Doorgaan naar hoofdcontent

UPDATE Nieuwe aflevering podcast. Burgerparticipatie. Studenten. Cold case "Nieuwjaarsmoord met slachtoffer Marja Nijholt.

Update 10-02-2023 In deze aflevering duikt Bureau Dupin dieper in de telecommunicatie data die van de politie is ontvangen. Daar worden patronen gezien die de politie niet heeft gezien, en ontdekt Bureau Dupin personen die voor verder onderzoek heel interessant kunnen zijn. Verder wordt gesproken met de bewoners van het huis waar Marja dood op de oprit werd gevonden. Voor de eerste keer brengen zij hun verhaal naar buiten. Wat is er waar van het gerucht dat zij Marja op oudejaarsnacht nog gesproken zouden hebben? 

Bekijk de pagina over de podcast

-------------------------------

Update: 10-10-2022 Naast studenten wordt in samenwerking met Openbaar Ministerie en politie nu ook burgerparticipatie ingezet. Burgerparticipatie is zeker niet nieuw in cold caseonderzoeken. Dit initiatief onderscheidt zich door het zelfsturende online element op grote schaal, want meer dan 1000 burgers proberen met elkaar de moord op Marja Nijholt op te lossen. Zij werd acht jaar geleden dood aangetroffen in een voortuin in Oss en van de dader ontbreekt elk spoor. Peter de Kock leidt dit burgercollectief dat de moordzaak onderzoekt. Voormalig politiewoordvoerder Ellie Lust weet hoe belangrijk de hulp van burgers kan zijn in het oplossen van dit soort zaken en steunt het onderzoek. Waarom hebben zij nou juist voor deze zaak gekozen?


-----------------------------------

BNNVARA besteedde aandacht aan het onderzoek rond Marja Nijholt. 

-------------------------------------

Dinsdag 1 januari 2013, rond 10:20 uur, vindt een man die zijn hond uitlaat op de Berghemseweg in Oss, het lichaam van een dode vrouw. Het blijkt om Marja Nijholt (48) uit Enschede te gaan. Ze is door geweld om het leven gekomen. Marja woonde met haar vriend in een huisje aan de Bonairestraat in Enschede. Ze was vrolijk en lief, maar ook verward. Soms dacht ze ook dat er mensen waren die het op haar gemunt hadden, maar ondanks haar angsten, was ze nooit agressief. Op zaterdag 29 december 2012 stapt Marja met haar fiets op de trein vanuit Enschede naar het net over de Duitse grens gelegen plaatsje Gronau. Ze checkt in bij hotel Fritz aan de Enschederstrasse. Ze blijft er twee nachten, ze is volgens de manager duidelijk angstig en vertelt aan verschillende mensen dat iemand haar achtervolgt. Op maandagochtend 31 december vertelt de manager aan Marja dat een Nederlandse man naar het hotel gebeld heeft en naar haar vroeg. Marja schrikt hevig en halsoverkop vertrekt ze. De zaak is tot op de dag van vandaag een cold case. 

Studenten van de Jheronimus Academy of Data Science (JADS) werken mee aan de cold case-zaak, inmiddels bekend als ‘De Nieuwjaarsmoord’ en deden een bijzondere ontdekking. Een aantal studenten van de Jheronimus Academy of Data Science (JADS) vullen hun studententijd op deze bijzondere manier in. Zij werken samen met de Politie Eenheid Oost-Brabant aan lopende politieonderzoeken. In dit onderzoek analyseerden JADS-studenten telecomdata en deden daarbij een opmerkelijke ontdekking. De JADS-Studenten kwamen erachter dat Marja Nijholt hoogstwaarschijnlijk niet één maar twee telefoons in gebruik had. Dat is opmerkelijk omdat dit nog niet eerder in het onderzoek naar voren kwam. Daarnaast springt het codenummer 9104 bij de studenten in het oog. Dit codenummer verwijst volgens hen naar het hotel in Gronau, waar Nijholt verbleef. Op de ochtend van 31 december 2012 belt een Nederlandse man naar dit hotel en vraagt naar haar aanwezigheid. Wanneer de hoteleigenaar Marja over dit telefoongesprek vertelt, verlaat zij in paniek het hotel. Ze neemt de trein terug naar Enschede om vervolgens door te reizen naar Oss. De plek waar zij haar einde vindt.

Als deze suggestie klopt en het codenummer 9104 inderdaad verwijst naar het hotel in Gronau, dan wijst dezelfde dataset uit dat dit hotel in de laatste dagen van 2012 drie keer gebeld is. Een van deze telefoongesprekken is voor de politie oninteressant omdat het gepleegd is voordat Nijholt bij het hotel incheckte. Dit telefoongesprek kan dan ook niets te maken hebben met haar plotselinge vertrek naar Oss. Het derde telefoongesprek ligt (net als het eerste gesprek) buiten de tijdlijn van het onderzoek. Het is namelijk gepleegd nadat Nijholt het hotel verliet en daarom voor de politie dus  oninteressant. Hierdoor blijft er slechts één telefoongesprek binnen de tijdlijn over. Hoogstwaarschijnlijk is dit gesprek gepleegd met de telefoon van Nijholt. Haar codenummer komt namelijk – zo vermoeden de studenten – overeen met dit gepleegde telefoontje. Merkwaardig genoeg betekent dit dat het hotel slechts één keer werd gebeld in de dagen dat Nijholt daar verbleef. Nota bene door haar eigen telefoonnummer. 

Naar aanleiding van deze analyse door de JADS-studenten komen vragen in het onderzoek bovendrijven die de politie nog niet eerder stelde: waar was de telefoon van Nijholt op 30 december om zes uur ’s avonds? Belde ze zelf met het hotel of maakte iemand anders gebruik van haar telefoon? En was het dit specifieke belletje dat haar zo bang maakte? Het zijn vragen die tot op heden onbeantwoord blijven. Dat de betrokkenheid van JADS-studenten in politieonderzoeken naar meer smaakt, blijkt uit de nieuwe mantelovereenkomst tussen de JADS en de Politie Eenheid Oost-Brabant. 

Bekijk het mediabericht
Bekijk de website van JADS
Bekijk de website van Bureau Dupin
Bekijk de pagina over Marja Nijholt
Bekijk de opsporingspagina van de politie

Populaire posts van deze blog

Kindervermissingen. Doodverklaard. Michelle Willard en anderen. Na 40 jaar toch gevonden.

Om eerst maar een voorbeeld te pakken. In 1985 verdwijnt de dan bijna 3 jaar oude Haagse peuter Michelle Willard spoorloos. Ze zou verkocht zijn, door haar vader nog wel. Vader Dick Willard heeft tegen zijn broer gezegd dat ze in goede handen is en in Spanje zou verblijven. Michelle zelf zou haar nieuwe identiteit zelf niet weten, zo verklaarde Dick. Hij zou haar onder een andere identiteit hebben verkocht. Vader Dick had alles zelf geregeld en Michelle zelf ook weggebracht. De exacte omstandigheden hoe Michelle is verdwenen is nooit bekend geworden. Vader Dick Willard wordt in 1991 vermoord en neemt vele geheimen mee zijn graf in. Michelle heeft nog familie en dat biedt theoretische gezien nog kansen. Zelfs na bijna 40 jaar. In Houston Texas verdween in 1981 een baby onder de naam 'Holly' onder bizarre omstandigheden. Haar beide ouders werden vermoord en de moordzaak is tot op heden nog niet opgelost. Maar het bijzondere is dat hun baby Holly niet op de plaats delict werd aang

UPDATE Cold case Germa van den Boom uit 1984.

UPDATE 21-04-2023 Op 20 oktober 2022 bracht de Peter R. de Vries Foundation de vermissingszaak van Germa van den Boom opnieuw onder de aandacht. Een beloning van een kwart miljoen euro werd uitgeloofd voor de tip die leidt naar de vondst van Germa. De deadline van zes maanden is voorbij en vanaf vandaag kan er geen aanspraak meer gemaakt worden op de beloning bij het aanbrengen van een nieuwe tip.  Het afgelopen half jaar zijn er rond de 275 tips binnengekomen bij de Foundation. Deze zijn allemaal zorgvuldig bekeken en (anoniem) doorgestuurd aan het cold caseteam van politie Eenheid Zeeland-West-Brabant. Het team is momenteel nog steeds bezig met de laatste tips uit te rechercheren. Het kwart miljoen euro blijft dan ook beschikbaar voor de gouden tip tot dat het cold caseteam alle tips die tot en met 20 april 2023 bij de Peter R. de Vries Foundation zijn binnengekomen heeft onderzocht. Wij verwachten dat we binnen enkele maanden bekend kunnen maken hoe dit onderzoek is afgerond.  Ondan

UPDATE: Hoge Raad doet uitspraak over onjuiste tekst bij beëdiging. Geen gevolgen zaak Nicky Verstappen.

Geen gevolgen voor opgeloste (lopende) cold casezaken. Het gebruik van een onjuiste tekst bij de beëdiging van een aantal raadsheren en raadsheren-plaatsvervanger in het gerechtshof ’s-Hertogenbosch leidt niet tot vernietiging van de uitspraken in de zaken die deze raadsheren (mee) hebben behandeld en beslist. Dat heeft de Hoge Raad vandaag geoordeeld n.a.v. twee vorderingen tot cassatie in het belang der wet; één in een strafzaak en één in een belastingzaak. Bekijk hier de uitspraak van de Hoge Raad ----------------------------------------- PG bij de Hoge Raad: het gebruik van een onjuiste tekst bij beëdigingen in het hof ‘s-Hertogenbosch hoeft niet te leiden tot vernietiging van uitspraken Conclusie PG Het gebruik van de onjuiste tekst bij de beëdigingen hoeft volgens de PG niet te leiden tot vernietiging van uitspraken in zaken die door deze raadsheren (mee) zijn behandeld en beslist. Dit legt hij in zijn vorderingen als volgt uit. Een beëdiging van een rechter of raadsheer heeft me