Frankrijk werft gerenommeerde magistraten voor landelijk cold caseteam. Intensieve beleidsvorming nu in de praktijk.
Frankrijk heeft een streng beleid als het gaat om de aanpak van cold cases en kiest voor een gespecialiseerde centralisatie. Afgelopen week legden Benjamin Deparis, voorzitter van het gerechtshof Nanterre en officier van justitie Pascal Prache de werking uit van deze nieuwe structuur voor cold cases tijdens een persconferentie. Het landelijke team houdt zich alleen bezig met gevallen van seriële en onopgeloste misdaden. Frankrijk is in 2019 begonnen met beleidsontwikkeling en sinds 1 maart 2022 krijgt de structuur langzaam aan vorm. Voornoemde Deparis en Prache zoeken met regelmaat de media op om de voortgang te bespreken. Binnen de Franse structuur zijn ook zeer gerenommeerde magistraten geworven, zoals Sabine Khéris, bekend van haar rol in de Michel Fourniret-zaak (Monster van Ardennen die tot levenslang is veroordeeld en in 2021 is overleden). Ze zal samenwerken met Emmanuelle Ducos, een gerenommeerde mensenrechtenmagistraat en met Nathalie Turquey, bekend van de "Grêlé"-affaire. Deze affaire betreft een bijzondere wending nadat de tot in 2021 onbekende Francois Verove zelfmoord pleegde, maar uit DNA onderzoek bleek dat hij een seriemoordenaar bleek te zijn waar justitie en politie al 35 jaar naar op zoek waren.
Het aantal leden van het landelijke cold caseteam is de afgelopen maanden met vijf vermenigvuldigd, ook omdat steeds meer dossiers door het team worden overgenomen van de districten. In enkele maanden heeft het team nieuwe 37 cold cases in onderzoek. Door een streng selectiebeleid wordt ook getracht om de effectiviteit van het team zo optimaal mogelijk te maken. Het aantal zaken ligt nu op 193 stuks.
Bijzonder te vermelden is dat drie dossiers van bekende daders zijn gestart met het in beeld brengen van hun 'criminele reizen'. Op deze manier probeert het team onder andere met hun DNA andere zaken te linken aan de personen.
Deparis en Prache benadrukten tijdens de persconferentie dat het primaire belang van het team is om voor de families antwoorden te vinden. Ook is aangegeven dat de dossiers die in behandeling zijn hiervoor een "meerwaarde" kunnen hebben en kansrijk zijn. Ook de nieuwe technieken moeten hier een bijdrage aan leveren. Het doel is om het aantal gerenommeerde magistraten tegen het jaar 2023-2024 nog verder uit te breiden.
Het beleid van de Franse justitie is om zichtbaar verantwoording te nemen en zich verantwoordelijk te voelen voor de aanpak van cold cases.