreefd. Ze wilden bepaalde telefoonnummers uit die tijd vergelijken met het netnummer 040. Alleen: tot nu toe had het cold caseteam geen bijbehorend telefoonboek beschikbaar. Even later vonden de onderzoekers wat ze zochten. Inmiddels heeft het cold caseteam telefoonboeken uit die tijd ontvangen. Ze worden momenteel gearchiveerd zodat ze in andere gevallen kunnen worden gebruikt.
Volgens de politie is er naast de verstrekte telefoonboeken ook nadere informatie over het onderzoek ontvangen. "Er zijn ook contacten geweest met mensen die zich nog niet hebben gemeld", zegt de politiewoordvoerster. De "Göhrde-moorden" verwijzen naar de gewelddadige dood van twee echtparen in de gemeente Göhrde in de wijk Lüchow-Dannenberg in Nedersaksen in de zomer van 1989. Op 12 juli 1989 vonden bessenplukkers de zwaar ontbonden lichamen van Ursula en Peter Reinold. Ze waren naakt en verborgen onder takken. De twee slachtoffers zijn waarschijnlijk vermoord en gewurgd. Eveneens in juli 1989 werden de lichamen van Ingrid Warmbier uit Uelzen en Bernd-Michael Köpping uit Hannover ontdekt. Slechts ongeveer 800 meter van de eerste plaats delict. Bovendien werden de vermeende minnaars vermoord op dezelfde dag dat de Reinolds dood werden gevonden en stond het bos nog vol met politieagenten. Twee dagen later verdween Birgit Meier, de zus van het voormalige hoofd van de politie in Hamburg, Wolfgang Sielaff. Wat de politie destijds niet vermoedde: Alle zaken hebben met elkaar te maken. Verantwoordelijk voor de daden - dat is vandaag duidelijk - is de eerder veroordeelde begraafplaatstuinier Kurt-Werner Wichmann.
Wichmann, die eerder was veroordeeld voor verkrachting en poging tot moord, pleegde in 1993 zelfmoord terwijl hij op grond van andere aanklachten in de gevangenis zat. Volgens de wet mag er geen onderzoek worden gedaan naar de doden. Het dossier is gesloten. Het is dankzij Sielaff dat de zaak van vermiste personen begin jaren 2000 werd heropend - en uiteindelijk in verband werd gebracht met de Göhrde-moorden. Birgit's bloed werd gevonden op een oud bewijsstuk - handboeien die in het huis van Wichmann waren vastgemaakt - volgens een nieuwe analyse met behulp van moderne DNA-technologie. Als onderdeel van een routineonderzoek van de zaak werd ook een DNA-spoor gevonden in een van de auto's van de slachtoffers, dat ook aan de overleden Wichmann kon worden toegeschreven. De zaak werd als opgelost beschouwd, de politie sloot het dossier, maar Sielaff kon de verdwijning van zijn zus niet laten rusten. Op 29 juli 2017 liet hij met een zelf samengesteld team een autoput graven in de tuin van Wichmann. Ze troffen de botten aan van Birgit Meier, die volgens een autopsie in het hoofd was geschoten.
Aangezien de verdachte dood is, is de zaak juridisch gesloten. Maar onderzoekers geloven dat er een medeplichtige is. Soms ging de politie ervan uit dat er in heel Duitsland nog 200 andere misdaden zijn die aan deze seriemoordenaar gekoppeld kunnen worden. De politie van Lüneburg heeft daarom een speciaal bureau opgericht dat ook andere mogelijke misdaden van Kurt-Werner Wichmann landelijk onderzoekt. De afdeling "Cold Case" van de politie van Lüneburg doet sinds 2017 onderzoek naar de zaak.
Bekijk het mediabericht
Bekijk een achtergrondverhaal over Koos H.