Doorgaan naar hoofdcontent

Belgische media besteedt aandacht cold case 2003. Ook in België doorontwikkeling gaande in cold cases en vermiste personen.

In de Belgische media wordt aandacht gevraagd voor een cold case uit 2003. De teruggetrokken Frans Sips (72) werd dood aangetroffen met een bromfiets op zijn hoofd: “Elk uur dat de dader krijgt om zich uit de voeten te maken, is er één te veel”. Veel volk heeft hij nooit over de vloer gekregen, maar het ‘bezoek’ dat Frans Sips (72) begin 2003 kreeg, was op z’n zachtst gezegd ongewenst. De zeventiger wordt op 6 januari aangetroffen in de hal, liggend in een plas bloed met een bromfiets op zijn hoofd. Niet voorafgegaan door een ongeluk, wel door een schermutseling. Dat de man ook nog eens beroofd werd, maakt het plaatje duidelijk. Twintig jaar later echter loopt de dader, of daders, nog altijd vrij rond. Al wat de speurders hebben zijn twee digitale foto's. En heel wat vragen. 

Ook in België is steeds meer aandacht voor cold cases en vermiste personen. Zeker na het wantrouwen van de politie in de zaak Dutroux wordt forser ingezet in voornamelijk vermiste personen. De Cel Vermiste Personen heeft bijvoorbeeld een project opgezet onder de naam Operatie Kerkhof om niet geïdentificeerde personen in beeld te brengen en te trachten deze te identificeren. Ook vraagt het cold caseteam om informatie van het publiek en contact op te nemen indien binnen hun omgeving een persoon nog steeds wordt vermist. Dit met het doel om zo hun dossiers en archief op orde te krijgen. Ook worden gemeenten en andere organisaties gevraagd om te melden of er graven zijn die niet geïdentificeerde personen bevatten. Hiermee probeert het cold caseteam ook zoveel mogelijk DNA te verzamelen en te laten matchen met beschikbare databases. 

Voor slachtoffers heeft de Belgische overheid in 2018 al maatregelen genomen. De slachtoffers in "cold cases" zullen zich voortaan kunnen wenden tot de Commissie voor financiële hulp aan slachtoffers om tussen te komen in hun bijkomende kosten. Want in dergelijke dossiers zien ze zich vaak genoodzaakt om na al die jaren stappen te blijven ondernemen in het kader van het onderzoek. En dat betekent veelal bijkomende kosten, bijvoorbeeld omdat ze daarvoor een advocaat moeten inschakelen. De Commissie kan maximaal 125.000 euro toekennen als uitzonderlijke hulp per opzettelijk geweldsdelict. Voorwaarde is dat er meer dan tien jaar verstreken moet zijn sinds het delict. 

Ook de wetenschap timmert aan de weg. Voornamelijk dr. Sofie Claerhout strijdt voor de wijziging en aanpassing van de Belgische DNA-wetten. Claerhout is van mening dat door de herziening van de wetten en het toepassen van de nieuwste DNA-technieken in Belgie veel vastgelopen moordzaken heropend kunnen worden. Het is een kwestie de politici te overtuigen om met nieuwe wetgeving te komen. Ook de grotere nieuwsmedia en misdaadjournalistiek, zoals platform Bureau van Meerbeeck, helpen mee in die strijd doordat zij met grote regelmaat aandacht besteden aan bepaalde (vergeten) cold cases en vermiste personen.  

Bekijk het mediabericht
Bekijk nieuwsoverzicht van cold cases in Vlaanderen
Bekijk de website van Bureau van Meerbeeck
Bekijk Cel Vermiste Personen
Bekijk Operatie Kerkhof
Bekijk het bericht over slachtofferhulp



Populaire posts van deze blog

Kindervermissingen. Doodverklaard. Michelle Willard en anderen. Na 40 jaar toch gevonden.

Om eerst maar een voorbeeld te pakken. In 1985 verdwijnt de dan bijna 3 jaar oude Haagse peuter Michelle Willard spoorloos. Ze zou verkocht zijn, door haar vader nog wel. Vader Dick Willard heeft tegen zijn broer gezegd dat ze in goede handen is en in Spanje zou verblijven. Michelle zelf zou haar nieuwe identiteit zelf niet weten, zo verklaarde Dick. Hij zou haar onder een andere identiteit hebben verkocht. Vader Dick had alles zelf geregeld en Michelle zelf ook weggebracht. De exacte omstandigheden hoe Michelle is verdwenen is nooit bekend geworden. Vader Dick Willard wordt in 1991 vermoord en neemt vele geheimen mee zijn graf in. Michelle heeft nog familie en dat biedt theoretische gezien nog kansen. Zelfs na bijna 40 jaar. In Houston Texas verdween in 1981 een baby onder de naam 'Holly' onder bizarre omstandigheden. Haar beide ouders werden vermoord en de moordzaak is tot op heden nog niet opgelost. Maar het bijzondere is dat hun baby Holly niet op de plaats delict werd aang

UPDATE Cold case Germa van den Boom uit 1984.

UPDATE 21-04-2023 Op 20 oktober 2022 bracht de Peter R. de Vries Foundation de vermissingszaak van Germa van den Boom opnieuw onder de aandacht. Een beloning van een kwart miljoen euro werd uitgeloofd voor de tip die leidt naar de vondst van Germa. De deadline van zes maanden is voorbij en vanaf vandaag kan er geen aanspraak meer gemaakt worden op de beloning bij het aanbrengen van een nieuwe tip.  Het afgelopen half jaar zijn er rond de 275 tips binnengekomen bij de Foundation. Deze zijn allemaal zorgvuldig bekeken en (anoniem) doorgestuurd aan het cold caseteam van politie Eenheid Zeeland-West-Brabant. Het team is momenteel nog steeds bezig met de laatste tips uit te rechercheren. Het kwart miljoen euro blijft dan ook beschikbaar voor de gouden tip tot dat het cold caseteam alle tips die tot en met 20 april 2023 bij de Peter R. de Vries Foundation zijn binnengekomen heeft onderzocht. Wij verwachten dat we binnen enkele maanden bekend kunnen maken hoe dit onderzoek is afgerond.  Ondan

UPDATE: Hoge Raad doet uitspraak over onjuiste tekst bij beëdiging. Geen gevolgen zaak Nicky Verstappen.

Geen gevolgen voor opgeloste (lopende) cold casezaken. Het gebruik van een onjuiste tekst bij de beëdiging van een aantal raadsheren en raadsheren-plaatsvervanger in het gerechtshof ’s-Hertogenbosch leidt niet tot vernietiging van de uitspraken in de zaken die deze raadsheren (mee) hebben behandeld en beslist. Dat heeft de Hoge Raad vandaag geoordeeld n.a.v. twee vorderingen tot cassatie in het belang der wet; één in een strafzaak en één in een belastingzaak. Bekijk hier de uitspraak van de Hoge Raad ----------------------------------------- PG bij de Hoge Raad: het gebruik van een onjuiste tekst bij beëdigingen in het hof ‘s-Hertogenbosch hoeft niet te leiden tot vernietiging van uitspraken Conclusie PG Het gebruik van de onjuiste tekst bij de beëdigingen hoeft volgens de PG niet te leiden tot vernietiging van uitspraken in zaken die door deze raadsheren (mee) zijn behandeld en beslist. Dit legt hij in zijn vorderingen als volgt uit. Een beëdiging van een rechter of raadsheer heeft me