Doorgaan naar hoofdcontent

Internationale databank helpt Franse politie vermiste zaak (en moord) 2019 op te lossen. Identiteit overleden vrouw grensstreek bekend.

De identiteit van een onbekende vrouw, die in 2019 in het grensstreek gelegen Nederlandse dorp Westdorpe is aangetroffen door een voorbijganger, is achterhaald. Dit laten de politie en het Openbaar Ministerie weten. Het onderzoek duurde drie jaar en kreeg nationaal en internationaal veel aandacht. In een weiland in Westdorpe, vlak langs het kanaal van Terneuzen naar Gent aan de Sint Anthoniekade, wordt op 22 juni 2019 een doodgeschoten vrouw gevonden. Wie ze is en waar ze vandaan komt, blijft lange tijd een groot vraagteken. Een grootschalig onderzoek naar haar identiteit en het misdrijf, waarbij veel verschillende scenario’s worden onderzocht, volgt. 

Haar DNA en vingerafdrukken zijn met het Nederlands Forensisch Instituut, maar ook met buitenlandse opsporingsinstanties in België, Duitsland, Frankrijk, Polen en Roemenië gedeeld. Ook is er een verwantschapsonderzoek uitgevoerd. Daarnaast is in diverse Europese landen, waaronder door de ‘Cel Vermiste Personen’ in België, gezocht in vermistenaangiftes in de hoop op een mogelijke match met het aangetroffen slachtoffer. Toen de match uitbleef, is er door het Openbaar Ministerie een beloning van 15.000 euro uitgeloofd voor de persoon die met de gouden tip naar voren zou stappen. Via de (sociale) media deed het rechercheteam diverse keren een beroep op het publiek om te helpen bij het oplossen van deze zaak. Verschillende keren werd, zowel nationaal als internationaal, aandacht aan de onbekende dode vrouw besteed bij opsporingsprogramma’s op televisie. Dit was bijvoorbeeld het geval in meerdere uitzendingen van Opsporing Verzocht, bij het Belgische programma ‘Faroek’ en in het Duitse opsporingsprogramma ‘Aktenzeichen’. 

In die uitzendingen werd onder andere een compositietekening van de vrouw getoond die verbeeldde hoe zij er bij leven uitgezien zou kunnen hebben. Ook werden opsporingsberichten in meerdere talen vertaald om in Europa zoveel mogelijk mensen te bereiken die de vrouw misschien zouden herkennen. Mensen dachten massaal met het team mee en dit resulteerde in 758 tips. Deze zijn allen door de rechercheurs uitgezocht. Helaas tot dan toe zonder het gewenste resultaat. Op dinsdag 13 augustus 2019 is de vrouw, onder grote belangstelling van publiek en pers, begraven. Dit gebeurde in een naamloos graf, op de begraafplaats in Terneuzen, in de gemeente waar zij ook gevonden werd. In 2021 krijgt de zaak een andere wending als Franse politiemensen even buiten Duinkerke een dode man aantreffen, nadat een ver familielid van hem alarm slaat bij de politie. De man blijkt aan een medische oorzaak te zijn overleden en de Fransen starten een onderzoek, omdat zij de echtgenote van de overledene in kennis willen stellen van zijn dood. De vrouw is echter onvindbaar en ook niet als vermist opgegeven. De Fransen starten een onderzoek naar de vermiste vrouw. Haar DNA wordt in een internationale DNA-databank geplaatst. En dan volgt snel de doorbraak in het Nederlandse onderzoek: het DNA blijkt een 100 procent match te zijn met de onbekende dode vrouw die in Westdorpe werd gevonden. Na deze ontdekking meldden de Franse politiemensen zich bij het rechercheteam dat zich nog altijd bezighield met deze zaak. Dankzij de samenwerking tussen de Franse en Nederlandse politie is de identiteit van de vrouw officieel bekend geworden. Ze was 57 jaar oud en kwam uit de omgeving van de Noord-Franse stad Duinkerke. 

Samen kijken de Franse en Nederlandse politie vervolgens opnieuw naar het onderzoek en het misdrijf omtrent de dood van de vrouw. Het Franse onderzoeksteam heeft vastgesteld dat de vrouw hoogstwaarschijnlijk in haar thuisland al is omgebracht door haar (inmiddels overleden) echtgenoot. Het onderzoeksteam is blij dat de identiteit van de vrouw bekend is geworden. Haar stoffelijke resten kunnen nu overgedragen worden aan haar familie. Het juiste gebruik van DNA-databanken heeft voor 100 procent bijgedragen aan de oplossing om de identiteit van de vrouw te achterhalen.



Populaire posts van deze blog

Kindervermissingen. Doodverklaard. Michelle Willard en anderen. Na 40 jaar toch gevonden.

Om eerst maar een voorbeeld te pakken. In 1985 verdwijnt de dan bijna 3 jaar oude Haagse peuter Michelle Willard spoorloos. Ze zou verkocht zijn, door haar vader nog wel. Vader Dick Willard heeft tegen zijn broer gezegd dat ze in goede handen is en in Spanje zou verblijven. Michelle zelf zou haar nieuwe identiteit zelf niet weten, zo verklaarde Dick. Hij zou haar onder een andere identiteit hebben verkocht. Vader Dick had alles zelf geregeld en Michelle zelf ook weggebracht. De exacte omstandigheden hoe Michelle is verdwenen is nooit bekend geworden. Vader Dick Willard wordt in 1991 vermoord en neemt vele geheimen mee zijn graf in. Michelle heeft nog familie en dat biedt theoretische gezien nog kansen. Zelfs na bijna 40 jaar. In Houston Texas verdween in 1981 een baby onder de naam 'Holly' onder bizarre omstandigheden. Haar beide ouders werden vermoord en de moordzaak is tot op heden nog niet opgelost. Maar het bijzondere is dat hun baby Holly niet op de plaats delict werd aang

UPDATE Cold case Germa van den Boom uit 1984.

UPDATE 21-04-2023 Op 20 oktober 2022 bracht de Peter R. de Vries Foundation de vermissingszaak van Germa van den Boom opnieuw onder de aandacht. Een beloning van een kwart miljoen euro werd uitgeloofd voor de tip die leidt naar de vondst van Germa. De deadline van zes maanden is voorbij en vanaf vandaag kan er geen aanspraak meer gemaakt worden op de beloning bij het aanbrengen van een nieuwe tip.  Het afgelopen half jaar zijn er rond de 275 tips binnengekomen bij de Foundation. Deze zijn allemaal zorgvuldig bekeken en (anoniem) doorgestuurd aan het cold caseteam van politie Eenheid Zeeland-West-Brabant. Het team is momenteel nog steeds bezig met de laatste tips uit te rechercheren. Het kwart miljoen euro blijft dan ook beschikbaar voor de gouden tip tot dat het cold caseteam alle tips die tot en met 20 april 2023 bij de Peter R. de Vries Foundation zijn binnengekomen heeft onderzocht. Wij verwachten dat we binnen enkele maanden bekend kunnen maken hoe dit onderzoek is afgerond.  Ondan

UPDATE: Hoge Raad doet uitspraak over onjuiste tekst bij beëdiging. Geen gevolgen zaak Nicky Verstappen.

Geen gevolgen voor opgeloste (lopende) cold casezaken. Het gebruik van een onjuiste tekst bij de beëdiging van een aantal raadsheren en raadsheren-plaatsvervanger in het gerechtshof ’s-Hertogenbosch leidt niet tot vernietiging van de uitspraken in de zaken die deze raadsheren (mee) hebben behandeld en beslist. Dat heeft de Hoge Raad vandaag geoordeeld n.a.v. twee vorderingen tot cassatie in het belang der wet; één in een strafzaak en één in een belastingzaak. Bekijk hier de uitspraak van de Hoge Raad ----------------------------------------- PG bij de Hoge Raad: het gebruik van een onjuiste tekst bij beëdigingen in het hof ‘s-Hertogenbosch hoeft niet te leiden tot vernietiging van uitspraken Conclusie PG Het gebruik van de onjuiste tekst bij de beëdigingen hoeft volgens de PG niet te leiden tot vernietiging van uitspraken in zaken die door deze raadsheren (mee) zijn behandeld en beslist. Dit legt hij in zijn vorderingen als volgt uit. Een beëdiging van een rechter of raadsheer heeft me