Te tekenen: De Amy Fitzpatrick-petitie voor het recht op een review voor alle vermisten in het buitenland in de Europese Unie.
In de Verenigde Staten is sinds 2022 een Cold Casewet goedgekeurd en worden de vereisten uit de wet door het hele land uitgerold. In de wet staat onder andere dat periodiek elke cold case moet worden voorzien van een nieuwe review. Dit mede door de nieuwe ontwikkelingen op voornamelijk forensisch vlak. Binnen Nederland zijn nu ook ontwikkelingen gaande en wordt een concept-wet ontwikkeld die ook voor Nederland periodieke reviews moeten opleveren. In Ierland strijden de ouders van de vermiste Amy Fitzpatrick voor een soortgelijk doel als het gaat om internationale vermissingen. De Europese Unie heeft eerder al laten weten dat Cold Cases en Vermiste Personen de verantwoordelijkheid zijn van elke lidstaat, terwijl dit enorm de samenwerking belemmert in dit soort zaken.
Het Ierse meisje Amy Fitzpatrick verdween in 2008 op 15-jarige leeftijd in Mijas aan de Costa Del Sol in Spanje. De familie krijgt geen of nauwelijks updates van de Spaanse politie en een cold case-review is nodig voor Amy's zaak. De familie heeft al geprobeerd een cold case-beoordeling door de nationale politie te krijgen, maar de familie is verteld dat ze in Spanje geen cold cases doen.
De familie pakt het nu groter aan en vechten voor het automatische recht ook voor andere nabestaanden op een cold case-herbeoordeling van een vermiste persoon in het buitenland met tussenpozen van 1 jaar, 5 jaar en 10 jaar voor de hele EU. Daarnaast dienen justitie en politie de families periodiek een stand van zaken (een zogenaamde briefing) te zenden aan de nabestaanden.
De petitie is hier te ondertekenen
Bekijk de Missing Persons pagina
Bekijk het standpunt van de Europese Unie
Bekijk het standpunt van de Ierse overheid
Bekijk het achtergrondverhaal van de nabestaanden