Doorgaan naar hoofdcontent

Duitse cold case overval opgelost. Gepensioneerde rechercheurs teruggehaald. DNA-monster was al vernietigd. Voor speekselmonster geen verwijderingstermijn.

De 56-jarige verdachte reageerde verrast toen het Cold Caseteam deze week aanbelde in Vingst in Duitsland. De cold caserechercheurs toonden de man uit Keulen een arrestatiebevel voor een misdaad die meer dan 35 jaar geleden plaatsvond – en arresteerden hem. "Ik kan het me niet herinneren, ik heb er niets mee te maken", zei de man volgens Markus Weber (foto) van de Keulse politie. Maar het Openbaar Ministerie beschuldigt de man uit Keulen van een poging tot overval in Ehrenfeld, die plaatsvond in mei 1987. Het bewijs lijkt overweldigend, zodat de rechter hem in voorlopige hechtenis nam. 

De verdachte riskeert een levenslange gevangenisstraf, maar ook kan hij nog worden veroordeeld volgens het jeugdstrafrecht, aldus officier van justitie Bastian Blaut. De man was 20 jaar oud op het moment van het misdrijf. Tot de leeftijd van 21 jaar kan - afhankelijk van de mentale ontwikkeling van de verdachte - een straf worden opgelegd op grond van het jeugdstrafrecht. Deskundigen moeten daar nu over beslissen. 

De verdachte zou destijds een toen 50-jarige man dodelijk hebben verwond in zijn appartement en hem van enkele honderden Duitse marken hebben beroofd. Het slachtoffer overleefde het misdrijf, maar stierf in 2013. Het cold caseteam meldt dat hij nooit volledig hersteld is van de gevolgen van de klap op het hoofd. Op een maandagochtend eind mei 1987 troffen buren de 50-jarige, werkloze huisschilder Klaus-Dieter M. zwaar gewond en onder het bloed aan in zijn appartement. Volgens het onderzoek was hij neergeslagen. Hoewel getuigen destijds al hadden gezien dat het slachtoffer die avond met een jonge man naar huis was gekomen, was er zelfs een vrij gedetailleerde beschrijving van de onbekende bzoeker. De politie controleerde vervolgens 25 mannen die op de tekening leken, maar de vermeende dader zat er niet tussen. 

Hoewel het slachtoffer het misdrijf overleefde, raakte hij zo ernstig gewond dat hij later geen concrete herinneringen meer aan de avond had en daardoor niet kon helpen bij het ophelderen van de zaak. Meer dan drie decennia was er geen hot lead naar de dader - totdat de zogenaamde cold case-rechercheurs van het Landelijk Recherchebureau Nordrhein-Westfalen (LKA) een paar maanden geleden het oude onderzoeksdossier weer oppakten. Ze stelden voor om het destijds moordwapen, een soort trofee, te onderzoeken met nieuwe methoden op mogelijke DNA-sporen van de dader. Het werkte en er was meer: ​​bij vergelijking met de DNA-databank van de Federale Recherche (BKA) was er een treffer, het genetisch materiaal kwam overeen met de 56-jarige verdachte uit Vingst. Zijn DNA stond in de database van een ander eerder gepleegd misdrijf. 

Verder is meer bewijs voorhanden voor de verdachte. In 1987 zou hij eruit hebben gezien als de persoon die de politie zocht naar aanleiding van een compositietekening. Hij heeft volgens getuigen ook de bijnaam "Jimmy" - zo noemde de bezoeker van het slachtoffer zich destijds. De verdachte zou in de jaren na de misdaad meerdere kleine vergrijpen hebben gepleegd. De handeling waarvoor hij een DNA-monster moest inleveren is zo lang geleden dat het uit het strafregister is geschrapt. Voor speekselmonsters waren er in dergelijke gevallen echter geen verwijderingstermijnen - ze blijven in de BKA-database. 

Sinds februari 2022 werken vijf rechercheurs van de Keulse Moordcommissie, onder leiding van Markus Weber, aan oude onopgeloste misdrijven, de zogenaamde cold cases. In totaal bijna 200 cold cases. Een landelijk team van het LKA, dat bestaat uit bijna 30 gepensioneerde rechercheurs die na hun pensionering zijn teruggehaald, controleert cold cases in het hele land op nieuwe onderzoeksmogelijkheden. Ook adviseren zij de teams hoe verder te gaan met de cold cases. De zaak uit Ehrenfeld is de eerste van deze 200 zaken in Keulen die nu is opgelost - en de derde in heel Nord Rein Westfalen. Dat was "een heel mooi succes", zegt de politiechef van Keulen, Falk Schnabel.  "Zolang er een sprankje hoop is, is opgeven voor ons geen optie."

De inzet van "gepensioneerde speurneuzen" loont, zei Nord Rein Westfalen-minister van Binnenlandse Zaken Herbert Reul (CDU). Daarmee komt de politie haar belofte na "bij onopgeloste moorden niet te rusten totdat alle opsporingsmethoden zijn uitgeput". Dat zijn we de slachtoffers en hun families verplicht. 

Bekijk het mediabericht
Bekijk de website van de politie Koln
Bekijk het mediabericht over de oprichting van het cold caseteam




Populaire posts van deze blog

Kindervermissingen. Doodverklaard. Michelle Willard en anderen. Na 40 jaar toch gevonden.

Om eerst maar een voorbeeld te pakken. In 1985 verdwijnt de dan bijna 3 jaar oude Haagse peuter Michelle Willard spoorloos. Ze zou verkocht zijn, door haar vader nog wel. Vader Dick Willard heeft tegen zijn broer gezegd dat ze in goede handen is en in Spanje zou verblijven. Michelle zelf zou haar nieuwe identiteit zelf niet weten, zo verklaarde Dick. Hij zou haar onder een andere identiteit hebben verkocht. Vader Dick had alles zelf geregeld en Michelle zelf ook weggebracht. De exacte omstandigheden hoe Michelle is verdwenen is nooit bekend geworden. Vader Dick Willard wordt in 1991 vermoord en neemt vele geheimen mee zijn graf in. Michelle heeft nog familie en dat biedt theoretische gezien nog kansen. Zelfs na bijna 40 jaar. In Houston Texas verdween in 1981 een baby onder de naam 'Holly' onder bizarre omstandigheden. Haar beide ouders werden vermoord en de moordzaak is tot op heden nog niet opgelost. Maar het bijzondere is dat hun baby Holly niet op de plaats delict werd aang

UPDATE Cold case Germa van den Boom uit 1984.

UPDATE 21-04-2023 Op 20 oktober 2022 bracht de Peter R. de Vries Foundation de vermissingszaak van Germa van den Boom opnieuw onder de aandacht. Een beloning van een kwart miljoen euro werd uitgeloofd voor de tip die leidt naar de vondst van Germa. De deadline van zes maanden is voorbij en vanaf vandaag kan er geen aanspraak meer gemaakt worden op de beloning bij het aanbrengen van een nieuwe tip.  Het afgelopen half jaar zijn er rond de 275 tips binnengekomen bij de Foundation. Deze zijn allemaal zorgvuldig bekeken en (anoniem) doorgestuurd aan het cold caseteam van politie Eenheid Zeeland-West-Brabant. Het team is momenteel nog steeds bezig met de laatste tips uit te rechercheren. Het kwart miljoen euro blijft dan ook beschikbaar voor de gouden tip tot dat het cold caseteam alle tips die tot en met 20 april 2023 bij de Peter R. de Vries Foundation zijn binnengekomen heeft onderzocht. Wij verwachten dat we binnen enkele maanden bekend kunnen maken hoe dit onderzoek is afgerond.  Ondan

UPDATE: Hoge Raad doet uitspraak over onjuiste tekst bij beëdiging. Geen gevolgen zaak Nicky Verstappen.

Geen gevolgen voor opgeloste (lopende) cold casezaken. Het gebruik van een onjuiste tekst bij de beëdiging van een aantal raadsheren en raadsheren-plaatsvervanger in het gerechtshof ’s-Hertogenbosch leidt niet tot vernietiging van de uitspraken in de zaken die deze raadsheren (mee) hebben behandeld en beslist. Dat heeft de Hoge Raad vandaag geoordeeld n.a.v. twee vorderingen tot cassatie in het belang der wet; één in een strafzaak en één in een belastingzaak. Bekijk hier de uitspraak van de Hoge Raad ----------------------------------------- PG bij de Hoge Raad: het gebruik van een onjuiste tekst bij beëdigingen in het hof ‘s-Hertogenbosch hoeft niet te leiden tot vernietiging van uitspraken Conclusie PG Het gebruik van de onjuiste tekst bij de beëdigingen hoeft volgens de PG niet te leiden tot vernietiging van uitspraken in zaken die door deze raadsheren (mee) zijn behandeld en beslist. Dit legt hij in zijn vorderingen als volgt uit. Een beëdiging van een rechter of raadsheer heeft me