Doorgaan naar hoofdcontent

UPDATE: Vrijspraak voor verdachte na eis OM Oostvoornse "kofferbak"moord.

Leon van M. uit Brielle is vrijgesproken van de moord op Caroline van Toledo in 2005. Het slachtoffer uit Oostvoorne kwam om het leven toen ze levend in brand werd gestoken terwijl ze in de kofferbak van haar eigen auto lag. Tegen de verdachte was twintig jaar cel geëist.

Bekijk het mediabericht

-----------------------------

In 2005 werd in de kofferbak van een brandende auto in een natuurgebied in Oostvoorne het lichaam van de 35-jarige Caroline van Toledo gevonden. Ook in haar woning in Oostvoorne bleek die nacht brand te zijn gesticht. Het Openbaar Ministerie (OM) eiste in hoger beroep opnieuw een gevangenisstraf van 20 jaar tegen Leon van M., de man die verantwoordelijk wordt gehouden voor haar dood. 

Op zaterdagochtend 3 september 2005 gaat de politie na een 112 melding naar de Molendijk in Oostvoorne. Daar aangekomen blijkt er brand te zijn in een woning, het huis van Caroline van Toledo. Haar auto staat niet meer op het erf en haar hond is verdwenen. De voordeur staat open, het raam van de deur is stuk. Nog geen half uur later komt er een melding van een bermbrand. Dat blijkt een autobrand. In de kofferbak wordt een stoffelijk overschot aangetroffen. Al snel ontstaat het vermoeden dat dit wel eens het lichaam van Caroline van Toledo zou kunnen zijn. Dit wordt ook bevestigd. De vrouw blijkt om het leven te zijn gekomen door de brand. 

DNA- en sporenonderzoek leveren destijds geen duidelijk resultaat op. Wel komt de verdachte, destijds 29 jaar oud, in beeld maar door gebrek aan bewijs komt hij ook weer vrij. In 2010 vindt opnieuw DNA-onderzoek plaats. Met nieuwe technieken wordt een DNA-spoor gevonden dat opnieuw wijst op betrokkenheid van verdachte. Ook meldden zich in de loop der jaren meerdere getuigen. Zij verklaren allen hetzelfde: de verdachte heeft hen persoonlijke verteld dat hij de dood van Caroline op zijn geweten heeft. De nieuwe ontwikkelingen maakten dat de rechtbank bewezen achtte dat verdachte het slachtoffer met voorbedachten rade levend heeft verbrand in haar auto. Van M. kreeg een gevangenisstraf van vijftien jaar opgelegd. De rechtbank hield in de strafmaat rekening met het feit dat de zaak een cold case betrof. Het OM, dat in eerste aanleg 20 jaar eiste, kon zich niet met die strafmaat verenigen en ging in hoger beroep. Ook verdachte, die stelt niets met de dood van de vrouw te maken te hebben, ging in appèl.

In hoger beroep heeft nader- en aanvullend onderzoek plaatsgevonden. Zo is bekeken of de DNA-bemonsteringen ook DNA van andere personen bevatten, anders dan het slachtoffer en verdachte. Dit heeft geen ander licht geworpen op de uitkomst van het onderzoek in eerste aanleg. Daarnaast is beoordeeld of de werkwijze bij het vervaardigen van het DNA-profiel uit een van de bewijsstukken op verantwoorde wijze is gebeurd. Diverse deskundigen rapporteerden daarover. Het OM concludeert op basis daarvan dat er niets mis is geweest met het onderzoek en dat de uitkomsten gebruikt kunnen worden voor het bewijs.

In de visie van de advocaat-generaal (AG) is bewezen dat verdachte verantwoordelijk is voor de inbraak en de dood van het slachtoffer. “Niet gezegd kan worden dat daarbij sprake is geweest van een opwelling. Er is sprake geweest van een plan om de sporen van de mislukte inbraak uit te wissen. Daarmee is sprake van voorbedachte rade”, zo stelt de AG. De aanklager spreekt van een moord van de buitencategorie. “Het verdriet bij de nabestaanden om deze onbezonnen daad is onvoorstelbaar groot. [..] Veel grovere, zinloze en heftiger moorden dan dit zijn er niet. Het OM ziet niet in waarom de op te leggen straf lager dan het maximum zou moeten zijn.”

Bekijk persbericht Openbaar Ministerie
Bekijk de (gedateerde) opsporingspagina politie

 

Populaire posts van deze blog

Kindervermissingen. Doodverklaard. Michelle Willard en anderen. Na 40 jaar toch gevonden.

Om eerst maar een voorbeeld te pakken. In 1985 verdwijnt de dan bijna 3 jaar oude Haagse peuter Michelle Willard spoorloos. Ze zou verkocht zijn, door haar vader nog wel. Vader Dick Willard heeft tegen zijn broer gezegd dat ze in goede handen is en in Spanje zou verblijven. Michelle zelf zou haar nieuwe identiteit zelf niet weten, zo verklaarde Dick. Hij zou haar onder een andere identiteit hebben verkocht. Vader Dick had alles zelf geregeld en Michelle zelf ook weggebracht. De exacte omstandigheden hoe Michelle is verdwenen is nooit bekend geworden. Vader Dick Willard wordt in 1991 vermoord en neemt vele geheimen mee zijn graf in. Michelle heeft nog familie en dat biedt theoretische gezien nog kansen. Zelfs na bijna 40 jaar. In Houston Texas verdween in 1981 een baby onder de naam 'Holly' onder bizarre omstandigheden. Haar beide ouders werden vermoord en de moordzaak is tot op heden nog niet opgelost. Maar het bijzondere is dat hun baby Holly niet op de plaats delict werd aang

UPDATE Cold case Germa van den Boom uit 1984.

UPDATE 21-04-2023 Op 20 oktober 2022 bracht de Peter R. de Vries Foundation de vermissingszaak van Germa van den Boom opnieuw onder de aandacht. Een beloning van een kwart miljoen euro werd uitgeloofd voor de tip die leidt naar de vondst van Germa. De deadline van zes maanden is voorbij en vanaf vandaag kan er geen aanspraak meer gemaakt worden op de beloning bij het aanbrengen van een nieuwe tip.  Het afgelopen half jaar zijn er rond de 275 tips binnengekomen bij de Foundation. Deze zijn allemaal zorgvuldig bekeken en (anoniem) doorgestuurd aan het cold caseteam van politie Eenheid Zeeland-West-Brabant. Het team is momenteel nog steeds bezig met de laatste tips uit te rechercheren. Het kwart miljoen euro blijft dan ook beschikbaar voor de gouden tip tot dat het cold caseteam alle tips die tot en met 20 april 2023 bij de Peter R. de Vries Foundation zijn binnengekomen heeft onderzocht. Wij verwachten dat we binnen enkele maanden bekend kunnen maken hoe dit onderzoek is afgerond.  Ondan

UPDATE: Hoge Raad doet uitspraak over onjuiste tekst bij beëdiging. Geen gevolgen zaak Nicky Verstappen.

Geen gevolgen voor opgeloste (lopende) cold casezaken. Het gebruik van een onjuiste tekst bij de beëdiging van een aantal raadsheren en raadsheren-plaatsvervanger in het gerechtshof ’s-Hertogenbosch leidt niet tot vernietiging van de uitspraken in de zaken die deze raadsheren (mee) hebben behandeld en beslist. Dat heeft de Hoge Raad vandaag geoordeeld n.a.v. twee vorderingen tot cassatie in het belang der wet; één in een strafzaak en één in een belastingzaak. Bekijk hier de uitspraak van de Hoge Raad ----------------------------------------- PG bij de Hoge Raad: het gebruik van een onjuiste tekst bij beëdigingen in het hof ‘s-Hertogenbosch hoeft niet te leiden tot vernietiging van uitspraken Conclusie PG Het gebruik van de onjuiste tekst bij de beëdigingen hoeft volgens de PG niet te leiden tot vernietiging van uitspraken in zaken die door deze raadsheren (mee) zijn behandeld en beslist. Dit legt hij in zijn vorderingen als volgt uit. Een beëdiging van een rechter of raadsheer heeft me