Doorgaan naar hoofdcontent

Platform blijft meer dan 150 cold case-moorden onderzoeken als erfenis van racistische moorden uit tijdperk burgerrechten.

Het platform Un(re)solved is een groot initiatief dat een verhaal vertelt van levens die zijn afgebroken die dateren uit het tijdperk van de burgerrechtenacties. Ruim 150 cold cases op voornamelijk Afro-Amerikanen worden ook op federaal niveau onderzocht. Het onderzoek is gebaseerd op meer dan twee jaar rapportage, duizenden documenten en tientallen interviews uit de eerste hand met familieleden, huidige en voormalige functionarissen van het ministerie van Justitie en de FBI, staats- en lokale wetshandhavers, wetgevers, leiders op het gebied van burgerrechten, rechercheurs en journalisten. Het platform onderzoekt zelfstandig de inspanningen van de federale regering om de Amerikaanse erfenis van racistische moorden aan te pakken. 

In 2006 begon de FBI met haar "Cold Case Initiative" - ​​een uitgebreide poging om racistisch gemotiveerde moorden die decennia geleden zijn gepleegd, te identificeren en te onderzoeken. Overeenkomstig dat initiatief en de goedkeuring van de Emmett Till Unsolved Civil Rights Crime Act ("Emmett Till Act"), ondertekend in de wet op 8 oktober 2008. Met de hernieuwde machtiging uit december 2016 hebben het ministerie en de FBI samengewerkt om "schendingen van de strafrechtelijke burgerrechtenstatuten ... met de dood tot gevolg" aan te pakken die "niet later dan 31 december 1979 plaatsvonden". Met dat doel doorzocht de FBI hun "cold case files" om incidenten te identificeren die rijp zouden kunnen zijn voor onderzoek in samenwerking met de National Association for the Advancement of Colored People (NAACP), het Southern Poverty Law Centre (SPLC) en de National Urban League om aanvullende zaken voor onderzoek te identificeren en om hun helpen. De Amerikaanse overheid gaat er vanuit dat veel misdaden niet strafbaar zullen zijn en verdachten moeilijk te vinden en te veroordelen zijn. Desalniettemin looft de overheid beloningen uit voor informatie om de cold cases op te lossen en wordt hulp gezocht bij de gemeenschap. Ook is de Amerikaanse overheid begonnen met een beleid om te proberen antwoorden te geven aan de familieleden van slachtoffers, zelfs als geen gerechtigheid gebracht kan worden, door hen gedetailleerde kennisgevingsbrieven te bezorgen waarin de onderzoeksinspanningen en bevindingen worden uiteengezet. 

Het platform Un(re)solved) kent inmiddels immens multimediakanaal bestaande uit een webgebaseerde interactieve omgeving om ervaringen te delen, een podcast en een documentaire. Bovendien stelt het project voor het eerst een uitgebreide interactieve lijst ter beschikking van alle slachtoffers wier zaken opnieuw werden onderzocht door het ministerie van Justitie. Vanaf 2020 staat de lijst op 151 namen. Het verhaal van elk persoon is gedocumenteerd en de gevallen kunnen worden onderzocht per decennium, staat of thema's die uit onderzoek verontrustende patronen aan het licht brengen. Ook onderzoeksjournalisten zijn intensief betrokken bij het platform om te onderzoeken wat er bekend zou kunnen zijn over de personen op de lijst. Zo spraken zij met familie, vrienden en getuigen en groeven ze zich in krantenarchieven en verzamelden ze documentatie. 

De kern van het project is een poging om de stemmen van de families te centreren en geschiedenissen met de families vast te leggen voordat ze verloren gaan in de tijd. Die mondelinge geschiedenissen zijn opgenomen in het project en zullen worden gearchiveerd in de National Library of Congress. 

In de podcastserie onderzoekt de bekroonde verslaggever en presentator James Edwards wat de FBI ertoe aanzette om tientallen jaren oude onopgeloste moorden uit het burgerrechtentijdperk te onderzoeken en waarom het ministerie van Justitie geen arrestaties heeft verricht. De documentaire richt zich op de zaak van Wharlest Jackson en de gewelddadige terreurcampagne van de Ku Klux Klan-bende die bekend staat als de Silver Dollar Group. Tegen de achtergrond van Jacksons verhaal in Mississippi werpt de film een ​​kritische blik op de geschiedenis en de redenen waarom families zoals de Jacksons vinden dat de regering hen in de steek heeft gelaten. 




Populaire posts van deze blog

Kindervermissingen. Doodverklaard. Michelle Willard en anderen. Na 40 jaar toch gevonden.

Om eerst maar een voorbeeld te pakken. In 1985 verdwijnt de dan bijna 3 jaar oude Haagse peuter Michelle Willard spoorloos. Ze zou verkocht zijn, door haar vader nog wel. Vader Dick Willard heeft tegen zijn broer gezegd dat ze in goede handen is en in Spanje zou verblijven. Michelle zelf zou haar nieuwe identiteit zelf niet weten, zo verklaarde Dick. Hij zou haar onder een andere identiteit hebben verkocht. Vader Dick had alles zelf geregeld en Michelle zelf ook weggebracht. De exacte omstandigheden hoe Michelle is verdwenen is nooit bekend geworden. Vader Dick Willard wordt in 1991 vermoord en neemt vele geheimen mee zijn graf in. Michelle heeft nog familie en dat biedt theoretische gezien nog kansen. Zelfs na bijna 40 jaar. In Houston Texas verdween in 1981 een baby onder de naam 'Holly' onder bizarre omstandigheden. Haar beide ouders werden vermoord en de moordzaak is tot op heden nog niet opgelost. Maar het bijzondere is dat hun baby Holly niet op de plaats delict werd aang

UPDATE Cold case Germa van den Boom uit 1984.

UPDATE 21-04-2023 Op 20 oktober 2022 bracht de Peter R. de Vries Foundation de vermissingszaak van Germa van den Boom opnieuw onder de aandacht. Een beloning van een kwart miljoen euro werd uitgeloofd voor de tip die leidt naar de vondst van Germa. De deadline van zes maanden is voorbij en vanaf vandaag kan er geen aanspraak meer gemaakt worden op de beloning bij het aanbrengen van een nieuwe tip.  Het afgelopen half jaar zijn er rond de 275 tips binnengekomen bij de Foundation. Deze zijn allemaal zorgvuldig bekeken en (anoniem) doorgestuurd aan het cold caseteam van politie Eenheid Zeeland-West-Brabant. Het team is momenteel nog steeds bezig met de laatste tips uit te rechercheren. Het kwart miljoen euro blijft dan ook beschikbaar voor de gouden tip tot dat het cold caseteam alle tips die tot en met 20 april 2023 bij de Peter R. de Vries Foundation zijn binnengekomen heeft onderzocht. Wij verwachten dat we binnen enkele maanden bekend kunnen maken hoe dit onderzoek is afgerond.  Ondan

UPDATE: Hoge Raad doet uitspraak over onjuiste tekst bij beëdiging. Geen gevolgen zaak Nicky Verstappen.

Geen gevolgen voor opgeloste (lopende) cold casezaken. Het gebruik van een onjuiste tekst bij de beëdiging van een aantal raadsheren en raadsheren-plaatsvervanger in het gerechtshof ’s-Hertogenbosch leidt niet tot vernietiging van de uitspraken in de zaken die deze raadsheren (mee) hebben behandeld en beslist. Dat heeft de Hoge Raad vandaag geoordeeld n.a.v. twee vorderingen tot cassatie in het belang der wet; één in een strafzaak en één in een belastingzaak. Bekijk hier de uitspraak van de Hoge Raad ----------------------------------------- PG bij de Hoge Raad: het gebruik van een onjuiste tekst bij beëdigingen in het hof ‘s-Hertogenbosch hoeft niet te leiden tot vernietiging van uitspraken Conclusie PG Het gebruik van de onjuiste tekst bij de beëdigingen hoeft volgens de PG niet te leiden tot vernietiging van uitspraken in zaken die door deze raadsheren (mee) zijn behandeld en beslist. Dit legt hij in zijn vorderingen als volgt uit. Een beëdiging van een rechter of raadsheer heeft me