Doorgaan naar hoofdcontent

Fenomeen John E. Douglas (Mindhunter) vanaf heden Voorzitter Emeritus van befaamd instituut Cold Case Foundation.

Qua forensische technieken loopt Nederland ver vooruit in de wereld, echter de organisatie van de aanpak van cold cases laat nog te wensen over als het gaat om specialistische onderzoekers, geld en middelen. Nederland kent geen centrale cold caseorganisatie en politiek en bestuur nemen nauwelijks verantwoording of de verantwoordelijkheid voor de aanpak van cold cases. In de Verenigde Staten is inmiddels een cold case-wet aangenomen, die mede tot stand is gekomen door de druk van gerenommeerde cold casespecialisten in het veld. Een verontrustende studie van FBI-gegevens wees uit dat sinds 1995 het Amerikaanse gemiddelde van opgeloste moorden in de Verenigde Staten slechts ongeveer 64% bedraagt, waardoor 36% van de moorden jaarlijks onopgelost blijft. Deze berg onopgeloste Cold Case-moorden geeft een toenemende financiële en werkdruk op de politieorganisatie en de cold casespecialisten die toegewezen zijn om aan deze zaken te werken. Laat staan de druk op de nabestaanden die zo graag antwoorden willen hebben over wat er met het slachtoffer is gebeurd. 

Voor de gerenommeerde Amerikaanse Cold Case Foundation is de sleutel en voorwaardelijke factor dat aan cold cases blijvend gewerkt wordt. Het is niet door gebrek aan belangstelling dat zaken "koud" worden en soms schijnbaar worden vergeten; ze worden nooit vergeten door de slachtoffers, hun families of door de onderzoekers die met hen hebben gewerkt. Het doel is dat een Cold Case nooit wordt overgeleverd aan onvoldoende financiering of anderszins beschikbare middelen. De behoefte van politiemensen, officieren van justitie en forensische medewerkers om Cold Cases op te lossen is altijd aanwezig, maar de middelen en het budget om deze gewelddadige misdaden op te lossen zijn dat niet.

De Cold Case Foundation heeft het geluk en zijn erg trots dat John E. Douglas de eerste voorzitter van de raad van bestuur van de Cold Case Foundation is geweest. Hij heeft die rol de afgelopen vijf jaar vervuld en was ook een van de stichtende leden. Zijn pioniersgeest, innovatieve instincten en onderzoeksvermogen zijn ongeëvenaard. Zijn inspanningen namens de stichting zijn en blijven van vitaal belang voor de missie en het succes van de Cold Case Foundation. John is echt een inspiratie voor de hele organisatie. Het is met deze geest van dankbaarheid in het achterhoofd dat de Cold Case Foundation hem tot voorzitter emeritus heeft benoemd.​ John E. Douglas blijft aan als adviseur. 

Als hoofd van de Investigative Support Unit van de FBI, het team dat de meest verbijsterende en zinloze onopgeloste geweldsmisdrijven aanpakte, is Douglas de man die een nieuw tijdperk inluidde in gedragswetenschap en criminele profilering. Douglas kan zowel als roofdier en als prooi denken. Hij onderzoekt een plaats delict en maakt profielen van de daders, beschrijft hun gewoonten en voorspelt hun volgende stappen. Hij heeft de politie in de Verenigde Staten en over de hele wereld bijgestaan ​​met profielen, onderzoekstechnieken en proactieve strategieën bij de jacht op enkele van de meest beruchte en sadistische criminelen van onze tijd: 

  • De Trailside Killer in San Francisco
  • de kindermoordenaar uit Atlanta
  • de Tylenol-vergiftiger
  • de man die in de bossen van Alaska op prostituees als sport opjaagde
  • de Green River-moordenaar in Seattle
Douglas ontwikkelde het eerste psychologische profiel van de Unabomber, maar in eerste instantie werkte de FBI tegen als het ging om zijn baanbrekende technieken. Zijn agressieve actieplan werd genegeerd. Jaren later werd echter bevestigd dat zijn aanvankelijke profiel meer dan 85% nauwkeurig was. Hij heeft tientallen seriemoordenaars en moordenaars geconfronteerd, geïnterviewd en bestudeerd voor een baanbrekend onderzoek - waaronder Charles Manson, Sirhan Sirhan, Richard Speck, John Wayne Gacy, "Son of Sam" David Berkowitz en James Earl Ray - om binnen te komen in hun geesten en om hun motieven, motivaties en methoden te begrijpen.

Uiteindelijk kon Douglas opsporingsinstanties helpen een strategie op te bouwen om verdachten te ondervragen en te vervolgen. Over de werkzaamheden van Douglas is een boek verschenen, wat absoluut tot de vakliteratuur moet horen van elke cold caseonderzoeker. Het waargebeurde bestverkochte verhaal en de inspiratie achter de populaire Netflix-show over hoe een ondergefinancierd FBI-team de eerste werd die de duistere wereld van seriemoordenaars verkende. Over criminele profilering en gedragswetenschap. Mindhunter een echte misdaadklassieker. 

Bekijk de pagina over John E. Douglas op de website Cold Case Foundation
Bekijk Wikipedia


Populaire posts van deze blog

Kindervermissingen. Doodverklaard. Michelle Willard en anderen. Na 40 jaar toch gevonden.

Om eerst maar een voorbeeld te pakken. In 1985 verdwijnt de dan bijna 3 jaar oude Haagse peuter Michelle Willard spoorloos. Ze zou verkocht zijn, door haar vader nog wel. Vader Dick Willard heeft tegen zijn broer gezegd dat ze in goede handen is en in Spanje zou verblijven. Michelle zelf zou haar nieuwe identiteit zelf niet weten, zo verklaarde Dick. Hij zou haar onder een andere identiteit hebben verkocht. Vader Dick had alles zelf geregeld en Michelle zelf ook weggebracht. De exacte omstandigheden hoe Michelle is verdwenen is nooit bekend geworden. Vader Dick Willard wordt in 1991 vermoord en neemt vele geheimen mee zijn graf in. Michelle heeft nog familie en dat biedt theoretische gezien nog kansen. Zelfs na bijna 40 jaar. In Houston Texas verdween in 1981 een baby onder de naam 'Holly' onder bizarre omstandigheden. Haar beide ouders werden vermoord en de moordzaak is tot op heden nog niet opgelost. Maar het bijzondere is dat hun baby Holly niet op de plaats delict werd aang

UPDATE Cold case Germa van den Boom uit 1984.

UPDATE 21-04-2023 Op 20 oktober 2022 bracht de Peter R. de Vries Foundation de vermissingszaak van Germa van den Boom opnieuw onder de aandacht. Een beloning van een kwart miljoen euro werd uitgeloofd voor de tip die leidt naar de vondst van Germa. De deadline van zes maanden is voorbij en vanaf vandaag kan er geen aanspraak meer gemaakt worden op de beloning bij het aanbrengen van een nieuwe tip.  Het afgelopen half jaar zijn er rond de 275 tips binnengekomen bij de Foundation. Deze zijn allemaal zorgvuldig bekeken en (anoniem) doorgestuurd aan het cold caseteam van politie Eenheid Zeeland-West-Brabant. Het team is momenteel nog steeds bezig met de laatste tips uit te rechercheren. Het kwart miljoen euro blijft dan ook beschikbaar voor de gouden tip tot dat het cold caseteam alle tips die tot en met 20 april 2023 bij de Peter R. de Vries Foundation zijn binnengekomen heeft onderzocht. Wij verwachten dat we binnen enkele maanden bekend kunnen maken hoe dit onderzoek is afgerond.  Ondan

UPDATE: Hoge Raad doet uitspraak over onjuiste tekst bij beëdiging. Geen gevolgen zaak Nicky Verstappen.

Geen gevolgen voor opgeloste (lopende) cold casezaken. Het gebruik van een onjuiste tekst bij de beëdiging van een aantal raadsheren en raadsheren-plaatsvervanger in het gerechtshof ’s-Hertogenbosch leidt niet tot vernietiging van de uitspraken in de zaken die deze raadsheren (mee) hebben behandeld en beslist. Dat heeft de Hoge Raad vandaag geoordeeld n.a.v. twee vorderingen tot cassatie in het belang der wet; één in een strafzaak en één in een belastingzaak. Bekijk hier de uitspraak van de Hoge Raad ----------------------------------------- PG bij de Hoge Raad: het gebruik van een onjuiste tekst bij beëdigingen in het hof ‘s-Hertogenbosch hoeft niet te leiden tot vernietiging van uitspraken Conclusie PG Het gebruik van de onjuiste tekst bij de beëdigingen hoeft volgens de PG niet te leiden tot vernietiging van uitspraken in zaken die door deze raadsheren (mee) zijn behandeld en beslist. Dit legt hij in zijn vorderingen als volgt uit. Een beëdiging van een rechter of raadsheer heeft me