Doorgaan naar hoofdcontent

Belgische vicepremier daadkrachtig: "Binnenkort leg ik een wetsontwerp op tafel om deze onderzoeksmethode mogelijk te maken."

Ondanks het feit dat binnen de Europese Unie geen programma voorhanden is voor Cold Cases & Vermiste Personen (de EU acht dit een zaak van de lidstaten zelf) zijn er wel binnen Europa ontwikkelingen om toch samen te werken op het gebied van DNA-onderzoeken. Zo ook België. Belgische politicus en vicepremier Vincent Van Quickenborne stond voor kort in het nieuws rond een ontvoeringspoging rond zijn persoon. De vicepremier houdt zich nadrukkelijk bezig met de misdaadbestrijding. Samen met dr. Sofie Claerhout maakt hij zich sterk voor de cold cases in Belgie. Met behulp van het forensische onderzoek van Claerhout zijn misschien een aantal van die cold cases oplossen binnenkort. Want via verwantschapsonderzoek kunnen daders worden ontmaskerd die tot nu toe onder de radar bleven. Aan de hand van hun DNA. Binnenkort leg hij een wetsontwerp op tafel om deze onderzoeksmethode mogelijk te maken.

Belgie staat in het teken van het verwantschapsonderzoek. Als de dader nog spoorloos is maar wél sporen heeft achtergelaten, kan ook DNA van familie - tot wel 40 generaties verder - hem verraden.  Justitie in Belgie kent een ontelbaar aantal cold cases, moordzaken die tot op vandaag onopgelost zijn. Vaak hebben de daders wel DNA achtergelaten op de plaats delict, maar is er geen match met de verdachten in de zaak of met misdadigers gekend bij justitie. In zo’n geval zou verwantschapsonderzoek kunnen helpen. Daarbij vragen de speurders aan een groep vrijwilligers om vrijwillig DNA af te staan, in de hoop dat één van hen familie is van de dader. Alleen: die aanpak is momenteel nog niet toegelaten in Belgische strafrechtelijke dossiers.

Het wetsontwerp kan voor een doorbraak zorgen in het onderzoek naar cold cases, daar is ook de justitieminister van overtuigd. “Dit is een veelbelovende techniek”, zegt Van Quickenborne. “We gebruiken die nu al voor de opsporing van vermiste personen, mét succes. En in Nederland en Duitsland hebben ze de wet al aangepast om verwantschapsonderzoeken mogelijk te maken in strafrechtelijke dossiers.” Op die manier werd in Nederland in 2013 de 14 jaar oude moord opgelost op de zestienjarige Marianne Vaatstra. De techniek werd ook gebruikt in het onderzoek naar de moord op Nicky Verstappen, een jongen van 11 die vermoord werd in 1998.

“Op termijn is het de bedoeling om dit internationaal uit te werken, zodat informatie over de grenzen kan heen kan worden uitgewisseld”, zegt Van Quickenborne nog. “Als iemand vrijwillig DNA afstaat voor zo’n onderzoek, komt dat niet in een databank terecht. Er wordt een DNA-profiel opgesteld, er wordt gekeken of er een match is met het spoor en daarna wordt het DNA-profiel vernietigd. Voor het eind van het jaar wil ik het wetsontwerp aan de regering voorleggen. Zodat de wet volgend jaar in werking kan treden, want de nabestaanden van dodelijke slachtoffers hebben recht op de waarheid. Elke niet-opgehelderde zaak is er één te veel.”

Bekijk het mediabericht over de Belgische aanpak
Bekijk de website CSY-Leuve
Bekijk het mediabericht over de ontvoeringspoging
Lees het artikel over de EU en cold cases


Populaire posts van deze blog

Kindervermissingen. Doodverklaard. Michelle Willard en anderen. Na 40 jaar toch gevonden.

Om eerst maar een voorbeeld te pakken. In 1985 verdwijnt de dan bijna 3 jaar oude Haagse peuter Michelle Willard spoorloos. Ze zou verkocht zijn, door haar vader nog wel. Vader Dick Willard heeft tegen zijn broer gezegd dat ze in goede handen is en in Spanje zou verblijven. Michelle zelf zou haar nieuwe identiteit zelf niet weten, zo verklaarde Dick. Hij zou haar onder een andere identiteit hebben verkocht. Vader Dick had alles zelf geregeld en Michelle zelf ook weggebracht. De exacte omstandigheden hoe Michelle is verdwenen is nooit bekend geworden. Vader Dick Willard wordt in 1991 vermoord en neemt vele geheimen mee zijn graf in. Michelle heeft nog familie en dat biedt theoretische gezien nog kansen. Zelfs na bijna 40 jaar. In Houston Texas verdween in 1981 een baby onder de naam 'Holly' onder bizarre omstandigheden. Haar beide ouders werden vermoord en de moordzaak is tot op heden nog niet opgelost. Maar het bijzondere is dat hun baby Holly niet op de plaats delict werd aang

UPDATE Cold case Germa van den Boom uit 1984.

UPDATE 21-04-2023 Op 20 oktober 2022 bracht de Peter R. de Vries Foundation de vermissingszaak van Germa van den Boom opnieuw onder de aandacht. Een beloning van een kwart miljoen euro werd uitgeloofd voor de tip die leidt naar de vondst van Germa. De deadline van zes maanden is voorbij en vanaf vandaag kan er geen aanspraak meer gemaakt worden op de beloning bij het aanbrengen van een nieuwe tip.  Het afgelopen half jaar zijn er rond de 275 tips binnengekomen bij de Foundation. Deze zijn allemaal zorgvuldig bekeken en (anoniem) doorgestuurd aan het cold caseteam van politie Eenheid Zeeland-West-Brabant. Het team is momenteel nog steeds bezig met de laatste tips uit te rechercheren. Het kwart miljoen euro blijft dan ook beschikbaar voor de gouden tip tot dat het cold caseteam alle tips die tot en met 20 april 2023 bij de Peter R. de Vries Foundation zijn binnengekomen heeft onderzocht. Wij verwachten dat we binnen enkele maanden bekend kunnen maken hoe dit onderzoek is afgerond.  Ondan

UPDATE: Hoge Raad doet uitspraak over onjuiste tekst bij beëdiging. Geen gevolgen zaak Nicky Verstappen.

Geen gevolgen voor opgeloste (lopende) cold casezaken. Het gebruik van een onjuiste tekst bij de beëdiging van een aantal raadsheren en raadsheren-plaatsvervanger in het gerechtshof ’s-Hertogenbosch leidt niet tot vernietiging van de uitspraken in de zaken die deze raadsheren (mee) hebben behandeld en beslist. Dat heeft de Hoge Raad vandaag geoordeeld n.a.v. twee vorderingen tot cassatie in het belang der wet; één in een strafzaak en één in een belastingzaak. Bekijk hier de uitspraak van de Hoge Raad ----------------------------------------- PG bij de Hoge Raad: het gebruik van een onjuiste tekst bij beëdigingen in het hof ‘s-Hertogenbosch hoeft niet te leiden tot vernietiging van uitspraken Conclusie PG Het gebruik van de onjuiste tekst bij de beëdigingen hoeft volgens de PG niet te leiden tot vernietiging van uitspraken in zaken die door deze raadsheren (mee) zijn behandeld en beslist. Dit legt hij in zijn vorderingen als volgt uit. Een beëdiging van een rechter of raadsheer heeft me