Nabestaandencollectief in Frankrijk komt in opstand tegen administratieve rompslomp in de aanpak van cold cases.
Frankrijk is met een nationaal cold caseteam daadkrachtig aan de slag gegaan met de aanpak van cold cases. Een van de personen die zich actief inzet voor de nabestaanden is de in cold cases gespecialiseerde advocaat Didier Seban. Samen met ongeveer vijftig mensen verzamelden hij zich op vrijdag 14 oktober voor de rechtbank van Chalon-sur-Saône (Saône-et-Loire) in Frankrijk. Voor het grootste deel betroffen dit leden van de Christelle Association, families en vrienden van jonge vrouwen die werden vermoord in Saône-et-Loire in de jaren 1980 - 1990. Doel van de bijeenkomst was de ontmoeting tussen advocaat Seban en de officier van justitie van Chalon om deze cold cases meer aandacht te laten krijgen.
De Vereniging Christelle was vanmorgen aanwezig op de trappen van het Palais de Justice in Chalon-sur-Saône om opnieuw te vragen om de cold cases dossiers door te laten sturen naar het nationale cold caseteam van Nanterre (Essonne). Ook was aanwezig de vereniging "La Vérité pour Anthony", een vereniging opgericht door de nabestaanden van de 17-jarige jongen die in onduidelijke omstandigheden dood werd aangetroffen. Deze mobilisatie is een ritueel geworden voor de leden van de Christelle-vereniging (vereniging om gezinnen te helpen die het slachtoffer zijn van geweldsdelicten). Onder hen bevond zich ook Betty Soltysiak, waarvan haar dochter Carole werd vermoord in november 1990. Ze kan niet meer rustig toekijken dat het dossier nog steeds niet is overgedragen aan het nationale Cold Case centrum van de rechtbank van Nanterre. Voor Betty Soltysiak kan deze entiteit vooruitgang mogelijk maken. Om dit te bereiken had de advocaat van de vereniging, Didier Seban, een afspraak met het parket. Het doel is om de overdracht van dossiers te bewerkstelligen.
Maar de tijd verstrijkt, zeker nu ook blijkt dat er een dossier van een soortgelijke moordzaak in dezelfde periode is verdwenen. De families van de slachtoffers blijven verenigd en wachten opnieuw op de antwoorden van justitie. Na een gesprek van veertig minuten met de officier van justitie, was Seban nogal geïrriteerd. Het bleek dat de gegevensuitwisselingen tussen de verschillende instanties veel tijd in beslag heeft genomen. Het zou inmiddels al gaan om een maandenlange vertraging. De Parijse advocaat merkt op dat het voor de nabestaanden voelt alsof het al een eeuw duurt. Sommige families wachten al 20 of 25 jaar op antwoorden van justitie en politie. Antwoorden die zij niet krijgen door administratieve redenen.
Advocaat Seban zet zijn strijd voor de nabestaanden voort en zal op 18 oktober 2022 nog een gesprek hebben met de officier van justitie die is gekoppeld aan het landelijke cold caseteam om dossiers toch echt nu te centraliseren en verder te onderzoeken. De administratieve rompslomp moet verleden tijd zijn.