Update over cold case Wies Hensen: Burgerinitiatief voert druk op. Waarom zwijgen mensen in deze verschrikkelijke zaak.
UPDATE 13-11-2023 De lokale media Cranendonck24 en Valkenswaard24 storten zich op een inmiddels landelijk bekende cold casezaak. Een zeer te waarderen initiatief, daar in het verleden een journalistieke investering al eerder mee heeft geholpen bij de waarheidsvinding in cold cases en vermiste personen. Absoluut een nieuwsplatform om te blijven volgen om op de hoogte te blijven rond de zaak van Wies Hensen, waarbij twee sleuths zich vol storten op de zaak. Als een Peter R. de Vries in de dop gaan Joop Donkers en Sander Meyer op zoek naar de moordenaars van Wies Hensen. Een cold case die al 34 jaar onopgelost is. Ze hebben voor hun burgerinitiatief de volledige steun van Annelies Hensen, de zus van Wies. Op Cranendonck24 en Valkenswaard24 lees je al hun bevindingen en verhalen. Het eerste verhaal staat online, daarin komt zus Annelies aan het woord. Wies werd op 29 augustus 1989 om 21.45 uur nog gezien op de Budelse kermis. Ze was met twee jongemannen die volgens getuigen niet uit Budel zelf kwamen. Twee uur later zag een buurtbewoner 18 kilometer verderop aan de Loonderweg in Dommelen een bestelbusje stoppen. Hij hoorde open- en dichtslaande deuren en gerommel in de laadruimte, waarna het busje met gedoofde lichten wegreed. Precies op die plek vonden fietsers de volgende ochtend het dode en ontkleedde lichaam van Wies. Ze was door verstikking om het leven gekomen.
Op de speciale pagina's van Cranendonck24 en Valkenswaard24 over Wies Hensen, vind je al het nieuws gebundeld. Daar verschijnen ook de blogs van Joop Donkers en Sander Meyer. Met een website en Facebookpagina wil een burgerinitiatief het publiek opnieuw betrekken bij het oplossen van de in 1989 gepleegde moord op de 32-jarige Wies Hensen uit Budel. De initiatiefnemers denken dat er mensen zijn die meer kunnen vertellen over ‘een destijds al ouder en lawaaierig bestelbusje’ én over twee jongemannen, van wie er één opvallend blonde krullen had. Hoewel destijds enkele mannen zijn gearresteerd, werd de zaak niet opgelost. In 2021 lanceerde de politie Oost-Brabant een ongekend publiciteitsoffensief, nadat het Nederlands Forensisch Instituut uit oud sporenmateriaal een bruikbaar DNA-spoor had weten vast te stellen. Met onder meer een vierdelige podcastserie vroeg de politie het publiek opnieuw om mee te denken. Het leverde zo’n 200 tips op. Maar zonder het gewenste resultaat.
Met de website wieshensen.nl richten initiatiefnemers Joop Donkers en Sander Meyer zich opnieuw tot het publiek. Met name vragen ze de twintigers van toen in de regio Valkenswaard en Cranendonck nog eens goed te graven in hun geheugen én in hun oude fotoalbums. "Er móeten mensen zijn die herinneringen hebben aan het destijds al oudere en lawaaierige bestelbusje met aan de rechterkant een rolluik en aan de linkerkant waarschijnlijk een schuifdeur", zeggen Joop en Sander. "Datzelfde geldt voor de twee jongemannen, met name de wat grotere man, 1,80 à 1,85 meter, met zijn opvallende blonde krullen tot op de schouders. De andere man was iets kleiner. Hij had donker en als ‘borstelig’ omschreven haar." De familie van Wies hoopt dat er na 34 jaar een antwoord komt op hun vragen. Ze steunen het nieuwe initiatief dan ook van harte.
'Waarom zwijgen? Iedereen wil toch dat de moordzaak rond Wies Hensen oplost wordt?' In 2021 zei Jeroen Snellen, op dat moment coördinator van het cold case-team van de politie Oost-Brabant, in de media dat hij ervan overtuigd is dat er in de regio mensen moeten zijn die meer weten over de zaak Wies Hensen, maar die zwijgen.
"Waarom zwijgen? Iedereen wil toch dat een moordzaak wordt opgelost? Er is maar één persoon van wie je enigszins begrijpt dat hij tot op de dag van vandaag zwijgt. De dader zelf. Spreken gaat leiden tot een flinke celstraf, maar ook enorm gezichtsverlies. Als hij nog leeft, is de dader inmiddels eind 50 of begin 60. Getrouwd, kinderen, kleinkinderen, wie zal het zeggen? Anders dan de familie van Wies is deze man op een bepaalde manier ‘gewoon' door kunnen gaan met zijn leven. Tegelijk sleept hij wel een verhaal met zich mee dat hij nergens kwijt kan. Ooit zal er een moment komen dat deze ongemakkelijke waarheid over (o)pa toch op tafel komt. Pijnlijk, maar uiteindelijk beter dan de waarheid mee het graf in te nemen. Het zwijgen van de dader is een eenzaam en onmogelijk zwijgen. Dat geldt ook voor familieleden van de dader, mocht die inmiddels zijn overleden. Linksom of rechtsom, de waarheid komt een keer aan het licht.
Een heel ander zwijgen is dat van een eventuele handlanger. Ook die houdt al 34 jaar de kaken stijf op elkaar. Met zijn zwijgen is hij loyaal aan de dader, misschien wel zijn ‘blood brother’. Maar in zo’n vriendschap kunnen in die 34 jaar natuurlijk wel wat barstjes zijn ontstaan. Als de vriendschap over is, of als de dader is overleden, ontstaat er ruimte om het zwijgen te doorbreken. Loyaliteit is mooi, zolang het om kwajongensstreken gaat. Maar in dit geval gaat het om moord. Kom op zeg. Het beschermen van de dader gaat hier keihard ten koste van de familie van Wies. De keuze om de dader uit de wind (én uit de bak) te houden, is tegelijk een keuze om de familie van Wies ook na zoveel jaren in onwetendheid te houden. Een heel ander zwijgen, dit noemen we een beschermend én beschamend zwijgen. Nog weer een andere vorm van zwijgen komen we tegen in enkele reacties op social media. Met een grote stelligheid komen mensen met uitspraken als: ‘dit gaat nooit opgelost worden’ of ‘die dader ga je nooit vinden’. Er zit zoveel stelligheid in dat het bijna lijkt alsof deze mensen meer weten. Dat ze iets óf iemand in bescherming nemen. We hebben al een paar keer rechtstreeks contact gezocht. Maar mensen die op sociale media de stevigste uitspraken doen, reageren op een directe persoonlijke vraag vaak met stilzwijgen. Het voelt als een schreeuwerig en tegelijk angstig zwijgen. Mogelijk is de prijs voor praten te hoog.
Het ene zwijgen is het andere niet. Tot nu toe zwijgt de dader. Dat begrijpen we. Maar het zwijgen van een eventuele handlanger is van een andere orde, net als het zwijgen van mensen die meer weten. Zwijgen over een geheim is een zware last, voor jezelf maar ook voor je partner, je kinderen en kleinkinderen. Spreken ontlast, het geeft lucht, voor iedereen. Voor wie met een goede reden zwijgt: besef dat je ook anoniem kunt tippen. Dat kan via het tipformulier. Maar op verzoek van één van onze tipgevers bieden we je ook de mogelijkheid om je tip anoniem per brief aan ons te sturen. Dus. Wie zijn hart wil luchten, wie genoeg heeft van het zwijgen, wie er naar snakt dat de waarheid eindelijk boven water komt? Schrijf of typ je tip en stuur deze in een gesloten envelop aan:
Team wieshensen.nl
p/a Parochie Heilige Willibrord
T.a.v. dhr. Pastoor N. van der Sluis
Markt 55
5554 CA Valkenswaard
De parochie staat erop hier te vermelden dat zij inhoudelijk niets met de zaak zelf te maken heeft. Noch pastoor Van der Sluis, noch een van zijn medewerkers, zal jouw brieven openen of lezen. Alleen het team achter wieshensen.nl neemt kennis van jouw tip."
Bekijk speciale website over Wies Hensen
Bekijk mediabericht
Bekijk mediabericht
Bekijk mediabericht
Bekijk mediabericht
Bezoek de websites links https://cranendonck24.nl/ en https://valkenswaard24.nl/
----------------------------------------------------------------------------------------------------
UPDATE 20-03-2023 Geen persconferentie. Geen uitgebreid persbericht. Slechts in een artikeltje in de Telegraaf wordt een update gegeven over de stand van zaken rond Wies Hensen. De zaak gaat weer in de kast volgens de Telegraaf, ondanks dat er kennelijk een nieuw DNA-profiel is. Het Openbaar Ministerie en de Eenheid Brabant-Oost hebben verder geen mededelingen gedaan anders dan dat informatie en tips zijn uitgelopen. Over het toekomstig gebruik van het DNA-materiaal wordt geen helderheid verschaft.
Na bijna twee jaar van intensief rechercheonderzoek gaat een van de oudste cold cases van het land weer in de kast. Het blijft onduidelijk wie de 32-jarige Wies Hensen uit Budel in 1989 na het bezoek aan een kermis om het leven bracht. Het leek zo hoopvol in de zomer van 2021. Eindelijk beschikte de recherche over een dna-profiel van de vermoedelijke dader. De politie zette veertien rechercheurs op de zaak en lanceerde een grootscheepse campagne in de jacht op de dader. Maar het nieuwe profiel, de massale aandacht, een verhoogde beloning van 30.000 euro en bijna 200 tips brachten niet de gehoopte doorbraak. ,,Het onderzoek naar de informatie die is voortgekomen uit tips en verhoren is afgerond. Eventuele getuigen en tipgevers die zich alsnog aandienen worden gehoord. Vooralsnog heeft alle informatie en het onderzoek dat is gedaan niet geleid tot een concreet resultaat”, laat de politie Oost-Brabant weten aan De Telegraaf.
Wies Hensen verdween op 29 augustus 1989 van de kermis in haar woonplaats. De volgende dag werd ze dood teruggevonden in een sloot in Dommelen. Ze bleek door verstikking om het leven gekomen, de politie gaat uit van een seksueel motief. Het lichaam was op mensonterende wijze gedumpt. Een dader is nooit gevonden. De politie startte in augustus een grote publiciteitscampagne waarin voor het eerst een virtualrealitybril werd ingezet. De politie stond vier dagen lang met een Mobiel Media Lab op de kermis in Budel waar Wies 32 jaar eerder verdween. Via de VR-bril konden bezoekers de plaats delict, de plek waar Wies Hensen gevonden is, bekijken.
------------------------------
Via de afdeling (Opsporings)communicatie laat de politie altijd wel weten 'met de zaak bezig te zijn' op de vraag wat de stand van zaken is, maar welke capaciteit beschikbaar is en wat de samenstelling van het team is wordt in dit soort berichten niet meegegeven. De vraag is hoeveel fte's nu precies aan het werk zijn aan de volgende zaak? Heeft de politie ook geïnvesteerd in cold casespecialisten die de zaak nu bekijken? Wat doet de politie nu anders vakinhoudelijk? Zo is het al een tijdje stil rondom de cold case van Wies Hensen. De politie laat bij navraag van nieuwssite Valkenswaard24 weten dat er meer dan 200 tips binnengekomen zijn. Tot op heden heeft het nog niet geleid tot een veroordeling van een verdachte. Dit was voor de politie reden genoeg voor een grote publiciteitscampagne in 2021, waarin een uniek middel voor het eerst is ingezet: de Virtual Reality-bril. De campagne werd afgetrapt met een speciale uitzending van Opsporing Verzocht en de lancering van een podcast over de zaak. Vier dagen lang stonden de politie een zogenaamd Mobiel Media Lab bij de kermis in Budel waar Wies 32 jaar geleden verdween. Toch is het daarna behoorlijk stil geworden rondom de cold case van Wies Hensen. Een woordvoerder laat nu weten: "Het cold case-onderzoek rondom de dood van Wies Hensen is nog steeds actueel. Getuigen die zich aandienen worden gehoord en het forensisch onderzoek loopt." Daarbij laat de politie weten dat vele personen al als getuige gehoord zijn en forensische onderzoeken zijn ingesteld. "Er wordt nog steeds onderzoek verricht naar aanleiding van de informatie die voortgekomen is uit deze verhoren." Sinds afgelopen december zijn er nog tientallen tips bijgekomen, vertelt de politie.
Op dinsdagavond 29 augustus 1989 verdween de toen 32 jaar jonge vrouw, Wies Hensen uit Budel, van de kermis in in haar woonplaats. Zij werd de volgende dag dood gevonden in een sloot te Dommelen/ Valkenswaard. Wies werd naakt aangetroffen en bleek door verwurging/verstikking om het leven te zijn gebracht. Een deel van haar kleding werd in de directe nabijheid van het slachtoffer aangetroffen. Gezien de omstandigheden waaronder Wies werd aangetroffen wordt een seksueel motief aannemelijk geacht. Wies was een bekende verschijning in Budel en omstreken en was opmerkelijk sterk voor een vrouw. Zij werd op de avond van haar verdwijning door diverse Budelse mensen gezien in het bijzijn van 2 à 3 mannen waarvan een persoon opvallend blond/ geblondeerd haar had. Deze mannen werden door de getuigen niet herkend. Omdat het ook kermis was in Dommelen is Wies mogelijk met onbekenden daar naartoe gegaan. Laat in de avond van haar verdwijning werd er in de directe omgeving van de vindplaats een bestelbus gezien. De bestuurder hiervan is nooit bekend geworden. In het onderzoek werden een aantal personen aangehouden maar van betrokkenheid bij de dood van Wies is uit het onderzoek niet gebleken.
Maar de kritische vraag blijft: uit hoeveel leden bestaat het onderzoeksteam en wat zijn de achtergronden en vaardigheden van de huidige teamleden?