Doorgaan naar hoofdcontent

Na 50 jaar verwijt rechter in Australische opgeloste cold case de verdachte dat hij de macht had om uitleg te geven over de doodslag.

In de Australische media is de afgelopen drie jaar volop aandacht geweest voor een cold case van bijna 50 jaar geleden. Uiteindelijk is nu de verdachte na zoveel jaar veroordeeld. Benjamin Jansen sloeg Rex Kable Keen tot 12 keer toe en liet hem in 1976 voor dood achter. Benjamin Jansen werd in 2019 door de politie aangehouden nadat zijn DNA in verband werd gebracht met de plaats delict. Op 26-jarige leeftijd ontmoette Jansen Keen tijdens het uitgaan in Brisbane en stemde ermee in om in augustus 1976 naar zijn hotelkamer te gaan voor een maaltijd. 

Jansen - nu 72 jaar oud - wilde geen seksuele ontmoeting, maar vermoedde dat Keen homo- of biseksueel was, aldus zijn verklaring bij het Hooggerechtshof van Brisbane. Keen vertelde Jansen dat hij "de maaltijd met zijn lichaam kon betalen" en dat hij ook op de foto wilde. Toen Keen vervolgens met een camera naderde, vreesde Jansen dat het een seksuele toenadering was. In wat werd beschreven als een "dramatische, complete overreactie", greep Jansen de camera en sloeg Keen ermee, in de hoop hem knock-out te slaan. Uiteindelijk sloeg Jansen hem tot een dozijn keer met de zware camera,  waardoor Keen half bewusteloos en kreunend in zijn hotelkamer achterbleef. 

Rechter Declan Kelly motiveerde de straf rond de overdreven reactie dat het delict plaatsvond in een ander tijdperk toen homoseksualiteit onwettig was en door sommige delen van de samenleving anders werd waargenomen. Echter, het was volgens de rechter geen excuus om zo te reageren. 

De camera werd nooit gevonden nadat Jansen hem had meegenomen toen hij wegging en hem later bij zijn huis begroef. Hotelpersoneel ontdekte het lichaam van Keen de volgende ochtend in een flinke plas bloed op het bed. Keen had 11 hoofdwonden en een schedelbreuk. Keen leefde nog enige tijd zonder zorg na de aanval en stierf vermoedelijk tot acht uur na de aanval. In de hotelkamer werd DNA gevonden op een tissue en werd in januari 2019 geïdentificeerd als dat van Jansen. Nadat Jansen 43 jaar op de vlucht was kon hij zes maanden later worden aangehouden. Toen Jansen werd gearresteerd, verklaarde hij in een overstuurde toestand dat de familie maar niet moest weten wat er is gebeurd met het slachtoffer. Rechter Kelly zei tijdens de rechtszaak dat de dood van Keen "diep gevoeld" was door zijn familie en daarmee een geliefde zoon, broer en oom had verloren. De moeder van het slachtoffer stierf zonder te weten waarom of onder welke omstandigheden haar zoon werd vermoord. Volgens de rechter is dit een bijzonder triest en verontrustend aspect van de zaak. De rechter verweet de verdachte dat hij altijd de macht had om naar voren te komen en uit te leggen wat er was gebeurd. 

Een deel van Keens familie ging naar de rechtbank om te horen dat Jansen werd veroordeeld tot negen jaar gevangenisstraf nadat hij schuldig had gepleit voor doodslag. Hij komt onmiddellijk in aanmerking voor vervroegde vrijlating met zijn 1205 dagen in voorlopige hechtenis.

Bekijk de website van de Queens Police
Bekijk het mediabericht
Bekijk de website van rechter Declan Kelly


Populaire posts van deze blog

Kindervermissingen. Doodverklaard. Michelle Willard en anderen. Na 40 jaar toch gevonden.

Om eerst maar een voorbeeld te pakken. In 1985 verdwijnt de dan bijna 3 jaar oude Haagse peuter Michelle Willard spoorloos. Ze zou verkocht zijn, door haar vader nog wel. Vader Dick Willard heeft tegen zijn broer gezegd dat ze in goede handen is en in Spanje zou verblijven. Michelle zelf zou haar nieuwe identiteit zelf niet weten, zo verklaarde Dick. Hij zou haar onder een andere identiteit hebben verkocht. Vader Dick had alles zelf geregeld en Michelle zelf ook weggebracht. De exacte omstandigheden hoe Michelle is verdwenen is nooit bekend geworden. Vader Dick Willard wordt in 1991 vermoord en neemt vele geheimen mee zijn graf in. Michelle heeft nog familie en dat biedt theoretische gezien nog kansen. Zelfs na bijna 40 jaar. In Houston Texas verdween in 1981 een baby onder de naam 'Holly' onder bizarre omstandigheden. Haar beide ouders werden vermoord en de moordzaak is tot op heden nog niet opgelost. Maar het bijzondere is dat hun baby Holly niet op de plaats delict werd aang

UPDATE Cold case Germa van den Boom uit 1984.

UPDATE 21-04-2023 Op 20 oktober 2022 bracht de Peter R. de Vries Foundation de vermissingszaak van Germa van den Boom opnieuw onder de aandacht. Een beloning van een kwart miljoen euro werd uitgeloofd voor de tip die leidt naar de vondst van Germa. De deadline van zes maanden is voorbij en vanaf vandaag kan er geen aanspraak meer gemaakt worden op de beloning bij het aanbrengen van een nieuwe tip.  Het afgelopen half jaar zijn er rond de 275 tips binnengekomen bij de Foundation. Deze zijn allemaal zorgvuldig bekeken en (anoniem) doorgestuurd aan het cold caseteam van politie Eenheid Zeeland-West-Brabant. Het team is momenteel nog steeds bezig met de laatste tips uit te rechercheren. Het kwart miljoen euro blijft dan ook beschikbaar voor de gouden tip tot dat het cold caseteam alle tips die tot en met 20 april 2023 bij de Peter R. de Vries Foundation zijn binnengekomen heeft onderzocht. Wij verwachten dat we binnen enkele maanden bekend kunnen maken hoe dit onderzoek is afgerond.  Ondan

UPDATE: Hoge Raad doet uitspraak over onjuiste tekst bij beëdiging. Geen gevolgen zaak Nicky Verstappen.

Geen gevolgen voor opgeloste (lopende) cold casezaken. Het gebruik van een onjuiste tekst bij de beëdiging van een aantal raadsheren en raadsheren-plaatsvervanger in het gerechtshof ’s-Hertogenbosch leidt niet tot vernietiging van de uitspraken in de zaken die deze raadsheren (mee) hebben behandeld en beslist. Dat heeft de Hoge Raad vandaag geoordeeld n.a.v. twee vorderingen tot cassatie in het belang der wet; één in een strafzaak en één in een belastingzaak. Bekijk hier de uitspraak van de Hoge Raad ----------------------------------------- PG bij de Hoge Raad: het gebruik van een onjuiste tekst bij beëdigingen in het hof ‘s-Hertogenbosch hoeft niet te leiden tot vernietiging van uitspraken Conclusie PG Het gebruik van de onjuiste tekst bij de beëdigingen hoeft volgens de PG niet te leiden tot vernietiging van uitspraken in zaken die door deze raadsheren (mee) zijn behandeld en beslist. Dit legt hij in zijn vorderingen als volgt uit. Een beëdiging van een rechter of raadsheer heeft me