Belgische media besteedt aandacht cold case 2003. Ook in België doorontwikkeling gaande in cold cases en vermiste personen.
In de Belgische media wordt aandacht gevraagd voor een cold case uit 2003. De teruggetrokken Frans Sips (72) werd dood aangetroffen met een bromfiets op zijn hoofd: “Elk uur dat de dader krijgt om zich uit de voeten te maken, is er één te veel”. Veel volk heeft hij nooit over de vloer gekregen, maar het ‘bezoek’ dat Frans Sips (72) begin 2003 kreeg, was op z’n zachtst gezegd ongewenst. De zeventiger wordt op 6 januari aangetroffen in de hal, liggend in een plas bloed met een bromfiets op zijn hoofd. Niet voorafgegaan door een ongeluk, wel door een schermutseling. Dat de man ook nog eens beroofd werd, maakt het plaatje duidelijk. Twintig jaar later echter loopt de dader, of daders, nog altijd vrij rond. Al wat de speurders hebben zijn twee digitale foto's. En heel wat vragen.
Ook in België is steeds meer aandacht voor cold cases en vermiste personen. Zeker na het wantrouwen van de politie in de zaak Dutroux wordt forser ingezet in voornamelijk vermiste personen. De Cel Vermiste Personen heeft bijvoorbeeld een project opgezet onder de naam Operatie Kerkhof om niet geïdentificeerde personen in beeld te brengen en te trachten deze te identificeren. Ook vraagt het cold caseteam om informatie van het publiek en contact op te nemen indien binnen hun omgeving een persoon nog steeds wordt vermist. Dit met het doel om zo hun dossiers en archief op orde te krijgen. Ook worden gemeenten en andere organisaties gevraagd om te melden of er graven zijn die niet geïdentificeerde personen bevatten. Hiermee probeert het cold caseteam ook zoveel mogelijk DNA te verzamelen en te laten matchen met beschikbare databases.
Voor slachtoffers heeft de Belgische overheid in 2018 al maatregelen genomen. De slachtoffers in "cold cases" zullen zich voortaan kunnen wenden tot de Commissie voor financiële hulp aan slachtoffers om tussen te komen in hun bijkomende kosten. Want in dergelijke dossiers zien ze zich vaak genoodzaakt om na al die jaren stappen te blijven ondernemen in het kader van het onderzoek. En dat betekent veelal bijkomende kosten, bijvoorbeeld omdat ze daarvoor een advocaat moeten inschakelen. De Commissie kan maximaal 125.000 euro toekennen als uitzonderlijke hulp per opzettelijk geweldsdelict. Voorwaarde is dat er meer dan tien jaar verstreken moet zijn sinds het delict.
Ook de wetenschap timmert aan de weg. Voornamelijk dr. Sofie Claerhout strijdt voor de wijziging en aanpassing van de Belgische DNA-wetten. Claerhout is van mening dat door de herziening van de wetten en het toepassen van de nieuwste DNA-technieken in Belgie veel vastgelopen moordzaken heropend kunnen worden. Het is een kwestie de politici te overtuigen om met nieuwe wetgeving te komen. Ook de grotere nieuwsmedia en misdaadjournalistiek, zoals platform Bureau van Meerbeeck, helpen mee in die strijd doordat zij met grote regelmaat aandacht besteden aan bepaalde (vergeten) cold cases en vermiste personen.
Bekijk het mediabericht
Bekijk nieuwsoverzicht van cold cases in Vlaanderen
Bekijk de website van Bureau van Meerbeeck
Bekijk Cel Vermiste Personen
Bekijk Operatie Kerkhof
Bekijk het bericht over slachtofferhulp