Doorgaan naar hoofdcontent

NFI: Ondanks functie DNA, niet in alle coldcasezaken DNA-sporen onuitputtelijk gebruiken. Soms pas op de plaats.

Forensisch onderzoek op activiteitniveau wordt steeds belangrijker in strafzaken. Dat stelt DNA-onderzoeker bij het NFI, Bas Kokshoorn in de NPO Radio 1-podcast van WNL, Het Onderzoeksbureau. In Nederland is er slechts een handjevol experts die zich bezighoudt met de vraag hoe en wanneer DNA-sporen zijn ontstaan. Kokshoorn is één van hen. Toch ziet hij dat er de laatste jaren steeds meer verzoeken hierover bij hem terechtkomen en dat ook meer deskundigen een opleiding tot DNA-expert op activiteitniveau volgen bij het NFI. 

Verdachten waarvan DNA is aangetroffen bij een misdrijf, schetsen steeds vaker een alternatief scenario dat de aanwezigheid van hun DNA kan verklaren, zien ze bij het NFI. Zij beweren onschuldig te zijn. Aan een DNA-deskundige op activiteitniveau kan dan gevraagd worden om het sporenonderzoek dat al is gedaan te duiden in het licht van de strijdige scenario’s. 

De vraag naar DNA-onderzoek op activiteitniveau ziet Kokshoorn niet alleen in Nederland groeien. Vooral in laboratoria in Australië en Nieuw-Zeeland zet deze ontwikkeling door, waar nu minimaal twee deskundigen op het gebied van activiteitniveau werkzaam moeten zijn. "Daar is heel erg geïnvesteerd in opleidingen en daar wordt nu routinematig over gerapporteerd", aldus Kokshoorn.

Dat de interesse in deze specialisatie toeneemt, is nuttig voor nieuwe én oude zaken, stelt de expert. Zelf werkte hij in 2012 als onderzoeker vanuit het NFI mee aan de Australische vermissingszaak van de 10-jarige Louise Bell: een meisje dat ‘s nachts uit huis verdween en waarvan alleen haar pyjama werd teruggevonden. "We gebruikten toen in Nederland al een hele gevoelige DNA-techniek die maar heel weinig laboratoria in de wereld gebruikten en daarmee hebben we een DNA-profiel kunnen maken van een verdachte", legt Kokshoorn uit. Het DNA-profiel werd teruggekoppeld aan Australische autoriteiten waarna een verdachte kon worden aangemerkt.

Ondanks de soms cruciale functie van DNA, kunnen niet in alle coldcasezaken DNA-sporen onuitputtelijk gebruikt worden voor forensisch onderzoek. Kokshoorn: "Naarmate we meer onderzoek verrichten raakt het op. Daar zijn we kritisch op. Soms kunnen we aanvullende analyses doen, maar soms zeggen we ook tegen autoriteiten: 'Misschien moeten we even pas op de plaats maken'." 5 jaar wachten kan dan een oplossing zijn, verklaart hij, want dan zijn de technieken weer gevoeliger en beter.

Beluister de podcast hier 

Populaire posts van deze blog

Kindervermissingen. Doodverklaard. Michelle Willard en anderen. Na 40 jaar toch gevonden.

Om eerst maar een voorbeeld te pakken. In 1985 verdwijnt de dan bijna 3 jaar oude Haagse peuter Michelle Willard spoorloos. Ze zou verkocht zijn, door haar vader nog wel. Vader Dick Willard heeft tegen zijn broer gezegd dat ze in goede handen is en in Spanje zou verblijven. Michelle zelf zou haar nieuwe identiteit zelf niet weten, zo verklaarde Dick. Hij zou haar onder een andere identiteit hebben verkocht. Vader Dick had alles zelf geregeld en Michelle zelf ook weggebracht. De exacte omstandigheden hoe Michelle is verdwenen is nooit bekend geworden. Vader Dick Willard wordt in 1991 vermoord en neemt vele geheimen mee zijn graf in. Michelle heeft nog familie en dat biedt theoretische gezien nog kansen. Zelfs na bijna 40 jaar. In Houston Texas verdween in 1981 een baby onder de naam 'Holly' onder bizarre omstandigheden. Haar beide ouders werden vermoord en de moordzaak is tot op heden nog niet opgelost. Maar het bijzondere is dat hun baby Holly niet op de plaats delict werd aang

UPDATE Cold case Germa van den Boom uit 1984.

UPDATE 21-04-2023 Op 20 oktober 2022 bracht de Peter R. de Vries Foundation de vermissingszaak van Germa van den Boom opnieuw onder de aandacht. Een beloning van een kwart miljoen euro werd uitgeloofd voor de tip die leidt naar de vondst van Germa. De deadline van zes maanden is voorbij en vanaf vandaag kan er geen aanspraak meer gemaakt worden op de beloning bij het aanbrengen van een nieuwe tip.  Het afgelopen half jaar zijn er rond de 275 tips binnengekomen bij de Foundation. Deze zijn allemaal zorgvuldig bekeken en (anoniem) doorgestuurd aan het cold caseteam van politie Eenheid Zeeland-West-Brabant. Het team is momenteel nog steeds bezig met de laatste tips uit te rechercheren. Het kwart miljoen euro blijft dan ook beschikbaar voor de gouden tip tot dat het cold caseteam alle tips die tot en met 20 april 2023 bij de Peter R. de Vries Foundation zijn binnengekomen heeft onderzocht. Wij verwachten dat we binnen enkele maanden bekend kunnen maken hoe dit onderzoek is afgerond.  Ondan

UPDATE: Hoge Raad doet uitspraak over onjuiste tekst bij beëdiging. Geen gevolgen zaak Nicky Verstappen.

Geen gevolgen voor opgeloste (lopende) cold casezaken. Het gebruik van een onjuiste tekst bij de beëdiging van een aantal raadsheren en raadsheren-plaatsvervanger in het gerechtshof ’s-Hertogenbosch leidt niet tot vernietiging van de uitspraken in de zaken die deze raadsheren (mee) hebben behandeld en beslist. Dat heeft de Hoge Raad vandaag geoordeeld n.a.v. twee vorderingen tot cassatie in het belang der wet; één in een strafzaak en één in een belastingzaak. Bekijk hier de uitspraak van de Hoge Raad ----------------------------------------- PG bij de Hoge Raad: het gebruik van een onjuiste tekst bij beëdigingen in het hof ‘s-Hertogenbosch hoeft niet te leiden tot vernietiging van uitspraken Conclusie PG Het gebruik van de onjuiste tekst bij de beëdigingen hoeft volgens de PG niet te leiden tot vernietiging van uitspraken in zaken die door deze raadsheren (mee) zijn behandeld en beslist. Dit legt hij in zijn vorderingen als volgt uit. Een beëdiging van een rechter of raadsheer heeft me