UPDATE Dedicated websites over cold cases en vermiste personen: Slimme creatieve burgerinitiatieven als aanvullende opsporingscommunicatie.
Eerder in oktober 2022 is op dit platform Cold Case Kennis Centrum al aangegeven dat het oplossen van een cold case of een vermist persoon mede afhankelijk is van een keiharde "marketingstrategie". Een oproep aan ondernemers: Help nabestaanden, justitie en politie met het oplossen van een cold case of het vinden van een vermist persoon en sponsor een dedicated website. Het gaat om aandacht. Dit via de juiste doelgroep, doelbereik en resultaatgerichtheid. Een van de oplossingen is intensief het internet te gebruiken. Een oplossing is dat bedrijven hun maatschappelijke verantwoordelijkheid kunnen nemen door bijvoorbeeld nabestaanden te helpen met een zogenaamde dedicated website. Een website puur gericht op het gehele verhaal van het slachtoffer.
Zo is veertien jaar na de moord op Jurrie (63) en Marrie Vis (60) in het Overijsselse Vollenhove de zaak nog altijd niet opgelost. Zoon Klaas Vis (52) zoekt antwoorden en heeft onlangs een website opgezet om aandacht te vragen voor deze zogenoemde 'cold case'. Wat kan zo'n website opleveren?
Het echtpaar Vis werd in september 2009 levenloos aangetroffen in hun woning. Het stel zat op een stoel voor de tv, toen ze op brute wijze werden doodgeschoten. Met de website moordechtpaarvis.nl vraagt hun zoon nu aandacht voor de moord. "Het verliezen van ouders is echt verschrikkelijk", vertelt Klaas Vis aan Editie NL. "Dat is het altijd: of het nu door ziekte komt of door een ongeval of door moord, maar uiteindelijk leer je daarmee leven." Wat hij echter niet kan verkroppen, is het idee dat de dader, of daders, die zijn ouders op gruwelijke wijze om het leven brachten, mogelijk nog steeds vrij rondlopen. "Dat deze zaak niet is opgelost vreet echt ontzettend aan mij."
De zoektocht naar de waarheid over de moord zit sinds enkele jaren op een doodlopend spoor. In 2009 mocht Vis een deel van het dossier over de moord inzien, waarna in 2010 zijn broer als verdachte werd aangehouden maar ook weer werd vrijgelaten vanwege een gebrek aan bewijs. Vis: "Mijn broer heeft het een en ander uit te leggen maar omdat ik niet alles in het dossier kan lezen, is het voor mij heel moeilijk om grip op de zaak te krijgen." Er werden nog twee andere verdachten aangehouden, maar die leverden niets op.
Ook misdaadverslaggever Peter R. de Vries had nog aandacht voor de zaak, maar die kwam in juli 2021 zelf om het leven door een moordaanslag. "Hij zat er bovenop, maar is er nu niet meer", zegt Vis. Als laatste strohalm heeft Vis in 2022 misdaadverslaggever Mick van Wely benaderd. "Het erge aan deze zaak is dat zijn eigen broer eerder verdachte was in de zaak", reageert Van Wely. "Je bent je ouders kwijt – dat waren keurige, nette mensen die zich inzetten voor de maatschappij – die gewoon zijn afgeslacht. En dan is ook je broer verdachte, dat maakt het dubbel tragisch."
Hij stort zich samen met Vis op het oplossen van de zaak. "Er loopt nog wel wat sporenonderzoek, maar je hoopt op die bekentenis of die cruciale getuige", gaat Van Wely verder. "Er zijn twee factoren die tegenwoordig bijdragen aan het oplossen van cold cases. Enerzijds komt het door vernieuwde technieken en anderzijds doordat verhoudingen tussen mensen onderling veranderen. Dat laatste kan ervoor zorgen dat mensen die eerder hun lippen stijf op elkaar hielden, nu wel gaan praten omdat ze getriggerd of geraakt worden door Klaas' emotionele oproep."
Daarom vindt de misdaadverslaggever de tipsite van Vis een goed idee. "Zo'n site is een permanente magneet aan informatie", gaat Van Wely verder. "Als iemand via Google zoekt op hun namen, dan kom je op de site." Hij heeft er alle vertrouwen in dat de site de zaak kan oplossen. "Het is echt uniek, ik ken geen andere voorbeelden hiervan. Ik ben ervan overtuigd dat het wordt opgelost, 100 procent." Ook Vis zelf heeft goede hoop. "Ik vertrouw de rechercheur op de zaak, maar ik moet gewoon iets doen", zegt hij. "Misschien zijn er wel mensen die de site zien en toentertijd niet met een rechercheur hebben gesproken en toch belangrijke informatie hebben. Stel dat je iemand zenuwachtig zag doen – ik noem maar wat – dat zou zomaar waardevolle informatie kunnen zijn. Ik heb maar één belang en dat is dat de zaak wordt opgehelderd", aldus Vis.
Bekijk mediabericht
Bekijk dedicated website familie Vis
----------------------------------------------------------------------------------------------
Een idee voor verantwoord ondernemen van ICT-bedrijven en het bijdragen aan de waarheidsvinding in cold cases en vermiste personen. Hoeveel kindervermissingen en onopgeloste kindermoorden er in Nederland zijn is onbekend, daar een landelijke zoekbare database ontbreekt bij justitie en politie. Vaak genoeg komen vergeten kindervermissingen en onopgeloste kindermoorden in de publiciteit door slimme creatieve burgerinitiatieven. Zo wijdt een jonge bibliothecaris uit Michigan in de Verenigde Staten een speciale website aan een 41-jaar oude cold case rond Halloween. Op 31 oktober 1981 vertelde de 11-jarige Karl Heikell zijn ouders dat hij ging wandelen in zijn stad Calumet, Michigan. De jongen keerde nooit meer naar huis terug. Een jaar later zou het bewijs van zijn stoffelijk overschot worden gevonden in de nabijgelegen bossen. Veertig jaar later vraagt de lokale bevolking in de stad Calumet zich nog steeds af wat er die Halloween-avond in 1981 is gebeurd.
Nu, na al die jaren, probeert een plaatselijke bibliothecaris de zaak terug te brengen in de hoofden van de inwoners van Calumet. Dillon Geshel woont in Chassell, Michigan, op slechts enkele kilometers van Calumet. Ongeveer 10 jaar geleden hoorde hij een verhaal dat hij niet kon geloven. Het verhaal gaat over een persoon die naar het Calumet-gebied verhuisde voor een nieuwe baan. Ze hadden een stuk land van 40 hectare dat ze gingen gebruiken om te jagen. De allereerste nacht zat hij in een boomstam en hoorde hij een jongen huilen in het bos. De nieuwe bewoner had het gevoel dat het huilen soms dichter bij hem kwam. Jaren later bleek deze toenmalige eigenaar naar de bibliotheek te zijn gekomen om te vragen hem te helpen uitzoeken wat er precies kan zijn gebeurd op zijn grond.
De bewoner kwam er achter dat uit de archieven van de Michigan Tech University bleek dat een kind werd vermist werd en later op zijn eigendom werd gevonden. Bibliothecaris Dillon Geshel's nieuwsgierigheid was meteen gewekt en ging aan de slag met de archieven en vond artikelen over de vermissing van Karl Heikell. De jonge bibliothecaris wilde graag meer te weten komen over dit lokale mysterie. Via de Freedom of Information Act (WOO) werd een verzoek ingediend bij de politie om bestanden te krijgen.
De vraag is nu, hoe hij is overleden. Ook de politie heeft naar aanleiding van het onderzoek van de jonge bibliothecaris de zaak weer geactualiseerd. Het is nog steeds een cold case, maar ze hebben het bewijsmateriaal dat ze hadden verbrand en een deel van de stoffelijke resten teruggegeven aan de familie om te laten begraven. Dit betekent dat geen van het originele bewijsmateriaal dat ter plaatse is verzameld, vandaag beschikbaar is. Het cold caseteam geeft aan dat het niet op de hoogte is van enig DNA dat mogelijk beschikbaar is om deze zaak op te lossen.
Inmiddels heeft het cold caseteam laten weten de het geen cold case meer is, maar een hot case. Na al die tijd hoopt bibliothecaris Dillon Geshel dat zijn werk zal helpen meer antwoorden te vinden over de cold case. Hij heeft de informatie die hij heeft verzameld vermeld op een speciale website die de zaak beschrijft. De nabestaanden hebben al laten weten blij te zijn met de aandacht van de zaak. Ook zij willen dolgraag weten wat er met hun familielid is gebeurd. Elke Halloween is het moeilijk voor de familie.
Bekijk de dedicated website over de Halloween cold case 1981
Bekijk het mediabericht